
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Conform prevederilor pct. 420 si urmatoarele din OMFP nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare, rezultatul definitiv al exercitiului financiar (in speta dumneavoastra anul 2017) se stabileste la inchiderea acestuia si reprezinta soldul final al contului de profit si pierdere.
Preluarea la inceputul exercitiului curent (2018) a rezultatului din contul de profit si pierdere al exercitiului financiar precedent se evidentiaza cu ajutorul ct. 117 "Rezultatul reportat". Profitul contabil astfel preluat se inregistreaza in contabilitate si se repartizeaza pe destinatii dupa ce adunarea generala a asociatilor a aprobat aceasta operatiune.
Esential este faptul ca repartizarea dividendelor se poate efectua numai dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, iar valoarea acestora trebuie sa se stabileasca in adunarea generala a asociatilor.
Faptul ca in luna ianuarie 2018 situatiile financiare ale exercitiului 2017 erau deja completate si aprobate nu este chiar o operatiune iesita din comun, dar insistam asupra acestui cadru procedural instituit de Legea societatilor nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare.
Pana in acest punct obligatiile au revenit persoanei juridice.
In anul 2018, societatile care au repartizat profitul sub forma de dividende trebuiau sa retina si sa vireze la buget de stat un impozit pe dividende in cota de 5%, potrivit prevederilor art. 97 alin. (7) din Codul fiscal.
Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata.
Impozitul retinut la sursa se declara prin formularul 100 pana pe 25 ale lunii urmatoare celei in care a fost retinut si prin formularul 205 pana la data de 31 ianuarie inclusiv din anul urmator.
In cazul impozitului pe dividende, pentru anul 2018 persoanei fizice nu ii revin obligatii declarative intrucat acesta face obiectul retinerii la sursa, impozitul fiind final, societatii revenindu-i aceasta obligatie.
In ceea ce priveste obligatiile privind contributiile sociale obligatorii si in mod special pentru CAS, mentionam ca veniturile din dividende nu sunt cuprinse in baza de calcul al CAS.
Persoanei fizice ii revine insa datoria declararii si platii contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), daca veniturile estimate depasesc 22.800 lei (12 x 1900 lei).
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Citeste si:
Dividende. Impozit si CASS pentru asociati care au calitatea de salariat. Sfatul specialistului!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: O microintreprindere are in contul 457 dividende neachitate catre actionari in suma de 141.000lei. Dividendele au fost repartizate in perioada 2004-2008 si a fost achitat impozitul, dar nu au fost platite catre actionari. Nu au...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Societatea achizitioneaza in septembrie 2020 bunuri second hand in valoare de 304.000 lei cu titlul de â??valoare investitieâ?, fara a fi identificate individual din punct de vedere al costului de achizitie. Bunurile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<