
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
In studiul de caz de astazi vom discuta despre situatia a doi asociati - persoane fizice - ai unei societati comerciale cu raspundere limitata care hotarasc, in luna mai 2019, repartizarea profitului aferent exercitiilor precedente la dividende; fiecarui asociat ii revine drept dividende brut suma de 12.300 RON. Societatea declara (prin Declaratia 100 aferenta lunii mai 2019) si plateste, in termen legal (25 iunie 2019) impozitul pe dividende aferent (1.230 RON).
"Avand in vedere prevederile legale in vigoare la acest moment, va rog sa-mi precizati daca asociatii au obligatia depunerii Declaratiei unice pentru venituri din dividende (niciunul nu are alte venituri care sa intre sub incidenta contributiilor sociale - unul singur are venituri din salarii, celalalt nu are nici un fel de alte venituri), care este termenul eventual de depunere a Declaratiei unice, si care este, dupa caz, termenul de plata a contributiei de asigurari de sanatate pentru dividendul incasat in luna mai.2019".
Conform art 174 alin 10 din Codul fiscal:
"Persoanele fizice care incep in cursul anului fiscal, sa desfasoare activitate si/sau sa realizeze venituri, din cele prevazute la art. 155 lit. b) - h), iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care impozitul se retine la sursa, estimat a se realiza pentru anul curent este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligate sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului’’.
Potrivit prevederilor art 170 alin 2 lit e din Codul fiscal, pentru determinarea obligatiei de plata a CASS, in cazul veniturilor din dividende, se iau in calcul dividendele distribuite si incasate incepand cu anul 2018.
Prin urmare, se considera venit din dividende, la data incasarii acestora de catre persoana fizica.
Astfel, se va depune declaratia unica in termen de 30 de zile de la data depasirii veniturilor din dividende incasate a plafonului recalculat.
Pentru luna mai, plafonul recalculat pentru fiecare asociat este 24.960 lei/12 luni *8 luni de activitate pana la sfarsitul anului = 16.640 lei
Intrucat nu se atinge acest plafon, nu se datoreaza contributie de sanatate de niciun asociat, drept urmare nu se va depune declaratia unica.
Reamintim faptul ca pentru impozitul pe dividende nu se depune declaratie unica, impozitul retinut fiind final.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: Furnizorul nostru de produse se afla in Serbia. In grupul de cost intra mai multi parteneri din Serbia: 1. transport/asigurare; 2. manipulare. Primim facturi de transport, etichetare, manipulare din Serbia fara tva. Le includem in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In cazu de fata se pot pune in aplicare prevederile art. 142 alin. (1) lit. l) din Codul fiscal privind scutirea, urmata de livrarea intracomunitara potrivit art. 143 alin. (2) din Codul fiscal? Care sunt implicatiile? Care sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<