Raportul Special
realizat de specialisti
Regasiti mai jos ultima versiune pentru Declaratia 220 - Declaratie privind venitul estimat/norma de venit - conform OPANAF nr.3780/ 22.12.2017 (incepand cu anul de raportare 2018), publicata la data de 09.01.2018 pe site-ul ANAF.
1. Declaratia 220 se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania, supuse impozitului pe venit, provenind din:
a) activitati independente;
b) cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda;
c) activitati agricole impuse in sistem real;
d) silvicultura si piscicultura.
Click aici pentru Declaratia 220 – ultima versiune!
NOTA:
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Persoanele fizice cu handicap grav ori accentuat care realizeaza venituri din activitati independente, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, scutite de la plata impozitului pe venit, au obligatia declararii veniturilor, prin completarea si depunerea declaratiei.
2. Declaratia 220 se utilizeaza pentru:
a) declararea veniturilor si cheltuielilor estimate a se realiza in anul de impunere;
in cazul contribuabililor care desfasoara activitati pentru care venitul net se stabileste pe baza normelor de venit, se vor avea in vedere dispozitiile pct. 6.2 de la pct. 6 sectiunea II "Date privind activitatea desfasurata";
b) exercitarea optiunii privind modificarea modului de determinare a venitului net;
c) recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit si contributii sociale, potrivit legii.
3. Activitati independente
3.1. Declaratia 220 se completeaza de catre contribuabilii care realizeaza venituri in bani si/sau in natura, provenind din activitati independente, inclusiv din activitati adiacente, desfasurate in mod individual si/sau in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, constituita intre persoane fizice si/sau in cadrul unei societati civile cu personalitate juridica constituita potrivit legii speciale si care este supusa regimului transparentei fiscale.
3.2. In categoria veniturilor din activitati independente, pentru care exista obligatia depunerii declaratiei, se cuprind:
– venituri din activitati de productie, comert, prestari de servicii;
– venituri din profesii liberale;
– venituri din drepturi de proprietate intelectuala, in situatia in care platitorii de venituri nu au obligatia calcularii si retinerii impozitului.
3.3. Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente din mai multe surse depun cate o declaratie pentru fiecare sursa.
3.4. in cazul societatii civile cu personalitate juridica constituita potrivit legii speciale si care este supusa regimului transparentei fiscale, se aplica regulile de determinare a venitului net din activitati independente.
Persoanele fizice care realizeaza venituri in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, constituita intre persoane fizice sau in cadrul unei societati civile cu personalitate juridica constituite potrivit legii speciale si care este supusa regimului transparentei fiscale, potrivit legii, completeaza declaratia avand in vedere venitul net estimat distribuit, care le revine din asociere, cu exceptia persoanelor fizice pentru care venitul net se determina pe baza normelor de venit sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli.
4. Cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda
4.1. Venituri din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele de la subpct. 5.2. si 5.3
4.1.1. Declaratia 220 se completeaza de catre persoanele fizice care realizeaza venituri in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute in calitate de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente.
4.1.2. Contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar de pana la 5 contracte de inchiriere, inclusiv bifeaza casuta "Cedarea folosintei bunurilor" si casuta "sub 5 contracte, inclusiv" de la sectiunea II "Date privind activitatea desfasurata" pct. 1 "Categoria de venit".
4.1.3. Persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din mai multe surse, respectiv contracte de inchiriere, depun cate o declaratie estimativa pentru fiecare sursa.
4.1.4. In situatia inchirierii bunurilor detinute in comun, fiecare coproprietar completeaza si depune cate o declaratie, corespunzator cotei care ii revine din proprietate.
4.2. Venituri din cedarea folosintei bunurilor calificate in categoria venituri din activitati independente
4.2.1. Declaratia 220 se depune de catre contribuabilii care la sfarsitul anului precedent celui de impunere realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere sau subinchiriere.
4.2.2. Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere sau subinchiriere la sfarsitul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator, califica aceste venituri in categoria veniturilor din activitati independente si le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru aceasta categorie. Veniturile si cheltuielile luate in calcul pentru stabilirea venitului net estimat sunt cele de la nivelul tuturor contractelor de inchiriere/subinchiriere, aflate in derulare in anul de impunere.
La stabilirea numarului de contracte se iau in calcul contractele de inchiriere sau subinchiriere aflate in derulare la data de 31 decembrie a anului precedent celui de impunere, cu exceptia contractelor de arendare a bunurilor agricole.
4.2.3. Contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor calificate in categoria venituri din activitati independente bifeaza casuta "Cedarea folosintei bunurilor" si casuta "peste 5 contracte" de la sectiunea II "Date privind activitatea desfasurata" pct. 1 "Categoria de venit".
4.3. Venituri din inchirierea in scop turistic
4.3.1. Declaratia 220 se completeaza pentru fiecare an fiscal de catre contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre 1 si 5 camere, inclusiv, altele decat cele care constituie structuri de primire turistica, potrivit legislatiei specifice.
La declaratie se anexeaza formularul "Fisa capacitatii de cazare", completata corespunzator situatiei contribuabilului, in vederea stabilirii de catre organul fiscal competent a impozitului anual datorat.
4.3.2. Contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre 1 si 5 camere, inclusiv, precum si contribuabilii care depasesc, in cursul anului, numarul de 5 camere de inchiriat, bifeaza casuta "Cedarea folosintei bunurilor" si casuta "in scop turistic" de la sectiunea II "Date privind activitatea desfasurata" pct. 1 "Categoria de venit" si mentioneaza numarul de camere de inchiriat in scop turistic, pentru anul in curs, situate in locuinte proprietate personala.
4.3.3. in situatia in care in cursul anului se depaseste numarul camerelor inchiriate (peste 5) se va depune un nou formular, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, bifandu-se casuta "Sistem real" de la sectiunea II "Date privind activitatea desfasurata" pct. 2 "Determinarea venitului net". De la data depasirii numarului de camere inchiriate (peste 5) si pana la sfarsitul anului fiscal, determinarea venitului net se face in sistem real, potrivit regulilor de stabilire prevazute pentru categoria venituri din activitati independente.
Veniturile din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare mai mare de 5 camere de inchiriat, se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II "Venituri din activitati independente" de la titlul IV "Impozitul pe venit" din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati independente, pentru care venitul net anual se determina pe baza de norma de venit sau in sistem real, dupa caz.
4.3.4. in situatia inchirierii bunurilor detinute in comun, fiecare coproprietar completeaza si depune cate o declaratie, corespunzator cotei care ii revine din proprietate.
5. Activitati agricole impuse in sistem real, pe baza datelor din contabilitate
5.1. Declaratia 220 se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati agricole pentru care nu exista obligatia stabilirii normelor de venit, provenind din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea, cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala, realizate in mod individual sau intr-o forma de asociere.
5.2. Persoanele fizice care realizeaza venituri in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, constituita intre persoane fizice, completeaza declaratia avand in vedere venitul net estimat distribuit, care le revine din asociere.
6. Silvicultura si piscicultura
6.1. Declaratia 220 se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din recoltarea si valorificarea produselor specifice fondului forestier national, respectiv a produselor lemnoase si nelemnoase, precum si cele obtinute din exploatarea amenajarilor piscicole.
6.2. Veniturile din silvicultura si piscicultura se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II "Venituri din activitati independente" de la titlul IV "Impozitul pe venit" din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real.
6.3. Persoanele fizice care realizeaza venituri in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, constituita intre persoane fizice, completeaza declaratia avand in vedere venitul net estimat distribuit, care le revine din asociere
7. Termenul de depunere a declaratiei
Declaratia se depune la organul fiscal competent, astfel:
a) in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole impuse in sistem real, venituri din silvicultura si piscicultura si care incep o activitate in cursul anului fiscal;
b) in termen de 30 de zile de la data incheierii contractului intre parti, odata cu inregistrarea acestuia la
organul fiscal competent, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din
derularea unui numar de pana la 5 contracte de inchiriere, inclusiv;
c) pentru fiecare an fiscal, pana la data de 31 ianuarie inclusiv, pentru anul in curs, sau in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului daca persoanele fizice incep sa realizeze venituri in cursul anului dupa data de 31 ianuarie inclusiv, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre 1 si 5 camere, inclusiv;
d) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre 1 si 5 camere inclusiv, impusi pe baza normelor de venit, si care, in cursul anului fiscal, depasesc numarul de 5 camere de inchiriat;
e) pana la data de 31 ianuarie inclusiv, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati
independente impuse pe baza de norme de venit si care, in anul fiscal anterior, au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro si au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real, incepand cu anul fiscal urmator;
f) pana la data de 25 mai a anului de impunere, odata cu declaratia privind venitul realizat, in cazul
contribuabililor care, in anul anterior, au realizat pierderi si cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si cei care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
DECLARATIA 220 a fost actualizata la 25 februarie 2015Comunicat privind activitatile independente care pot fi impozitate la norma de venitDeclaratia Unica va avea putere de titlu executoriu, potrivit Ministrului FinantelorMFP: Aproape un milion de contribuabili vor depune declaratia unicaDECLARATIA 220. Descarcati ultima versiuneUltimele articole
Situatii in care Declaratia Unica trebuie depusa, desi s-au depus Declaratiile 200 si 220Sesiune online ANAF: Completarea Declaratiei Unice 212Video: Declaratia Unica cu privire la drepturile de autor. Ce romani nu trebuie sa o depuna?Video: Declaratia unica. Cum se face depunerea?VIDEO: Ce presupune impozitarea chiriilor?Articole similare
Declaratia 208. Descarcati ULTIMA VERSIUNEDeclaratia 394.Cand se declara facturile cu TVA la incasare?NOUA sesiune de asistenta online de la ANAF: Completarea si depunerea Declaratiei Unice in 2019Asociere persoana juridica cu persoana fizica. Declararea veniturilorNoua actualizare pentru Declaratia 112 actualizata: ULTIMA VERSIUNE: Soft A si Soft JUltimele articole
Sesiune de intrebari si raspunsuri ANAF cu privire la modalitatea de completare si depunere a Declaratiei UniceDeclaratia Unica 2020. ANAF a actualizat PDF-ul inteligentOrdinul de plata multiplu electronic: depunere on-line, validare si procesareDeclaratia Unica 2020. Instructiuni de completare, conform OPANAF 139/2020Declaratia Unica, modificata din nou! Ordinul nr. 1107/2020 prevede noul model si instructiunile de completareArticole similare
Declaratiile fiscale care in mod obisnuit se depuneau pana pe 25 decembrie au un termen limita mai scurt in 2021Contribuabilii beneficiaza de reduceri ale impozitului pe profit si micro si pentru anul fiscal 2023Sesiune online ANAF: Procura simpla pentru acces in SPVCe e nou in reinnoirea certificatelor digitale pentru semnatura electronicaMinisterul Finantelor Publice: Nu va mai fi prorogat termenul de depunere a declaratiilor fiscaleUltimele articole
SAF-T in 2025. Noi entitati vor fi SCUTITE de la obligatia depunerii D406E-Factura si E-Transport in 2025. Principalele modificari intrate in vigoare de anul acestaActe necesare pentru infiintarea unui SRL: tot ce trebuie sa stiiRO e-Transport: 3 modificari importante introduse prin OUG 129/2024Reminder ANAF! Pana pe 30 decembrie 2024 trebuie depus formularul 394Articole similare
Reminder ANAF! 25 MAI- termen limita pentru depunerea a noua declaratii fiscalePeste 15 modificari au fost aduse Impozitului pe venit de OG 8/2021. Cum arata noul Cod FiscalRecalcularea platilor anticipate pentru PF. Depuneti la timp D220 ca sa nu fiti penalizati!Calendar obligatii fiscale pentru luna MAI 2022FORMULARul 207 si termenul limita de depunere in februarie 2021. Cand NU se completeaza declaratiaUltimele articole
SRL, PFA, II, IF care isi actualizeaza codul CAEN din 1 ianuarie 2025. Ce trebuie sa stie, conform noii proceduriActe necesare pentru infiintarea unui SRL: tot ce trebuie sa stiiFacturi simplificate emise in baza bonului fiscal. Cand se transmit in E-FacturaReminder ANAF! Pana pe 30 decembrie 2024 trebuie depus FORMULARul 394Calendar ANAF: Ce declaratii trebuie depuse pana pe 20 decembrie 2024Sfaturi de la experti
Sediu fix.Sediu permanent in Bulgaria
Intrebare: Daca se folosesc resursele societatii din Romania (codul de TVA RO), adica: - programul de gestiune; - programul de facturare; - angajatii care vor emite NIR-urile pentru achizitia din Spania catre depozitul din BG (folosindu-se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Va rog sa imi spuneti cum procedez in situatia in care: Eu - firma ABC am contract cu aceasta persoana, pictorita, iar valoarea contractului este mai mica de 12 salarii. In luna in care s-a executat lucrarea (lucrarea se intinde...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA