
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Va informam ca, incepand cu data de 1 iulie 2016, ANAF primeste zilnic de la banci o lista cu persoanele care isi deschid sau inchid un cont bancar, indiferent de calitatea acestora: persoane fizice sau juridice. De asemenea, bancile vor trebui sa raporteze datele de identificare ale persoanelor care detin dreptul de semnatura pentru conturile deschise, precum si o lista a celor care inchiriaza casete de valori.
Asa cum anunta ANAF, potrivit reglementarilor in vigoare, institutiile de credit sunt obligate ca, la solicitarea ANAF, sa comunice, pentru fiecare titular care face obiectul solicitarii, toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum si informatiile si documentele privind operatiunile derulate prin respectivele conturi.
Se mentioneaza ca respectivele prevederi sunt cuprinse in OPANAF 3770/2015, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016. Astfel, potrivit acestui act normativ, prin conturi deschise se intelege toate tipurile de conturi de care poate dispune un client, indiferent de moneda, si daca acestea sunt deschise sau au fost deschise si figureaza inchise la momentul efectuarii solicitarii.
In plus, informeaza ANAF, deoarece in primele trei luni ale anului bancile au transmis doar raportari simplificate catre ANAF, s-a decis sa se amane pana la 1 iulie 2016 termenul de la care bancile vor fi obligate sa raporteze zilnic informatiile despre conturile bancare deschise si inchise.
"Potrivit OPANAF 1106/2016, publicat in Monitorul Oficial pe 31 martie 2016, dar si a informatiilor publicate de ANAF, sistemele informatice ale bancilor nu au fost adaptate noilor reglementari in timp util, astfel incat acestora le-au mai fost alocate trei luni pentru a se pune la punct.
Potrivit OPANAF nr.3.770/2015, completat prin OPANAF nr.1.106/2016, printre informatiile furnizate catre ANAF se vor regasi inclusiv modificarile survenite dupa data deschiderii contului cu privire la cel putin un element de structura din formatul de raportare. De asemenea, bancile vor comunica, la prima transmitere, inclusiv Lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica care detin conturi deschise la data de 30 iunie 2016, conturi inchise in perioada 1 ianuarie 2010 – 30 iunie 2016, indiferent de data deschiderii, precum si datele de identificare ale persoanelor care au detinut/detin dreptul de semnatura pentru acestea. Institutiile de credit vor transmite Lista persoanelor care au inchiriat casete de valori, cu contract valabil la data de 30 iunie 2016", se arata in comunicatul transmis.
Retineti ca atunci cand organul fiscal solicita, bancile au obligatia, potrivit actualului Cod de Procedura Fiscala, sa furnizeze informatii despre conturile bancare ale contribuabililor, respectiv toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum si informatiile si documentele privind operatiunile derulate prin respectivele conturi.
Potrivit ANAF, aceste informatii se vor transmite in termen de cel mult 5 zile lucratoare pentru solicitarile care vizeaza o perioada de pana la 3 ani si in termen de cel mult 10 zile lucratoare pentru solicitarile care vizeaza o perioada mai mare de 3 ani.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Agenda Fiscala a Contabilului 2023
SAF-T Ghid de raportare corecta
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
Noul Cod de Procedura Fiscala: Controalele fiscale se vor face fara aviz prealabilAnaliza modificarilor aduse de OUG nr. 125 privind venitul net determinat pe baza de norme de venitUtil: Etapele derularii procedurii compensariiANAF trateaza cu prioritate operatiunile desfasurate de operatorii economici pentru a asigura functionarea statuluiComunicat ANAF: proiect de 7 milioane lei pentru educarea fiscala a CONTRIBUABILIlorUltimele articole
Declaratia 205 in 2023: Pana pe 28 februarie 2023 trebuie transmis la ANAF formularulAspecte fiscale care se aplica din 2023 impozitului pe venit si contributiilor socialeRegistrul de Evidenta Fiscala NU trebuie completat de microintreprinderi. Categorii care au aceasta obligatieANAF a publicat calendarul obligatiilor fiscale pentru luna FEBRUARIE 2023Termenul de depunere a declaratiilor D100 si D 101 este data de 26 iunie 2023, conform Legii 153/2020Sfaturi de la experti
Intrebare: Avem o asociatie non profit (ONG) care doreste sa vanda un mobilier din dotarea unei SRL. Venitul obtinut din aceasta tranzactie se considera venit din activitate economica si se impoziteaza in declaratia 101 sau ramane venit din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Refacturare servicii de inchiriere standuri expozitionale. Tratament TVA
Intrebare: O societate a platit in avans o factura de inchiriere pentru mai multe standuri expozitionale de la o societate din S.U.A., urmand a se face recuperarea costurilor de la societati din Romania care vor participa la targ de vin ce...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Declaratia 205 in 2023: Pana pe 28 februarie 2023 trebuie transmis la ANAF formularul
Buletin informativ ANAF: 3 noutati fiscale publicate in Monitor la final de ianuarie 2023
Aspecte fiscale care se aplica din 2023 impozitului pe venit si contributiilor sociale
AFLA CUM POTI FACE ECONOMII OPTIMIZAND ARHIVAREA DOCUMENTELOR!