Raportul Special
realizat de specialisti
In acest articol vom prezenta cateva monografii contabile si studii de caz utile pentru dividendele interimare.
Societatea are la 31.03.2024 profit. Intentionam sa demaram procedura de inchidere a firmei - lichidare/dizolvare. Cu acest profit de la 31.03.2024 ce facem? Suntem obligati sa facem bilant interimar si sa-l repartizam pe dividende si abia dupa facem si bilantul pentru etapa intai a lichidarii voluntare? Multumesc!
Raspuns:
Pentru a raspunde la intrebarea dumneavoastra, iata pasii pe care ar trebui sa-i urmati, avand in vedere legislatia aplicabila (redata, in extras, mai jos) si informatiile oferite:
1. Intocmirea Situatiilor Financiare Interimare: Daca nu ati inceput procedura de lichidare, puteti intocmi situatii financiare interimare la data de 31.03.2024. Aceasta este o etapa necesara pentru a putea repartiza profitul contabil net realizat.
2. Repartizarea dividendelor interimare: Conform Ordinului 3067/2018 si Legii contabilitatii nr. 82/1991, puteti opta pentru repartizarea dividendelor interimare pe baza situatiilor financiare interimare. Aceasta repartizare se face in urma aprobarii acestora de catre Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) si trebuie sa respectati termenul de 30 de zile pentru depunerea situatiilor la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Manual de politici contabile - Stick USB
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Societatea noastra face obiectul unei verificari documentare cu privire la impozitul pe dividende. Acestea au fost distribuite in trim.IV 2023 si NU a fost intocmit bilant interimar pentru trim.IV 2023.
Organele de inspectie fiscala vor sa reclasifice impozitul pe dividende calculat de societatea noastra in impozit pe venituri din alte surse, intrucat nu au fost depuse situatii financiare interimare pentru trimestrul IV 2023. Este posibil acest lucru? Ce arugumente si temeiuri legale putem aduce in apararea societatii noastre?
Raspuns:
In primul rand se impune clarificarea perioadei de referinta pentru dividende:
Dividendele distribuite in trim. IV.2023, provin din profitul realizat pana la sfarsitul trim.III. 2023, nu sunt aferente trim. IV. 2023!
In cazul in care situatiile financiare interimare nu au fost intocmite, intr-adevar, organul de control fiscal are o baza solida pentru reclasificarea impozitului pe dividende in impozit pe venituri din alte surse.
Cartea Verde a Contabilitatii este cea mai buna sursa de solutii pentru problemele fiscal-contabile generate de schimbarile leislative intrate in vigoare. O puteti gasi AICI»
Conform legislatiei aplicabile, era obligatorie intocmirea situatiilor financiare interimare pentru trimestrul din care dividendele isi au originea (in acest caz, trimestrul III) pentru a putea repartiza dividendele in mod legal.
Din moment ce dividendele au fost distribuite in Trim. IV.2023, este evident ca NU sunt aferente trim. IV.2023, ci sunt considerate dividende aferente trim. III.2023, deci era necesar ca hotararea AGA si situatiile financiare interimare, sa fi fost intocmite in perioada trim. IV.2023 si la nivelul profitului realizat la trim. III.2023.
Daca ar fi fost dividende aferente trim. IV.2023 (respectiv aferente anului 2023) distribuirea lor nu se putea face in cursul trim. IV.2023, ci in cursul anul 2024 (dupa finalizarea operatiunii de inventariere si aprobarea situatiilor financiare anuale la 31.12.2023).
Ordinul ministrului finantelor nr. 3067/2018 prevede clar la Art. III ca situatiile financiare interimare sunt necesare pentru repartizarea de dividende in cursul exercitiului financiar, iar Art. III (4) detaliaza necesitatea intocmirii situatiilor financiare pe baza rezultatelor inventarierii si evaluarii activelor si datoriilor.
Necesitatea situatiilor financiare interimare:
- Situatiile financiare interimare pentru trimestrul III erau obligatorii pentru a garanta ca distribuirea dividendelor in trimestrul IV este sustinuta de date financiare concrete si verificabile;
- Fara aceste situatii financiare interimare, distribuirea dividendelor este lipsita de fundamentul necesar de evaluare a activelor si pasivelor companiei la momentul respectiv, ceea ce conduce la distribuiri incorecte si ilegale.
