Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deficit sau incasari peste asteptari la ANAF? Pareri impartite, asteptari la fel de diferite

04-Aug-2017
1753

Daca la inceput de an lucrurile stateau pe roze si incasarile peste asteptari straluceau in bataia soarelui, iata ca opinia ministrului de finante publice, Ionut Misa, e cu totul alta. 

In opinia acestuia, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ar trebui sa se implice mai mult si sa demonstreze ca ot creste incasarile, dat fiind faptul ca primele 6 luni ale acestui an inregistreaza deficit. 

"Este adevarat (ca nu sunt multumit de activitatea ANAF n.r.). Avem un deficit de incasari pe primele sase luni. Eu am experienta in ANAF de 18 ani si stiu. Eu imi doresc ca ei sa se implice mai mult si sa arate ca se poate face mai mult", a declarat Ionut Misa, intr-o emisiune la Digi24.

Totodata, conform Agerpres, care citeaza sursa amintita, acesta a precizat ca in iulie TVA-ul de rambursat s-a acordat integral:

"In iulie cred ca a fost un cumul de factori care au contribuit la aceasta realizare exceptionala a incasarilor, o depasire de plan cu 319 milioane, in conditiile in care, vreau sa mentionez, ca TVA-ul de rambursat s-a acordat integral. (...) Eu sunt optimist si cred ca o sa recuperam deficitul realizand planul de incasari".

Conform MFP, in cazul veniturilor, cresteri s-au inregistrat la incasarile din contributiile sociale (+16,1%), din impozitul pe salarii si venit (+11,5%) si din venituri din capital (+14,2%).

Incasarile din impozite si taxe pe proprietate au scazut cu 5,2% fata de perioada similara din 2016, fiind determinata, in principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe constructii speciale.

De asemenea, incasarile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii s-au majorat cu 62,1%, cresterea fiind determinata, in principal, de evolutia incasarilor aferente contributiei datorate pentru medicamente, precum si pentru contractele cost-volum /cost-volum-rezultat finantate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Conform aceleiasi surse, in ceea ce priveste veniturile din TVA, acestea au inregistrat o scadere cu 4,3% fata de primele sase luni ale anului 2016, pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2016. Totodata, din februarie 2017 se reflecta in incasari si efectele reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19%.

Au crescut in schimb, cum era si de asteptat, cheltuielile de personal, cu 19,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, fiind determinate de majorarile salariale acordate incepand cu a doua parte a anului 2016 si in 2017.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016