
Raportul Special
realizat de specialisti
Din ianuarie 2022 pragurile valorice intrastat vor fi pastrate la nivelul de 900.000 de lei pentru exporturi intra-UE de bunuri si respectiv 900.000 lei pentru importuri intra-UE de bunuri, conform Ordinului 773/2021.
Ordinul 773/2021 privind pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intra-UE cu bunuri in anul 2022 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1091 din 16 noiembrie 2021.
Conform documentului, se aproba urmatoarele praguri valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intra-UE pentru anul 2022: 900.000 lei pentru exporturi intra-UE de bunuri si respectiv 900.000 lei pentru importuri intra-UE de bunuri.
Operatorii economici care in cursul anului 2021 au efectuat schimburi de bunuri cu statele membre ale Uniunii Europene, a caror valoare anuala, separat pentru cele doua fluxuri, exporturi intra-UE si respectiv importuri intra-UE de bunuri, depaseste valoarea pragurilor Intrastat stabilite, trebuie sa completeze si sa transmita la Institutul National de Statistica declaratii statistice Intrastat incepand cu luna ianuarie 2022.
In cursul anului 2022 pot deveni furnizori de date Intrastat si alti operatori economici care realizeaza schimburi intra-UE de bunuri, a caror valoare cumulata de la inceputul anului depaseste pragurile Intrastat pentru anul 2022. Acesti operatori economici trebuie sa completeze si sa transmita declaratii statistice Intrastat incepand din luna in care valoarea cumulata de la inceputul anului 2022 a exporturilor si/sau a importurilor intra-UE de bunuri depaseste pragurile Intrastat stabilite, separat pentru cele doua fluxuri, exporturi si respectiv importuri intra-UE de bunuri.
Reamintim ca Declaratia statistica Intrastat este o declaratie obligatorie, conform Legii nr. 422/2006, pentru schimburile de bunuri intre Romania si alte state membre ale Uniunii Europene. Introducerile reprezinta fluxuri de bunuri din alte state membre ale Uniunii Europene catre teritoriul Romaniei, iar expedierile reprezinta fluxurile de bunuri care parasesc teritoriul Romaniei cu destinatia alte state membre ale Uniunii Europene.
Obligatia furnizarii de date statistice Intrastat revine tuturor operatorilor economici care indeplinesc simultan urmatoarele conditii:
1. sunt inregistrati in scopuri de taxa pe valoare adaugata - adica au cod de identificare fiscala;
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Declaratia statistica Intrastat completata se transmite lunar la Institutul National de Statistica la termenul stabilit prin normele de completare.
Perioada de referinta luata in considerare pentru completarea declaratiei statistice Intrastat este luna calendaristica in care sunt realizate operatiunile de comert intracomunitar cu bunuri.
Declaratia statistica Intrastat se depune in format electronic, utilizandu-se aplicatiile informatice pentru transmiterea datelor puse la dispozitia operatorilor economici cu titlu gratuit de Institutul National de Statistica sau fisiere cu date a caror structura trebuie sa respecte specificatiile Institutului National de Statistica.
Statisticile privind schimburile intra-UE cu bunuri cuprind toate miscarile de bunuri dintre statele membre ale Uniunii Europene, care maresc sau reduc stocul de resurse materiale al unui stat.
Toate bunurile care sosesc pe teritoriul Romaniei din alte state membre ale Uniunii Europene sau parasesc teritoriul Romaniei cu destinatia alte state membre ale Uniunii Europene trebuie declarate in Declaratia statistica Intrastat.
Practic, aceasta inseamna ca Declaratia statistica Intrastat trebuie intocmita pentru introducerile si/sau expedierile intra-UE de bunuri in urmatoarele cazuri:
a) schimburi intra-UE de bunuri care implica transfer de proprietate si sunt destinate utilizarii,
consumului, investitiei sau revanzarii;
b) miscari de bunuri dintr-un stat membru al Uniunii Europene catre Romania sau miscarile de bunuri din Romania catre alt stat membru al Uniunii Europene, fara transfer de proprietate. Spre exemplu, transferul de stocuri, miscari de bunuri inainte si dupa procesare etc.;
c) returnarea de bunuri;
d) miscari specifice de bunuri;
e) leasing financiar;
f) leasing operational cu o durata de peste 2 ani.
Pentru urmatoarele cazuri nu trebuie intocmita Declaratia statistica Intrastat:
a) comertul cu servicii;
b) bunuri in tranzit simplu;
c) miscari temporare de bunuri;
d) miscari de bunuri pentru/dupa reparatii si/sau intretinere;
e) schimbul de bunuri cu acele teritorii ale statelor membre ale Uniunii Europene ce nu apartin teritoriului statistic al statelor membre ale Uniunii Europene;
f) schimburi de bunuri in cadrul comertului triunghiular, in situatia in care bunurile nu intra pe teritoriul national al Romaniei din alte state membre ale Uniunii Europene sau nu sunt expediate din Romania catre alt stat membru al Uniunii Europene.
