Depune la timp Declaratia 394 (documentar fiscal)
Contribuabilii persoane impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA) in Romania au obligatia, potrivit art. 153 din Codul Fiscal ca, pana miercuri, 25 ianuarie a.c. inclusiv, sa completeze si sa depuna la organele fiscale competente formularul 394 "Declaratie informativa privind livrarile, prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national" pentru operatiunile efectuate in semestrul II al anului 2011 care fac obiectul declararii.
Completare si depunere
Declaratia 394 trebuie sa cuprinda: - toate livrarile de bunuri, prestarile de servicii realizate de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Codul fiscal, pe teritoriul Romaniei, in semestrul II 2011, catre persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, taxabile cu cota de 24% sau 9%,
- achizitiile de bunuri si servicii realizate de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Codul Fiscal, pe teritoriul Romaniei, in semestrul II 2011 de la alte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania taxabile cu cota de 24% sau 9%.
Important! Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila pentru care este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri.
Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost emise si care au fost primite in semestrul II 2011.
Declaratia nu se depune pentru facturile emise prin autofacturare sau in cazul operatiunilor pentru care se aplica taxarea inversa.
Termen de depunere Declaratia se depune la organul fiscal competent pana la 25 ianuarie 2012 inclusiv si numai daca in semestrul II 2011 au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul obligatiei de declarare.
In cazul in care, dupa depunerea declaratiei persoana impozabila constata existenta unor omisiuni in datele declarate sau in cazul in care una sau mai multe facturi sunt emise in cursul unui semestru, dar sunt primite de beneficiarul tranzactiei dupa data depunerii declaratiei persoana impozabila trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata care inlocuieste declaratia informativa depusa initial.
Completarea si depunerea declaratiei Declaratia 394 se depune in format electronic, pe suport electronic, insotita de formatul hartie, semnat si stampilat conform legii. in formatul hartie se depune doar prima pagina a declaratiei.
Formatul electronic al declaratiei se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice care este pus la dispozitia contribuabililor, gratuit, de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe websiteurile:
- ANAF, de la adresa www.anaf.ro, sectiunea Asistenta contribuabili/Programe utile/Declaratii fiscale;
- DGFP Valcea, de la adresa www.finantevalcea.ro, sectiunea Formulare fiscale/Formulare fiscale ordonate dupa numar.
Sanctiuni Nerespectarea obligatiei de depunere a declaratiei, se sanctioneaza conform prevederilor Codului de Procedura Fiscala cu amenda de la 2.000 la 3.500 lei pentru persoane fizice si de la 12.000 la 14.000 lei pentru persoane juridice.
Atentie! Conform ordinului presedintelui ANAF nr. 3596/2011 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927/28.12.2011, incepand cu operatiunile efectuate pe teritoriul national in luna ianuarie 2012 perioada de raportare pentru formularul 394 este perioada fiscala declarata pentru depunerea decontului de TVA (formularul 300), respectiv luna, trimestrul etc.
Termenul de depunere a declaratiei este pana in data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare declarate pentru depunerea decontului (lunar, trimestrial etc.)si numai daca in aceasta perioada au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul obligatiei de declarare.
Incepand cu 1 ianuarie a.c., Declaratia 394 se depune fie prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe portalul e-Romania, caz in care platitorul trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, fie in format electronic, insotit de formatul hartie, semnat si stampilat, direct la registratura organului fiscal competent ori se comunica prin posta cu confirmare de primire.
*
Baza legala: Ordinul presedintelui ANAF nr. 702/2007, privind declararea livrarilor si a achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 376/04.06.2007.
Sursa: Finante Valcea
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regimul de deducere al cheltuielilor auto in baza unui contract de comodat
Intrebare: O societate comerciala platitoare de impozit pe profit utilizeaza pe baza unui contract de comodat de 9 autovehicule, proprietatea asociatului unic. In contractul de comodat se specifica ca toate cheltuielile privind intretinerea si reparatia autovehiculelor, inclusiv politele de asigurare, cad in sarcina societatii comerciale. Avand in vedere ca politele de asigurare (RCA, Casco) sunt eliberate pe numele proprietarului, aceste pot fi considerate, pentru societatea comerciala, cheltuieli...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Suspendare contract de munca salariat
Intrebare: O SRL platitoare de impozit micro are contract de mandat pe administrator. Administratorul care are contractul de mandat este angajat in alta parte cu un contract de munca pe 8 ore. In timpul anului, angajatul (administratorul meu care are contractul de mandat la SRL) a luat urmatoarele concedii medicale: 13-15.02.2023; 27-30.06.2023; 18-18.08.2023 si 23.10.2023. Aceste concedii medicale nu le-a prezentat la firma unde are contractul de mandat, am aflat de ele doar acum. Ce solutie este cel mai...
vezi AICI raspunsul specialistilor << E-factura in cazul facturarii catre asociatii de proprietari
Intrebare: O SRL microintreprindere neplatitoare de tva factureaza doar catre asociatii de proprietari (care au cod fiscal), dar si catre asociatii de locatari (care nu au cod fiscal) prestari servicii pe baza de abonament. Va rugam sa ne spuneti daca: 1. SRL neplatitoare de tva trebuie sa transmita facturile emise catre asociatiile de proprietari (care au cod in sistemul RO e-Factura 2. SRL neplatitoare de tva trebuie sa transmita facturile emise catre asociatiile de locatari (care nu au cod fiscal) in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Cabinet de avocatura. Inregistrare in scopuri de TVA. Vanzare imobil
Intrebare: O PFA avocat functioneaza ca si cabinet de avocatura. A achizitionat in 2002 de la o persoana fizica un apartament. La achizitie nu s-a dedus tva. Apartamentul a fost inregistrat pe cabinet, fiind folosit ca si sediu. Lunar s-a inregistrat amortizare. Acum se vinde apartamentul catre persoana fizica titularul PFA-ului. Factura s-a intocmit fara tva si fiind persoana afiliata pretul de vanzare a fost pretul pietei stabilit de catre un expert prin raport de expertiza. Acest venit din vanzarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Tratament fiscal venituri din actiuni ocazionale in cazul unei ONG
Intrebare: O ONG fara scop patrimonial are ca obiect intrajutorare umana prin sprijinirea finantarii de servicii medicale acordate persoanelor care au nevoie de asistenta sociala. ONG poate desfasura si activitati economice directe, daca acestea au caracter accesoriu in legatura cu scopul principal? In acest scop veniturile principale obtinute sunt din sponsorizari, donatii si redirectionari din impozitul de 3.5 (D230). Pe langa aceste venituri, ONG organizeaza ocazional si diferite evenimente caritabile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Arhivare
Intrebare: Anul acesta in ianuarie a fost modificata Legea 36 privind pastrarea documentelor financiar contabile. Aceasta se aplica incepand cu documentele anului 2023 sau se aplica si pentru documentele anilor precedenti, de exemplu ultimul an pe care am fi obligati sa il pastram este 2018?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –