Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Diferente in D394, constatate de ANAF. Cum se pot corecta erorile contabile si fiscale?

22-Sep-2022
4407
Diferente in D394, constatate de ANAF. Cum se pot corecta erorile contabile si fiscale?
In urma unor verificari, ANAF a constatat diferente la declaratia informativa 394. Pentru a putea verifica si regla ulterior acele diferente, societatea a constatat ca in luna mai a anului 2021 s-a dublat inregistrarea unei facturi de achizitie. 

In acea perioada societatea a avut TVA de plata. Care sunt pasii in corectarea acestei situatii atat din punct de vedere contabil (monografie contabila) cat si cel al Declaratiei 300 si 394? Multumesc!

• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 10-49 angajati
• Platitoare TVA: Da
• Cod CAEN: 4673

Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras: 

D.p.d.v. contabil, in luna calendaristica in care s-a constatat eroarea, de exemplu, in septembrie 2022, trebuie efectuata stornarea inregistrarii contabile initiale concomitent cu evidentierea, cu semnul minus, a valorii facturii in cauza, in jurnalul pentru cumparari. Inregistrarea contabila a stornarii se efectueaza: fie in in rosu: % 371/4426 = 401; fie in negru: 401 = % 371/4426. D.p.d.v. fiscal, operatiunea de stornare se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 aferent lunii septembrie 2022 la randul 34 "Regularizari taxa dedusa".

D.p.d.v. informativ, persoana impozabila trebuie sa completeze si sa transmita o noua declaratie cod 394 aferenta lunii mai 2021, corect intocmita, prin eliminarea valorii facturii stornate pentru care s-a constatat eroare. Practic, aceasta noua declaratie inlocuieste declaratia depusa initial, aspect reglementat la pct. 3 din ANEXA 2 INSTRUCTIUNI de depunere si completare a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA", cod MFP 14.13.01.02/f din O.P.A.N.A.F. nr. 3769 din 23 decembrie 2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA "3. In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni/erori in datele declarate, aceasta trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata cu operatiunile care necesita modificarea si/sau operatiunile care nu au fost declarate, declaratie care inlocuieste declaratia informativa depusa initial."

Avand in vedere ca in luna mai 2021, din decontul de TVA cod 300 a rezultat TVA de plata, in cazul unei inspectii fiscale privind TVA, ca urmare a verificarii sumelor raportate prin decontul de TVA la randurile de regularizari, se va constata virarea cu intarziere a diferentei suplimentare de plata a TVA rezultata din exercitarea eronata a sumei TVA deductibile.

Urmare acestei constatari, pentru virarea cu intarziere a diferentei suplimentare de plata regularizata in luna septembrie 2022 cu scadenta in data de 25 octombrie 2022, echipa de inspectie fiscala va dispune calcularea accesoriilor prin fisa sintetica pe platitor gestionata de catre organul fiscal de administrare a impozitelor, taxelor si contributiilor pentru intervalul 28.06.2021 scadenta decontului de TVA aferent lunii mai 2021 (26 si 27.06.2021 sunt zile nelucratoare) – 25.10.2022 .

Nu va recomand sa calculati din proprie initiativa aceste accesorii deoarece valoarea acestora nu poate fi raportata si preluata in fisa sintetica pe platitor, motiv pentru care suma platita aferenta acestora va fi evidentiata drept o plata in plus care nu va fi identificata in sistemul A.N.A.F., fiind tratata drept suprasolvire.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Diferente in D394, constatate de ANAF. Cum se pot corecta erorile contabile si fiscale?":
Rating:

Nota: 2.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016