Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Determinarea impozitului pe profit, in cazul pierderilor anuale. Monografie contabila

28-Iul-2020
5499

O societate comerciala a inregistrat pierdere in perioada 2017-2019, in suma totala de 2.000.000 lei. In primul si al doilea trimestru 2020 societatea a inregistrat un profit contabil brut de 136.000 lei, dar profitul impozabil este de 149.000 lei, societatea inregistrand si cheltuieli nedeductibile. 

Care este suma care ar trebui repartizata pentru acoperire din pierdere? Se mai datoreaza impozit pe profit? Care este monografia contabila? Multumesc,

Raspunsul consultantului fiscal Elena Garofil:

Din punct de vedere fiscal, potrivit prevederilor art. 31 alin. (1) din Codul fiscal, pierderea anuala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.

Potrivit prevederilor pct. 33 alin (1) din Normele de aplicare, in aplicarea prevederilor art. 31 alin. (1) din Codul fiscal, se au in vedere urmatoarele:
a) recuperarea pierderilor fiscale anuale se face in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora;
b) pierderea fiscala reprezinta suma inregistrata in declaratia de impunere a anului precedent.


Asadar, la determinarea rezultatului fiscal se va tine seama de pierderea fiscala inregistrata in declaratia de impozit pe profit din anul precedent si nu de pierderea contabila inregistrata in evidenta contabila.

Daca si in declaratie aveti aceeasi pierdere, atunci nu se datoreaza impozit pe profit.
Pentru recuperarea pierderii fiscale nu se fac inregistrari contabile.

Potrivit prevederilor art. 19 alin. (1) din Codul fiscal, rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor, potrivit normelor metodologice, precum si pierderile fiscale care se recupereaza in conformitate cu prevederile art. 31. Rezultatul fiscal pozitiv este profit impozabil, iar rezultatul fiscal negativ este pierdere fiscala.

Potrivit prevederilor pct. 8 din Normele metodologice, in aplicarea prevederilor art. 19 alin. (7) din Codul fiscal, pentru calculul rezultatului fiscal contribuabilii sunt obligati sa intocmeasca un registru de evidenta fiscala, tinut in forma scrisa sau electronica, cu respectarea dispozitiilor Legii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile ti completarile ulterioare, referitoare la utilizarea sistemelor informatice de prelucrare automata a datelor. In registrul de evidenta fiscala trebuie inscrise veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, potrivit art. 19 alin. (1) din Codul fiscal, veniturile neimpozabile potrivit art. 23 din Codul fiscal, deducerile fiscale, elementele similare veniturilor, elementele similare cheltuielilor, cheltuielile nedeductibile, potrivit art. 25 din Codul fiscal, precum si orice informatie cuprinsa in declaratia fiscala, obtinuta in urma unor prelucrari ale datelor furnizate de inregistrarile contabile. Evidentierea veniturilor si a cheltuielilor aferente se efectueaza pe natura economica, prin totalizarea acestora pe trimestru si/sau an fiscal, dupa caz.

Prin urmare, determinarea rezultatului fiscal se face extracontabil, in registrul de evidenta fiscala.

Din punct de vedere contabil, potrivit prevederilor pct. 423 din Reglementarile contabile, pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar curent, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale conform legii, si cel reportat aferent exercitiilor financiare precedente, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.

In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie.

Asadar, ca si inregistrari contabile, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale conform legii, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale, se vor face urmatoarele inregistrari:

La inceputul exercitiului financiar urmator, deci in anul 2021, se va inregistra astfel:

Inchiderea contului 121”Profit sau pierdere”:
121 ”Profit sau pierdere” = 117 analitic „profitul net realizat in exercitiul financiar incheiat..”

Si dupa aprobarea situatiilor financiare si hotararea AGA, acoperire pierdere:
117 analitic „profitul net realizat in exercitiul financiar incheiat ...” =117 analitic „pierdere contabila reportata ...”

 

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016