
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
O societate, microintreprindere, care a primit o subventie pentru investitii, a apelat la sfatul specialistului nostru in urmatorul caz:
“Lunar, investitia se contabiliza la venituri cu o cota parte din valoarea amortizarii investitiei (utilaje). Dupa 5 ani de la primirea subventiei, societatea vinde utilajele si trece la venit toata subventia ramasa. Inainte de vanzarea utilajelor, societatea inregistra pierdere. Operatiunea de trecere a subventiei ramase la venit genereaza un profit contabil. Din punctul de vedere al impozitului pe venit, veniturile din subventii pentru investitii sunt neimpozabile. Care este regimul fiscal in cazul in care societatea hotaraste distribuirea profitului la dividende?"
Veniturile din dividende realizate de asociati/actionari persoane fizice sunt venituri din investitii conform art. 91 lit. a) din Codul fiscal.
Veniturile din dividende sunt venituri realizate in anul in care au fost distribuite in baza hotararii AGA.
Potrivit prevederilor art. 97 alin. (7), veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata.
In anul 2018 persoana fizica care obtine veniturile din dividendele distribuite in anul 2018 datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca in anul 2018 estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara - 22.800 lei, din urmatoarele categorii:
- venituri din activitati independente;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
Obligatia platii CASS revine persoanei fizice. Daca persoana fizica nu realizeaza aceste venituri, iar veniturile din dividende sunt sub plafonul mentionat mai sus nu datoreaza CASS pentru veniturile din dividende.
Din punct de vedere juridic, potrivit prevederilor art. 67 alin (2) din Legea 31/1990, dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.
In cazul distribuirii partiale a dividendelor intre asociati sau actionari in cursul anului financiar, situatiile financiare anuale vor evidentia dividendele atribuite partial si vor regulariza diferentele rezultate, in mod corespunzator.
La alin. (3) se mentioneaza ca Nu se vor putea distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii.
Daca sunt platite contrar dispozitiilor alin. (3) se restituie, daca societatea dovedeste ca asociatii au cunoscut neregularitatea distribuirii sau, in imprejurarile existente, trebuia sa o cunoasca.
Potrivit prevederilor art. 73 lit. b) din acest act normativ, administratorii sunt solidar raspunzatori fata de societate pentru existenta reala a dividendelor platite.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Societatea X SRL presteaza lucrari de constructie pentru primaria ALFA in suma de 95.350 lei. Primaria ALFA vireaza banii in Trezorerie, dar in contul entitatii Y SRL (din greseala). Societatea Y SRL nu verifica de unde vin banii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Pentru o livrare intracomunitara de servicii catre un client care nu prezinta un cod valid de TVA, s-a intocmit factura catre acesta cu TVA de 19%, colectandu-se TVA. Cum vom declara operatiunea in declaratia 390 si in decontul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<