Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dividende incasate in aprilie 2019. Calcul contributiei de sanatate aferenta celor 9 luni. Baza de calcul

11-Apr-2019
14566

"Administratorul unei societati comerciale (SRL) ridica dividende peste plafon in luna aprilie. Ce suma va plati la sanatate, avand in vedere ca a ridicat dividendele in luna aprilie: o suma fixa de 12 luni x 2080 x 10 % = 2.496 lei sau se calculeaza in functie de numarul de luni ramase pana la sfarsitul anului? 8 luni x 2080 x 10% = 1664 lei?". De la acest caz a plecat specialistul nostru in formularea raspunsului de mai jos.

Raspunsul specialistului 

Conform art. 174 al (10) din Codul fiscal:

Persoanele fizice care incep in cursul anului fiscal sa desfasoare activitate si/sau sa realizeze venituri, din cele prevazute la art. 155 lit. b)-h), iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care impozitul se retine la sursa, estimat a se realiza pentru anul curent este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligate sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la data depunerii declaratiei.

Prin urmare, administratorul societatii,in cazul in care detine si calitatea de asociat in baza careia poate fi si beneficiarul dividendelor distribuite si proportional cu cota de parti sociale detinuta,va tine cont de urmatoarele repere pentru determinarea corecta a contributiei pentru sanatate 10% :

Pentru anul 2019 se recalculeaza plafonul de 24.960 lei (2.080 x 12 luni) corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului, inclusiv luna distribuirii acestora, considerata luna de debut a realizarii venitului din dividende.

Astfel:
- daca, incepand din Ianuarie 2019,a incasat dividende nete peste 24.960 lei (2.080 x 12 luni), datoreaza CASS 208 lei x 12 luni = 2.496 lei.
- daca, incepand din Februarie 2019, a incasat dividende nete peste 22.880 lei (2.080 x 11 luni), datoreaza CASS 208 lei x 11 luni = 2.280 lei.


- daca, incepand din Aprilie 2019, incaseaza dividende nete peste 18.720 lei (2.080 lei x 9 luni), datoreaza CASS 208 lei x 2 luni = 1.872 lei
- daca in Decembrie 2019 incaseaza dividende nete peste 2.080 lei (2.080 x 1 luna), datoreaza CASS 208 lei x 1 luna = 208 lei.

In concluzie, pentru dividendele nete platite asociatului in luna aprilie 2019 peste plafonul de 18.720 lei (2.080 lei x 9 luni), se datoreaza CASS 208 lei x 9 luni = 1.872 lei.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016