Declaratiile statistice Intrastat se transmit la Institutul National de Statistica numai in format electronic, declaratiile pe hartie nefiind acceptate. Pentru aceasta, Institutul National de Statistica pune la dispozitia furnizorilor de informatii statistice Intrastat urmatoarele modalitati electronice de completare si transmitere a declaratiilor statistice Intrastat:
1. aplicatia Intrastat on-line, disponibila cu titlu gratuit pe site-ul www.intrastat.ro;
2. aplicatia Intrastat off-line, disponibila cu titlu gratuit pe site-ul www.intrastat.ro.
Aplicatia Intrastat off-line permite crearea unui fisier ce va contine Declaratia statistica Intrastat, pe care furnizorul de informatii statistice il transmite catre Institutul National de Statistica prin una dintre urmatoarele modalitati:
a) e-mail, la adresa declaratie.intrastat@insse.ro;
b) incarcarea fisierului in aplicatia on-line Intrastat disponibila pe site-ul www.intrastat.ro;
c) daca furnizorul de informatii statistice nu are acces la internet pentru a transmite Declaratia statistica Intrastat potrivit lit. a) sau b), va copia fisierul cu declaratia Intrastat (fisierul cu extensia.xml sau.enc) pe o disketa/CD/USB si se va adresa directiei teritoriale de statistica in raza careia isi are sediul, solicitand posibilitatea de a transmite prin e-mail fisierul continand
Declaratia statistica Intrastat la Institutul National de Statistica sau va transmite declaratia de la orice alt calculator cu acces la internet;
3. software-ul propriu, existent sau dezvoltat de furnizorul de informatii statistice, pentru realizarea fisierului care sa contina Declaratia statistica Intrastat intr-un format predefinit, prezentat in „Manualul de descriere a procedurii pentru crearea altor tipuri de fisiere acceptate de INS“, manual ce poate fi descarcat de pe site-ul www.intrastat.ro sau furnizat la cerere de catre Institutul National de Statistica. Fisierul care contine Declaratia statistica Intrastat, in format predefinit, se transmite la Institutul National de Statistica folosind aceeasi procedura descrisa la punctul precedent.
Institutul National de Statistica recomanda utilizarea aplicatiilor Intrastat on-line sau off-line deoarece acestea contin reguli de validare predefinite pentru realizarea unor declaratii statistice Intrastat corecte si valide.
Pentru mai multe detalii despre completarea Declaratiei Intrastat, click AICI»
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Declaratii scadente pe 15 iulieStudiu de caz: Returnarea marfii cu acceptul furnizoruluiObligatia furnizarii de date la Intrastat. Vezi daca te incadreziAchizitia de marfuri din Danemarca. VIDEORevista Romana de TVA nr. 27, iunie 2009, bisUltimele articole
Pragurile valorice Instrastat, NEMODIFICATE pentru anul 2025 (Ordinul 2353/2024)DECLARATIA INTRASTAT: Amenzi de pana la 15.000 lei pentru nedepunerea la timp a formularului, dar si pentru transmitere de date incompletePragurile valorice pentru Intrastat in anul 2022Prestari servicii logistice intre o firma din UE si una din Romania. Obligatii fiscaleS-au stabilit pragurile valorice INTRASTAT stabilite pentru anul 2017Articole similare
Intrastat 2023: Din 1 februarie pragurile valorice vor fi MAJORATE, atat pentru expedieri, cat si pentru introduceri de bunuri in UECare sunt pragurile valorice INTRASTAT stabilite pentru anul 2012Din 1 ianuarie 2022 se aplica noi PRAGURI VALORICE INTRASTAT: 900.000 lei pentru exporturi si importuri intra-UE de bunuriPRAGURI VALORICE INTRASTAT: Care sunt pragurile pentru anul 2025Noutati legislatie Fiscala 08 - 12 decembrie 2008Ultimele articole
Pragurile valorice Instrastat, NEMODIFICATE pentru anul 2025 (Ordinul 2353/2024)Pragurile valorice INTRASTAT pentru anul 2024 au fost aprobate prin Ordinul 1539/2023Declaratia Intrastat: Amenzi de pana la 15.000 lei pentru nedepunerea la timp a formularului, dar si pentru transmitere de date incompletePragurile valorice pentru Intrastat in anul 2022Pragurile valorice pentru Intrastat in anul 2019Sfaturi de la experti
Tartament fiscal bunuri de capital si stocuri furate si imputate
Intrebare: SRL cu obiect de activitate constructii, cu santiere deschise prin tara... in luna octombrie 2024, la un santier care avea asigurata paza, s-au furat scule in valoare de 97.000 lei... dintre acestea, unele apartineau la 2...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subventii facturate catre Guvern
Intrebare: Societatea noastra beneficiaza de o suma de bani de la Guvern pentru un proiect intitulat: ?Servicii organizare evenimente necesare sesiunilor de formare si dezvoltare profesionala pentru calificarea de experti in dezvoltare...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA