Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dividende aferente anului 2017 si distribuite in 2018. Completare D 100 - calcul CAS

18-Feb-2019
4223


"In 31 decembrie 2017 in contul 121 sunt 30.000 RON profit. In ianuarie 2018 s-a repartizat la dividende si s-a achitat catre asociat. S-a declarat in D100 si s-a achitat impozitul de 5%. Se calculeaza CAS la profitul realizat in 2017 si distribuit in 2018?", acesta este cazul de la care a plecat specialistul nostru in analiza propusa astazi.

Raspunsul specialistului

Conform prevederilor pct. 420 si urmatoarele din OMFP nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare, rezultatul definitiv al exercitiului financiar (in speta dumneavoastra anul 2017) se stabileste la inchiderea acestuia si reprezinta soldul final al contului de profit si pierdere.

Preluarea la inceputul exercitiului curent (2018) a rezultatului din contul de profit si pierdere al exercitiului financiar precedent se evidentiaza cu ajutorul ct. 117 "Rezultatul reportat". Profitul contabil astfel preluat se inregistreaza in contabilitate si se repartizeaza pe destinatii dupa ce adunarea generala a asociatilor a aprobat aceasta operatiune.

Esential este faptul ca repartizarea dividendelor se poate efectua numai dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, iar valoarea acestora trebuie sa se stabileasca in adunarea generala a asociatilor.

Faptul ca in luna ianuarie 2018 situatiile financiare ale exercitiului 2017 erau deja completate si aprobate nu este chiar o operatiune iesita din comun, dar insistam asupra acestui cadru procedural instituit de Legea societatilor nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare.


Atunci cand adunarea generala a asociatilor stabileste repartizarea profitului net pentru dividende se fac urmatoarele inregistrari in evidenta contabila:
1171/an 2017 = 457
„Rezultatul reportat „Dividende de plata”
reprezentand profitul
nerepartizat sau pierderea
neacoperita”
457 %
„ Dividende de plata” 5311
„Casa in lei”
446
„Alte impozite
taxe si varsaminte
asimilate”
Plata impozitului se inregistreaza:
446 = 5121
„Alte impozite „Conturi la banci
taxe si varsaminte in lei”
asimilate”

Pana in acest punct obligatiile au revenit persoanei juridice.

In anul 2018, societatile care au repartizat profitul sub forma de dividende trebuiau sa retina si sa vireze la buget de stat un impozit pe dividende in cota de 5%, potrivit prevederilor art. 97 alin. (7) din Codul fiscal.

Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata.

Impozitul retinut la sursa se declara prin formularul 100 pana pe 25 ale lunii urmatoare celei in care a fost retinut si prin formularul 205 pana la data de 31 ianuarie inclusiv din anul urmator.

In cazul impozitului pe dividende, pentru anul 2018 persoanei fizice nu ii revin obligatii declarative intrucat acesta face obiectul retinerii la sursa, impozitul fiind final, societatii revenindu-i aceasta obligatie.

In ceea ce priveste obligatiile privind contributiile sociale obligatorii si in mod special pentru CAS, mentionam ca veniturile din dividende nu sunt cuprinse in baza de calcul al CAS.

Persoanei fizice ii revine insa datoria declararii si platii contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), daca veniturile estimate depasesc 22.800 lei (12 x 1900 lei).

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Citeste si:

Dividende. Impozit si CASS pentru asociati care au calitatea de salariat. Sfatul specialistului!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Redirectionare impozit pe profit 2025. Termen, formular si reglementari cheie

    • Redirectionarea impozitului pe profit reprezinta o oportunitate importanta pentru contribuabilii care doresc sa sustina organizatiile non-profit si cauzele sociale, culturale sau educationale. Prin completarea formularului 177, firmele pot directiona o parte din impozitul datorat catre entitati eligibile, respectand anumite conditii si limite legale. In acest articol vom vedea cine poate beneficia de aceasta facilitate, ce documente sunt necesare, termenul de depunere si regulile esentiale...» citeste mai departe aici

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • SAF-T ANAF. Clarificari pentru contribuabilii care NU au cont bancar

    • Implementarea SAF-T (Standard Audit File for Tax) a adus numeroase intrebari din partea contribuabililor, mai ales din randul firmelor mici si al celor aflate la inceput de drum. Una dintre cele mai frecvente dileme este legata de necesitatea unui cont bancar pentru a putea depune aceasta declaratie. Este sau nu obligatoriu sa ai un cont bancar activ ca sa poti raporta catre ANAF? In cele ce urmeaza, clarificam acest aspect.» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

  • Mijloace fixe inregistrate gresit. Solutii si clarificari pentru firme

    • Mijloacele fixe reprezinta o componenta esentiala in patrimoniul oricarei societati, iar o evidenta contabila corecta a acestor active este cruciala. Cu toate acestea, in practica se pot intalni frecvent erori in clasificarea sau inregistrarea mijloacelor fixe. Identificarea si corectarea lor reprezinta pasi importanti pentru asigurarea transparentei si conformitatii contabile. Avem acest caz. Societatea A va absorbi societatea B. Data de referinta a absorbtiei a fost data de 31.12.2024. In...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016