Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dividende distribuite in 2018. Care sunt obligatiile declarative?

30-Mar-2018
30910

In analiza de mai jos, dividendele aferente anului 2017 urmeaza sa fie distribuite in luna aprilie 2018 catre o persoana fizica rezidenta.

Vom vedea ce contributii trebuie retinute de firma, avand in vedere ca valoarea dividendelor este mai mare de 22800 lei, dar si obligatiile in cazul unei persoane fizice nerezidente (Italia).

Iata raspunsul specialistului!

Potrivit art. 97 alin. (7) din Codul fiscal, veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori.

Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. in cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.

Deci pentru dividendele distribuite in 2018 se va retine la sursa impozit 5% la momentul platii, dar nu mai tarziu de sfarsitul anului (in cazul dividendelor distribuite dar neplatite pana la sfarsitul anului).

Impozitul retinut la sursa se declara prin formularul 100 pana pe 25 ale lunii urmatoare celei in care a fost retinut si prin formularul 205 pana la data de 31 ianuarie inclusiv din anul urmator (art. 231 alin. (2) din Codul fiscal a fost modificat in acest sens prin OUG 18/2018).

Potrivit art. din 1201 Codul fiscal, articol adaugat prin OUG 18/2018, nu au obligatia estimarii venitului net anual pentru anul fiscal curent, in vederea stabilirii impozitului anual estimat, prin depunerea declaratiei unice contribuabilii care realizeaza venituri pentru care impozitul se retine la sursa.

Asta insemna ca persoanele fizice care obtin dividende in 2018 nu au obligatia sa estimeze aceste venituri in vederea calcularii impozitului, impozitul fiind retinut la sursa de platitorul de venit la data platii dividendelor.

De asemenea, nu vor depune nici declaratia unica Capitolul I (capitolul I se refera la stabilirea impozitului, nu la stabilirea contributiilor). Date privind veniturile realizate in anul urmator conform art. 122 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal, articol modificat prin OUG 18/2018.

Insa, pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate se vor avea in vedere prevederile art. 170 si 174 din Codul fiscal, in forma modificata prin OUG 18/2018.

Potrivit art. 170 alin. (1) modificat, persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.

Potrivit art. 170 alin. (2) lit. e) modificat, incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), iar in cazul veniturilor din dividende si din dobanzi se iau in calcul sumele incasate.

In opinia mea, acest lucru inseamna ca daca pana la termenul de depunere al declaratiei unice (15 iulie 2018) asociatul incaseaza dividende peste plafon, dividendele incasate se considera "estimate" si datoreaza contributie de sanatate pentru anul 2018.

Conform art. 174 alin. (4) modificat, in vederea stabilirii contributiei datorate pentru anul 2018, termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 si 122 este pana la data de 15 iulie 2018 inclusiv.

Astfel asociatul va depune declaratia unica completand Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, Subsectiunea 2: Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata.

Daca dividendele sunt platite dupa data de 15 iulie, se aplica prevederile art. 174 alin. (10) modifica, respectiv persoanele fizice care incep in cursul anului fiscal sa desfasoare activitate si/sau sa realizeze venituri, din cele prevazute la art. 155 lit. b)-h), iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, estimat a se realiza pentru anul curent este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligate sa depuna declaratia unica in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la data depunerii declaratiei.

Deci, in cazul in care asociatul incaseaza dividende dupa data de 15 iulie peste plafon, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului va depune declaratia unica completand Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, Subsectiunea 2: Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata.

In concluzie, pentru dividendele distribuite asociatului rezident, retineti impozit pe dividende 5%.

Persoana fizica nu are obligatia depunerii declaratiei unice in vederea stabilirii impozitului deoarece impozitul se retine la sursa si este impozit final.

Persoana fizica are obligatia depunerii declaratiei unice pentru stabilirea contributiei de sanatate (declaratia este inca in faza de proiect) pana la 15 iulie 2018 daca inainte de acest termen incaseaza dividende peste plafon sau in termen de 30 de zile de la data producerii eventimentului in cazul in care incaseaza dividende peste plafon dupa 15 iulie.

Pentru asociatul nerezident retineti cota de impozit de 5% (este egala cota de impozitare cu cota prevazuta de conventia de evitare a dublei impuneri cu Italia). Nu retineti contributii nici pentru asociatul nerezident.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Daniel Crevelescu, economist.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016