Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Depasire perioada diurna. Consecinte fiscale

16-Dec-2011
6284
Intrebare:

Societatea X are ca obiect de activitate prestari servicii de natura celor de forare, topografice etc. Presupune deplasarea a unei echipe si prestarea pe o perioada de 3-4 luni pe lucrare. Societatea are mai multe lucrari intr-un an, fapt pentru care salariatii depasesc cele 120 zile delegare admise de Codul muncii. Ce se intampla in cazul in care salariatii depasesc numarul de zile admise? Se considera venit de natura salariala?

In situatia in care se dau avansuri spre decontare prin card si justificarea avansului se face de multe ori dupa inchiderea luni i(25 ale lunii urmatoare) care este data inregistrarii facturilor din decont, data facturii sau data decontului?

Raspuns:

In opinia noastra, diurna acordata la efectuarea unei delegatii, dupa depasirea numarului de 120 de zile, este tot o cheltuiala deductibila limitat la determinarea impozitului pe profit, pentru nivelul de 2,5 ori plafonul pentru institutiile publice, conform art. 21 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal .


In plus, conform art. 55 alin. (4) lit. g) din Codul fiscal , diurna acordata in conditiile de mai sus nu este venit de natura salariala. Desigur, aceasta este opinia noastra, pe care consideram necesar sa o sustinem in fata autoritatilor.

Din motive de deontologie profesionala, consideram in mod obligatoriu sa va amintim ca exista o adresa interna ANAF 864211/2010, prin care se stabileste in seama organelor de control fiscale obligatia de a reincadra diurna platita dupa cele 120 de zile, la venituri de natura salariala, calculand intreaga recapitulatie de impozite si taxe aferente unui venit din salariu. Motivatia autorilor adresei se justifica prin incalcarea unei prevederi a Codului muncii .

Dorim sa va facem cunoscut ca intr-unul din cazurile sustinute de autorul acestui raspuns in fata instantei de judecata, judecatorul a considerat corect punctul de vedere ANAF. Nu avem pretentia ca instanta a avut o pregatire de specialitate, iar actualul caz inca se judeca la instanta superioara, astfel ne vedem obligati sa va atragem atentia privind riscul de reincadrare a diurnei in venit de natura salariala.

Din punctul de vedere al inregistrarii deconturilor cu documentele, dupa cum se cunoaste, prevederile OMFP 3055/2009 privind contabilitatea, permit 2 date de inregistrare, fie data decontului, fie data documentelelor, lasand la latitudinea societatii alegerea acestei date. Va recomandam din motive de practica sa le inregistrati la data decontului, avand in vedere ca TVA-ul poate fi dedus intr-o perioada de 5 ani, conform art. 147^1 alin. (2) din Codul fiscal.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016