Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Din nou despre microintreprinderi. Ce sunt? Cum se impoziteaza? ( partea I )

12-Apr-2011
5143
Noutate

Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele juridice romane au posibilitatea de a opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

In ce conditii se realizeaza optiunea? Cum sunt definite microintreprinderile in acceptiunea noilor prevederi? Care este cota de impozitare si baza impozabila? Care este procedura de declarare a optiunii?

1. Definitia microintreprinderii

O microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:


a) realizeaza venituri, altele decat in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, jocurilor de noroc, consultantei si managementului;

b) are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;

c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 euro;

d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.

2. Optiunea de a plati impozit pe veniturile microintreprinderii

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor este optional.

Microintreprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul fiscal urmator, daca indeplinesc conditiile mentionate si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Important

Pentru anul 2011, persoanele juridice romane pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor daca indeplinesc, ladata de 31 decembrie 2010, conditiile mentionate.

In consecinta, pentru anul 2011, persoanele juridice romane pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor indiferent daca au mai beneficiat in trecut de aceasta calitate.

O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca indeplineste urmatoarele doua conditii:

- capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale la data inregistrarii la registrul comertului;

- are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv in termen de 60 de zile de la data inregistrarii.

Microintreprinderile nu mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile mentionate.

Atentie

Nu pot opta pentru sistemul de impunere pe veniturilemicrointreprinderilor persoanele juridice romane care:

a) desfasoara activitati in domeniul bancar;

b) desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor,al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;

c) desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;

d) au capitalul social detinut de un actionar sau asociat persoana juridica cu peste 250 de angajati.

Microintreprinderile pot opta pentru plata impozitului pe profit incepand cu anul fiscal urmator.

Optiunea se exercita pana la data de 31 ianuarie a anului fiscal urmator celui pentru care s-a datorat impozit pe veniturile microintreprinderilor.

3. Anul fiscal

Anul fiscal al unei microintreprinderi este anul calendaristic.

In cazul unei microintreprinderi care se infiinteaza sau isi inceteaza existenta, anul fiscal este perioada din anul calendaristic in care persoana juridica a existat.

4. Cota de impozitare

Important

Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor este 3%.

5. Impunerea microintreprinderilor care realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro

Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal, fara posibilitatea de a mai beneficia pentru perioada urmatoare de prevederile privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor.

Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita de 100.000 euro.

Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016