Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deductibilitatea cheltuielilor privind combustibilul

15-Apr-2010
6146

Daca o societate de prestari servicii montaj antene , cu un parc auto de 6 masini care necesita deplasare in toata tara, poate deduce combistibilul necesar si care ar fi limita acestuia ?

Solutie oferita de Serviciul de Consultanta al

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili

detalii aici

Raspuns Potrivit dispozitiilor OUG nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar ? fiscale, incepand cu data de 1 mai 2009, nu mai sunt recunoscute la calculul profitului impozabil cheltuielile reprezentand combustibilul aferent autoturismelor folosite de personalul cu functii de conducere si de administrare ale societatilor comerciale.

Functiile de conducere sunt prevazute in Legea nr. 53/2003, privind Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform art. 294 prin functii de conducere se intelege administratorii-salariati, inclusiv presedintele consiliului de administratie daca este si salariat, directorii generali si directorii, directorii generali adjuncti si directorii adjuncti, sefii compartimentelor de munca - divizii, departamente, sectii, ateliere, servicii, birouri -, precum si asimilatii lor stabiliti potrivit legii sau prin contractele colective de munca ori, dupa caz, prin regulamentul intern.

De asemenea, in perioada 1 mai 2009 ? 31 decembrie 2010, nu sunt recunoscute cheltuielile privind combustibilul utilizat pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, inclusiv si scaunul soferului.

Sunt exceptate de la aceasta prevedere, urmatoarele:

- vehiculele utilizate exclusiv pentru:

* interventie,

* reparatii,

* paza si protectie,

* curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;

* vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;

* vehiculele utilizate pentru inchirierea catre alte persoane, inclusiv pentru desfasurarea activitatii de instruire in cadrul scolilor de soferi.

Referitor la intrebarea d-voastra, de mentionat este faptul ca puteti deduce cheltuielile cu: -

 intretinerea si reparatia autovehiculelor utilizate de conducerea societatii si salariatii care au atributii de serviciu din cele mai sus prezentate,

- combustibilul utilizat pentru activitatile expres prevazute de HG nr. 488/2009 pentru completarea normelor metodologice date in aplicarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Conducerii societatii d-voastra ii revine sarcina sa dovedeasca ca activitatea pentru care este utilizat autoturismul se incadreaza in exceptiile prevazute expres.

Mentionam ca, pentru ca prestarea serviciilor de montaj antene sa se poate incadra in prevederile art. 1451 alin. (1) lit. c), trebuie sa faceti dovada ca autovehiculele respective contribuie in mod nemijlocit la prestarea directa a serviciilor, in sensul ca sunt utilizate pentru transportul materialelor, aparaturii si a tehnicienilor care se ocupa de montarea acestor antene.

Dovada consumului de carburant se face cu ajutorul Foii de parcurs si a Ordinului de deplasare.

Foaia de parcurs nu este un document tipizat, dar trebuie sa contina informatiile prevazute de Ordinul nr. 14/1982 pentru aprobarea Normativului privind consumul de combustibil si ulei pentru automobile, OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, si HG nr. 1391/2006 pentru aplicarea OUG nr. 195/2002. Nu exista o limita de combustibil deductibila, daca autotursmele sunt utilizate cu acest scop si mai ales daca se incadreaza in exceptiile legii.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016