Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Din 1 ianuarie au OBLIGATIA modificarii vectorului fiscal toate firmele care nu se mai incadreaza la conditiile de aplicare ale impozitului micro sau cele care plateau impozit specific

04-Ian-2023
17727
Din 1 ianuarie au OBLIGATIA modificarii vectorului fiscal toate firmele care nu se mai incadreaza la conditiile de aplicare ale impozitului micro sau cele care plateau impozit specific

Firmele care nu se mai incadreaza la conditiile de aplicare ale impozitului micro sau cele care plateau impozit specific trebuie sa modifice din 1 ianuarie 2023 vectorul fiscal, asa cum prevede legislatia in vigoare. Reamintim ca prin OG 16/2022 impozitul pe profit devine sistemul obligatoriu de impunere, iar cel pe veniturile microintreprinderii optional.

Prin OG 16/2022, incepand cu 01.01.2023 impozitul pe profit devine sistemul obligatoriu de impunere, iar cel pe veniturile microintreprinderii optional.

Astfel, singurii care trebuie sa modifice vectorul fiscal in ianuarie 2023 din aceasta perspectiva sunt, in principiu, cei care au fost pana la 31.12.2022 platitoiri de impozit pe microintreprinderi sau impozit specific, iar de la 01.01.2023 nu mai respecta conditiile de continuare a aplicarii acestor sisteme.

Incepand cu data de 01 ianuarie 2023, urmare modificarilor aduse de O.G. nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar- fiscale, impozitul pe veniturile microintreprinderilor devine optional.

Optiunea pentru aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor, se poate face doar daca la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

- au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;

Atentie! Plafonul de 500.000 de euro in functie de care firmele pot ramane in continuare la impozitul micro sau, in caz contrar, sa treaca la plata impozitului pe profit, se aplica incepand cu veniturile din 2023. Detalii AICI>>

-capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;

- nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

-a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;

-are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);

-are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, incluzand si persoana care verifica indeplinirea conditiilor prevazute de prezentul articol.

Entitatile care sunt excluse din categoria platitorilor de impozit pe venturile microintreprinderilor:

- Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, constituit potrivit legii; - Fondul de compensare a investitorilor, infiintat potrivit legii; - Fondul de garantare a pensiilor private, infiintat potrivit legii; - Fondul de garantare a asiguratilor, constituit potrivit legii;

- entitatea transparenta fiscal cu personalitate juridica. - persoana juridica romana care desfasoara activitati in domeniul bancar; - persoana juridica romana care desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si

reasigurarilor, al pietei de capital, inclusiv cea care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;

- persoana juridica romana care desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc;

- persoana juridica romana care desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale."

Microintreprinderile care, in cursul unui an fiscal, realizeaza venituri de peste 500.000 de euro sau ale caror venituri realizate din consultanta si/sau management reprezinta peste 20% din veniturile totale vor fi obligate sa plateasca impozit pe profit de 16% incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite. Societatile in cauza nu vor mai putea aplica ulterior regimul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor.

Daca o microintreprindere nu mai indeplineste conditia de a avea cel putin un salariat cu contract individual de munca cu norma intreaga in cursul anului fiscal, aceasta va trece la sistemul de impozitare pe profit incepand cu trimestrul in care conditia respectiva nu mai este indeplinita. Pentru a aplica in continuare regimul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor, aceasta are la dispozitie 30 de zile de la incetarea raportului de munca pentru a angaja un nou salariat cu contract individual de munca pe durata determinata de minim 12 luni sau pe o perioada nedeterminata.

Impozitul specific a fost abrogat

De asemenea, prin OG 16/2022 a fost aprobata abrogarea, incepand cu data de 1 ianuarie 2023, a prevederilor Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 812 din 14 octombrie 2016, cu completarile ulterioare.

Firmele care aplicau impozit specific, precum cele care au cod CAEN 5510, 5520, 5530, 5590, 5610, 5621, 5629, 5630, pot opta pentru plata impozitul pe veniturile microintreprinderilor. O alta optiune ar fi plata impozitului pe profit pentru veniturile realizate din alte activitati decat cele corespunzatoare codurilor CAEN specifice.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Din 1 ianuarie au OBLIGATIA modificarii vectorului fiscal toate firmele care nu se mai incadreaza la conditiile de aplicare ale impozitului micro sau cele care plateau impozit specific":
Rating:

Nota: 3.5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016