
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
In analiza de astazi vom vedea daca este posibila deducerea cheltuielilor cu serviciile medicale (stomatologice) in cazul titularului unei Persoane Fizice Autorizate (PFA). Specialistii nostri vor explica si daca in cazul angajatilor aceste cheltuieli cu serviciile medicale (stomatologice) pot fi decontate in baza unei facturi emise de clinica.
Potrivit prevederilor art. 68 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, sunt deductibile limitat cheltuielile cu primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, platite in scopul personal al contribuabilului, indiferent daca activitatea se desfasoara individual sau intr-o forma de asociere, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru fiecare persoana;
Potrivit art. 347 lit. h) din Legea 95/2006, servicii medicale furnizate sub forma de abonament reprezinta acele servicii medicale preplatite, pe care furnizorii le acorda in mod direct abonatilor, si nu prin intermediul asiguratorilor, cu respectarea legislatiei in vigoare pentru autorizarea, infiintarea si functionarea furnizorilor de servicii medicale, dar si cu privire la activitatile financiare care acopera riscurile producerii unor evenimente neprevazute.
Aceste servicii medicale sunt acordate de furnizorii de servicii medicale in numar definit, cu o valoare certa, obligandu-se astfel ca in schimbul unei sume primite periodic sub forma de abonament sa suporte toate costurile serviciilor medicale pe care abonatii le-ar putea efectua in afara serviciilor incluse in pachetul de servicii medicale de baza. Furnizarea de servicii medicale sub forma de abonament nu acopera riscurile producerii unor evenimente neprevazute sau a caror valoare nu poate fi definita in mod concret. Furnizorii de servicii medicale care acorda servicii medicale sub forma de abonament nu vor deconta aceleasi servicii efectuate acelorasi abonati, pentru acelasi episod de boala, atat in sistemul de asigurari sociale de sanatate, cat si in cadrul asigurarilor voluntare de sanatate.
In situatia in care aceste servicii medicale sunt sub forma de abonament , acestea sunt deductibile in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru titularul PFA.
In situatia in care serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, definite conform Legii 95/2006, sunt suportate de angajati, acestea reprezinta cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe salarii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.
In acest sens, potrivit art. 78 alin.(2) lit. a) din Codul fiscal, la locul unde se afla functia de baza, impozitului pe salarii se determina prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, si urmatoarele:
- deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: SC SRL realizeaza o investitie in constructie de cladire pentru care deduce tva pentru materiale si manopera efectuate pentru constructia cladirii. Cladirea este finalizata si receptionata in anul 2015. In anul 2015, 2016...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate din Romania platitoare de TVA furnizeaza servicii de consultanta pentru beneficiar - o entitate din Belgia. Societatea din Belgia are cod de TVA valid. Serviciile reprezinta consultanta tehnica/Due Diligence in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<