Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Distribuire dividende in natura. Cum se face inregistrarea acestei tranzactii si ce scutiri se aplica?

01-Iul-2016
4945

In randurile de mai jos, avem o societate care in anul 2009 a achizitionat o casa cu valoarea de 500.000 lei+ TVA. In anul 2010 s-a efectuat o modernizare in valoare de 50.000 + TVA, iar in anul 2012 cladirea a fost reevaluata la 480.000 lei. S-a inregistrat o cheltuiala nedeductibila de 100.000 lei. Societatea nu a inregistrat amortizare pentru imobil si doreste, in prezent, sa acorde imobilul drept dividend in natura catre asociatul unic al firmei in anul 2016. S-a facut raport de evaluare si casa are valoare de 780.000 lei.

Vom stabili astfel acre este monografia contabila pentru aceasta tranzactie si daca, din punct de vedere al TVA-ului, operatiunea se considera livrare. De asemenea, vom vedea daca e o livrare scutita de TVA, daca se face ajustare si daca trebuie calculata pro-rata.

In urma reevaluarii va rezulta o rezerva inregistrata in contul 105. In momentul transferului, suma din 105 va fi considerata castig realizat, element similar veniturilor, impozabil si il veti transfera in 1175. Nu va pot calcula acea rezerva pentru ca nu stiu ce inseamna cheltuiala nedeductibila de 100.000 lei pe care ati mentionat-o.

Dividendul net este 780.000 lei
117 = 457 821.052,63 lei
457 = 446 41.052,63 lei

In ceea ce priveste tva, operatiunea este considerata o livrare de bunuri. Fiind o livrare scutita fara drept de deducere, veti ajusta tva dedus astfel:
Tva dedus 2009: 500.000 x 19% = 95.000

Ajustare tva dedus in 2009 = 95.000 lei x 13/20 = 61.750 lei
Tva dedus 2010: 50.000 x 24% = 12.000 lei
Ajustare tva dedus in 2010 = 12.000 lei x 14/20 = 8.400 lei

635 = 4427 70.150 lei

"ART. 305 - Ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital
(2) Taxa deductibila aferenta bunurilor de capital, in conditiile in care nu se aplica regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine, se ajusteaza, in situatiile prevazute la alin. (4) lit. a) - d):
b) pe o perioada de 20 de ani, pentru constructia sau achizitia unui bun imobil, precum si pentru transformarea sau modernizarea unui bun imobil, daca valoarea fiecarei transformari sau modernizari este de cel putin 20% din valoarea totala a bunului imobil/partii de bun imobil dupa transformare sau modernizare.

(3) Perioada de ajustare incepe:
c) de la data de 1 ianuarie a anului in care bunurile au fost achizitionate, pentru bunurile de capital prevazute la alin. (2) lit. b), si se efectueaza pentru suma integrala a taxei deductibile aferente bunului de capital, inclusiv pentru taxa platita sau datorata inainte de data aderarii, daca faptul generator de taxa a intervenit in anul aderarii sau intr-un an ulterior anului aderarii;
d) de la data de 1 ianuarie a anului in care bunurile sunt folosite pentru prima data dupa transformare sau modernizare, pentru transformarile sau modernizarile bunurilor de capital prevazute la alin. (2) lit. b), a caror valoare este de cel putin 20% din valoarea totala a bunului imobil/partii de bun imobil dupa transformare sau modernizare, si se efectueaza pentru suma taxei deductibile aferente transformarii sau modernizarii, inclusiv pentru suma taxei deductibile aferente respectivei transformari sau modernizari, platita ori datorata inainte de data aderarii, daca anul primei utilizari dupa transformare sau modernizare este anul aderarii sau un an ulterior aderarii.

(4) Ajustarea taxei deductibile prevazute la alin. (1) lit. d) se efectueaza:
a) in situatia in care bunul de capital este folosit de persoana impozabila:
2. pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere a taxei;
(5) Ajustarea taxei deductibile se efectueaza astfel:
a) pentru cazurile prevazute la alin. (4) lit. a), ajustarea se efectueaza in cadrul perioadei de ajustare prevazute la alin. (2). Ajustarea deducerii se face in perioada fiscala in care intervine evenimentul care genereaza ajustarea si se realizeaza pentru toata taxa aferenta perioadei ramase din perioada de ajustare, incluzand anul in care apare modificarea destinatiei de utilizare;"


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016