
Raportul Special
realizat de specialisti
In analiza de mai jos, dividendele aferente anului 2017 urmeaza sa fie distribuite in luna aprilie 2018 catre o persoana fizica rezidenta.
Vom vedea ce contributii trebuie retinute de firma, avand in vedere ca valoarea dividendelor este mai mare de 22800 lei, dar si obligatiile in cazul unei persoane fizice nerezidente (Italia).
Iata raspunsul specialistului!
Potrivit art. 97 alin. (7) din Codul fiscal, veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori.
Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. in cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.
Deci pentru dividendele distribuite in 2018 se va retine la sursa impozit 5% la momentul platii, dar nu mai tarziu de sfarsitul anului (in cazul dividendelor distribuite dar neplatite pana la sfarsitul anului).
Impozitul retinut la sursa se declara prin formularul 100 pana pe 25 ale lunii urmatoare celei in care a fost retinut si prin formularul 205 pana la data de 31 ianuarie inclusiv din anul urmator (art. 231 alin. (2) din Codul fiscal a fost modificat in acest sens prin OUG 18/2018).
Potrivit art. din 1201 Codul fiscal, articol adaugat prin OUG 18/2018, nu au obligatia estimarii venitului net anual pentru anul fiscal curent, in vederea stabilirii impozitului anual estimat, prin depunerea declaratiei unice contribuabilii care realizeaza venituri pentru care impozitul se retine la sursa.
Venituri impozabile si neimpozabile la calculul impozitului pe profit
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Asta insemna ca persoanele fizice care obtin dividende in 2018 nu au obligatia sa estimeze aceste venituri in vederea calcularii impozitului, impozitul fiind retinut la sursa de platitorul de venit la data platii dividendelor.
De asemenea, nu vor depune nici declaratia unica Capitolul I (capitolul I se refera la stabilirea impozitului, nu la stabilirea contributiilor). Date privind veniturile realizate in anul urmator conform art. 122 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal, articol modificat prin OUG 18/2018.
Insa, pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate se vor avea in vedere prevederile art. 170 si 174 din Codul fiscal, in forma modificata prin OUG 18/2018.
Potrivit art. 170 alin. (1) modificat, persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
Potrivit art. 170 alin. (2) lit. e) modificat, incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), iar in cazul veniturilor din dividende si din dobanzi se iau in calcul sumele incasate.
In opinia mea, acest lucru inseamna ca daca pana la termenul de depunere al declaratiei unice (15 iulie 2018) asociatul incaseaza dividende peste plafon, dividendele incasate se considera "estimate" si datoreaza contributie de sanatate pentru anul 2018.
Conform art. 174 alin. (4) modificat, in vederea stabilirii contributiei datorate pentru anul 2018, termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 si 122 este pana la data de 15 iulie 2018 inclusiv.
Astfel asociatul va depune declaratia unica completand Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, Subsectiunea 2: Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata.
Daca dividendele sunt platite dupa data de 15 iulie, se aplica prevederile art. 174 alin. (10) modifica, respectiv persoanele fizice care incep in cursul anului fiscal sa desfasoare activitate si/sau sa realizeze venituri, din cele prevazute la art. 155 lit. b)-h), iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, estimat a se realiza pentru anul curent este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligate sa depuna declaratia unica in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la data depunerii declaratiei.
Deci, in cazul in care asociatul incaseaza dividende dupa data de 15 iulie peste plafon, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului va depune declaratia unica completand Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, Subsectiunea 2: Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata.
In concluzie, pentru dividendele distribuite asociatului rezident, retineti impozit pe dividende 5%.
Persoana fizica nu are obligatia depunerii declaratiei unice in vederea stabilirii impozitului deoarece impozitul se retine la sursa si este impozit final.
Persoana fizica are obligatia depunerii declaratiei unice pentru stabilirea contributiei de sanatate (declaratia este inca in faza de proiect) pana la 15 iulie 2018 daca inainte de acest termen incaseaza dividende peste plafon sau in termen de 30 de zile de la data producerii eventimentului in cazul in care incaseaza dividende peste plafon dupa 15 iulie.
Pentru asociatul nerezident retineti cota de impozit de 5% (este egala cota de impozitare cu cota prevazuta de conventia de evitare a dublei impuneri cu Italia). Nu retineti contributii nici pentru asociatul nerezident.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Daniel Crevelescu, economist.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Declarare impozit pe DIVIDENDE nerezidentiCalendar ANAF februarie 2024. Ce declaratii fiscale trebuie sa depuna contribuabilii si termenele limitaCe trebuie sa stii despre elaborarea procedurilor contabileVenituri din DIVIDENDE distribuite in anii precedenti. Declaratia unicaRepartizare profit. Care este tratamentul fiscal?Ultimele articole
Impozit pe profit ERONAT. Firmele au la dispozitie 2 metode pentru a corecta situatiaImpozit DIVIDENDE. Ce cota aplici daca platesti DIVIDENDE in 2025Reforma fiscala. TVA, salarii, micro, DIVIDENDE - schimbari fiscale majore in 2025?Declaratia Unica 2025: Ghid pentru completarea DIVIDENDElor in D212 si calcularea CASSTaxe PFA cu CIM. Conditii de declarare CAS si CASS in cazul veniturilor din asigurari si DIVIDENDEArticole similare
PFA. OBLIGATII DECLARATIVE informative privind impozitele retinute la sursaAccize. Obligatii fiscale si obtinerea certificatului constatatorFirme reincadrate la categoria contribuabililor mici. De cand incep sa depuna D406?In luna august, contribuabilii au de indeplinit mai multe obligatii fiscalePFA-urile si profesionistii vor interactiona, de la 1 ianuarie 2022, cu un alt organ fiscal. Reguli noi pentru administrarea obligatiilor fiscaleUltimele articole
[IMPOZIT nerezidenti BOLT] Reglementari cheie si studii de caz utileDin ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatieLegea 129/2019. Ce inseamna beneficiar real si care sunt obligatiile declarative aferenteProiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depunaContract de mandat vs contract de muncaArticole similare
Noi opinii cu privire la reducerile propuse in proiectul noului COD FISCALCodul Fiscal, modificat din nou de Finante. Proiectul aduce o serie de amendamente la Legea 227/2015 si la OG 16/2022ANAF modifica Codul Fiscal pentru a preveni evaziunea fiscala din domeniul comertului onlineMFP a publicat proiectul de ordin pentru formularul 112Ce declaratii fiscale au termen la 25 iunie?Ultimele articole
Reforma fiscala. TVA, salarii, micro, dividende - schimbari fiscale majore in 2025?Impozitul pe constructii se declara in D100. Ai bifat si D700?Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!Impozitul pe veniturile micro 2025. Modificari aduse prin OUG 156/2024Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest anSfaturi de la experti
Rectificare date declarate in D300
Intrebare: Multumesc pentru raspuns. 1. Daca in martie las D390 neschimbat, atunci acesta va fi cu suma dublata; 2. Cum pot depune rectificativa la D300?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Revin asupra acestei spete. De data aceasta, societatea este platitoare de TVA: Agentie de turism ? platitoare de TVA, achizitioneaza un program dedicat agentiilor de turism, de unde factureaza, emite bon de comanda, contracte...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Codul de procedura fiscala. Prescriptia pentru anul 2019 NU se incheie la data de 1 iulie 2025
Impozit pe profit ERONAT. Firmele au la dispozitie 2 metode pentru a corecta situatia
Declaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025
Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta
E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar
Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA