Deficitul bugetar, strunit eficient
Deficitul bugetar a scazut la nivelul de 4,4 miliarde de lei dupa primele 4 luni ale anului. La finele lunii aprilie deficitul era de 0,8% din PIB, fata de 1% din PIB la sfarsitul primului trimestru. Aceasta evolutie favorabila, care se traduce printr-un surplus de peste 800 milioane de lei in aprilie, se explica prin reducerea cheltuielilor de capital, a celor de personal si a subventiilor.
"Pe fondul cresterii incasarilor si a mentinerii cheltuielilor in limitele programului anual, in luna aprilie s-a inregistrat un usor execedent de 829 milioane lei", se arata intr-un comunicat al MFP.
Cheltuielile bugetului general consolidat au scazut in primele 4 luni cu 3,6%, la 62,4 miliarde de lei, desi cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 8,3%, la 9,35 miliarde de lei, ca urmare a platilor din fondul de sanatate pentru servicii medicale si medicamente.
Totusi, cheltuielile de personal au scazut in primele 4 luni cu 19,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 12,8 miliarde de lei, subventiile s-au redus cu 22,7%, la 2,3 miliarde de lei, iar costurile cu asistenta sociala s-au diminuat cu 3,3%, la 22,7 miliarde de lei.
Si cheltuielile de capital (principalele cheltuieli de investitii) din primele 4 luni au fost mai mici decat cele din perioada similara din 2010, cu peste 15%, situandu-se la 3,8 miliarde de lei.
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 28% fata de martie si cu 62% fata de primele 4 luni ale anului 2010, la 2,87 miliarde de lei.
Per total, cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele patru luni in suma de 8,3 miliarde lei, fata de 8 miliarde lei in anul precedent, influentate exclusiv de absorbtia mai buna a fondurilor europene.
Cheltuielile cu dobanzi au crescut cu 33,4%, la 2,77 miliarde de lei, ca urmare a datoriei contractate pentru finantarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si a celor curente.
Pe de alta parte, veniturile la bugetul general consolidat au totalizat in primele 4 luni 58 miliarde de lei, in crestere cu 10,3% fata de perioada similara a anului precedent. Aceasta crestere s-a datorat in principal plusului de incasari din TVA (35,6%) si din accize (24,3%), pentru care cotele de impozitare au fost majorate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Expropriere teren. Emitere factura
Intrebare: O persoana juridica are in proprietate un teren care a fost expropriat pe motiv de utilitate publica de catre o primarie. Pentru aceasta operatiune, este obligatorie emiterea facturii catre primarie si raportarea acesteia in e-Factura, avand in vedere ca este o relatie cu o institutie publica de tip B2G? Sau se intocmeste autofactura? Daca se emite factura, aceasta trebuie sa fie emisa pana pe 15 a lunii urmatoare de la data sentintei instantei care stabileste suma finala a despagubirilor sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Achizitie intracomunitara de bunuri exportate ulterior
Intrebare: O firma din Austria (A) livreaza niste generatoare catre o firma din Romania in luna septembrie. Firma din Romania nu face plata, iar contractul se anuleaza, astfel ca firma din Austria (A) ramane proprietara generatoarelor, care se afla pe teritoriul Romaniei. In acest moment, firma A nu este inregistrata in scopuri de TVA in Romania si nu are nici sediu aici. Ulterior, a fost gasit un nou client pentru generatoare, o firma din Marea Britanie (neinregistrata in Romania), care le va transporta...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Prestare servicii. Regim TVA. Codul UIT
Intrebare: Sunt implicate doua societati si trei coduri fiscale: Societatea 1: ORKA NV Belgia, cu codul fiscal BE 0681786967 Societatea 2 (impropriu zis): ORCA NV Belgia, care are si cod fiscal in Romania ? RO 44507510 Societatea 3: AROBELCO SRL ? persoana juridica romana, cu cod fiscal RO 15481930 Exista un contract de perfectionare activa intre Societatea 1 ? ORKA NV (cod fiscal BE) si Societatea 3 ? AROBELCO (PJ romana ? CF RO). Pana acum, lucrurile decurgeau normal: materia prima se trimitea cu aviz in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<