Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Din 1 ianuarie 2024 va fi aplicat un impozit de 1% pe cifra de afaceri. Peste 1.000 de companii vor fi afectate

23-Oct-2023
9179
Din 1 ianuarie 2024 va fi aplicat un impozit de 1% pe cifra de afaceri. Peste 1.000 de companii vor fi afectate

Daca noul pachet de masuri fiscale va fi adoptat de Presedintele Romaniei, se va aplica, incepand cu ianuarie 2024, un impozit de 1% pe cifra de afaceri, pentru firmele cu o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si cu un impozit pe profit mai mic. In acest context, peste 1.000 de companii ar urma sa plateasca noul impozit pe cifra de afaceri, statul urmand sa incaseze suplimentar 6,5 miliarde de lei, a declarat Alexandra Smedoiu, partener Servicii Fiscale, Deloitte Romania.



"Cred ca cea mai de impact modificare a Codului fiscal ar fi aceasta cu introducerea unui prag minim de impozitare la impozitul pe profit. Din calculele noastre ar fi vorba de aproximativ 1.000 de companii care ar avea cifra de afaceri mai mult de 50 de milioane de euro. Este vorba de pragul calculat la data de 31 decembrie 2023, masura urmand sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2024. Din analizele noastre, ne-am uitat pe baza datelor la 2022 ca sa avem o imagine cat de cat estimativa asupra impactului, am constatat ca ar fi afectate din acest top 1.000, ar fi afectate 70% din companii. Adica pentru 70% dintre ele pragul minim ar fi mai mult decat impozitul pe profitul curent. Asta si pentru ca nu se iau in calcul pierderile. Adica o societate care intr-un an are pierderi va plati totusi acest prag minim, ceea ce este putin contraintuitiv, pentru ca vorbim de un impozit numit impozitul pe profit. Deci, practic asta e o contradictie, sa spunem, de termeni si de principialitate a legii. Am incercat si o impartire a acestor 1.000 de companii pe tipuri de activitati. Sigur, aici vorbim si de mari companii multinationale, dar vorbim si de foarte multe companii romanesti", a spus Alexandra Smedoiu, Deloitte Romania, in cadrul unei intalniri cu jurnalistii.

Din aceste 1.000 de companii, aproximativ 100 se vor afla in situatia in care nu numai ca nu sunt profitabile, dar vor trebui si sa suporte un cost suplimentar cu acest impozit minim.

"Aici vorbim de cele 1.000 de companii, cele care trebuie sa calculeze acest prag minim. Celalalt impact este pe industriile financiare si petrol si gaze, unde acolo nu mai vorbim de un impozit pe profit standard ci vorbim de un impozit suplimentar. Aici, la institutiile financiare vorbim de un impozit care acum chiar este impozit pe cifra de afaceri, calculat pe baza indicatorilor tipici din situatiile financiare ale unei banci, impozit care a ajuns la 2% cel putin in primii ani de aplicare, desi prima data se vehicula intr-adevar 1% ca si pentru celelalte companii. Nu este un impozit in loc de minim, ci este un impozit suplimentar. La fel si pentru companiile din industria de petrol si gaze unde impozitul suplimentar este de 0,5% din cifra de afaceri. Aici, cu doua mentiuni, vorbim totusi de companii care depasesc pragul acesta de 50 de milioane de euro, spre deosebire de institutiile financiare unde se aplica la toata lumea si la petrol si gaz, exceptata zona de distributie-furnizare", a detaliat Alexandra Smedoiu.

Ce firme vor fi afectate de impozitul de 1% pe cifra de afaceri?

Conform celor de la Deloitte Romania, cele mai afectate de aceasta modificare fiscala vor fi companiile din tehnologie si telecomunicatii, pentru care impozitul total urca la 31%, industria auto (la 30%), retail (la 29%), domeniul farmaceutic (la 29%) si industria prelucratoare (la 28%).

Calculele au la baza impozitul pe profit raportat de companii pentru anul trecut si cifra de afaceri estimata. Impozitul pe cifra de afaceri se aplica si societatilor din aceleasi categorii care au pierdere fiscala, aproximativ 100 din totalul mentionat.

Impozitarea veniturilor – ce trebuie sa stie angajatorii

"Prevederile referitoare la impozitarea veniturilor din salarii, spre deosebire de majoritatea masurilor, vor fi aplicabile din prima luna dupa publicarea actului normativ in Monitorul Oficial.

In aceste conditii, angajatorii trebuie sa fie pregatiti pentru conformare imediat, fiind vorba de impozite cu retinere la sursa. Renuntarea la scutirea de impozit pe veniturile angajatilor din IT care depasesc 10.000 de lei pe luna va afecta salariul net sau costul salarial pentru angajator. Spre exemplu, in prezent, pentru un salariu brut de 14.000 de lei/luna, angajatul ramane cu 9.100 de lei net, dupa retinerea contributiilor in suma de 4.900 de lei. In noua formula, angajatul din IT va putea opta sa renunte la contributia la pilonul II de pensii (care in prezent este de 3,75%, insa va creste la 4,75% de anul viitor), caz in care va ramane cu un salariu net de 9.350 de lei pe luna (sau 9.486 de lei incepand cu 2024), deci mai mult decat in prezent. Optiunea pentru mentinerea contributiei la pilonul II de pensii va atrage scaderea salariului net la 8.840 de lei luna", a afirmat Raluca Bontas, partener Servicii Fiscale, Deloitte Romania.

Impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri in cazul bancilor

Conform aceluiasi pachet de masuri fiscale, in cazul bancilor se introduce un impozit suplimentar (pe langa cel pe profit) de:

2%, pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025 inclusiv;

1%, incepand cu data de 1 ianuarie 2026.

Impozit suplimentar pentru companiile din sectoarele petrol si gaze naturale

Se introduce, de asemenea, un impozit suplimentar de 0,5% si pentru companiile de petrol si gaze cu o cifra de afaceri de peste 50 milioane euro.

Sursa: Deloitte Romania

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016