Prin urmare, organele de control fiscal au procedat corect solicitand dovezi ale situatiilor financiare interimare pentru trimestrul III (nu pentru trim. IV) reflectand o intelegere corecta a legislatiei.
In concluzie:
Perioada de provenienta a dividendelor: Dividendele distribuite in trimestrul IV al anului 2023 nu pot proveni din profitul realizat in acelasi trimestru, adica trimestrul IV 2023, deoarece trimestrul respectiv nu este incheiat si nu a fost supus unei inventarieri si evaluari.
Conform legislatiei romanesti, dividendele care se distribuie in cursul unui an financiar trebuie sa fie bazate pe profitul realizat pana la ultimul trimestru incheiat pentru care exista situatii financiare interimare. Aceasta inseamna ca, pentru dividendele distribuite in trimestrul IV 2023, baza legala ar putea fi situatiile financiare interimare incheiate la 30 septembrie 2023 (sfarsitul trimestrului III). Dividendele distribuite in cursul anului (2023) este obligatoriu sa se bazeaza pe situatiile financiare interimare care trebuie sa includa o inventariere si evaluare a activelor si pasivelor.
Sfat!
Daca firma are profit neimpartit din anii anteriori, aceasta poate sa distribuie dividende in Trim. IV 2023, fara a fi nevoita sa intocmeasca situatii financiare interimare. Dividendele din profitul anilor anteriori, pot fi distribuite direct in baza situatiilor financiare anuale ale anilor anteriori. Doar in aceasta varianta nu ar fi fost nevoie de intocmirea separata de bilanturi interimare.
Cartea Verde a Contabilitatii este cea mai buna sursa de solutii pentru problemele fiscal-contabile generate de schimbarile leislative intrate in vigoare. O puteti gasi AICI»
Astfel, exista doua tipuri de distribuiri de dividende, fiecare operatiune fiind facuta in baza unui set diferit de bilanturi:
- dividendele anuale, care se distribuie in baza profitului din anii anteriori, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale; de exemplu, profitul din 2022 poate fi distribuit in 2023 in baza situatiilor financiare anuale pentru 2022;
- dividendele trimestriale, care se distribuie in baza profitului din anul in curs, dupa aprobarea situatiilor financiare interimare; de exemplu, profitul din 2023 poate fi distribuit in 2023 in baza situatiilor financiare interimare la 31 martie 2023, la 30 iunie 2023 sau la 30 septembrie 2023.
Prin urmare, pentru a distribui, in 2023, profit din anii anteriori, este de ajuns bilantul anual aferent anului 2022.
Daca societatea are atat profit din anii anteriori, cat si profit din 2023, lucrurile stau in felul urmator: profitul din anii anteriori poate fi distribuit sub forma de dividende in baza bilantului pe 2022, insa pentru orice distribuire a profitului din 2023, este nevoie de bilanturi interimare.
Temei legal
Ordinul ministrului finantelor nr. 3067/2018 pentru completarea unor reglementari contabile
Art. III. -
(1) Situatiile financiare interimare reprezinta situatii financiare cu scop special, fiind destinate repartizarii de dividende in cursul exercitiului financiar.
(2) In vederea intocmirii situatiilor financiare interimare se procedeaza la efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, conform prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, si a evaluarii acestor elemente, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
(3) Rezultatele inventarierii si ale evaluarii efectuate cu aceasta ocazie se inregistreaza in contabilitatea entitatii, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
Cartea Verde a Contabilitatii este cea mai buna sursa de solutii pentru problemele fiscal-contabile generate de schimbarile leislative intrate in vigoare. O puteti gasi AICI»
(4) Situatiile financiare interimare se intocmesc pe baza balantei de verificare in care sunt cuprinse rezultatele inventarierii.
Art. IV. -
(1) Situatiile financiare interimare se intocmesc in limba romana si in moneda nationala.
(2) Situatiile financiare interimare sunt semnate de persoanele in drept, cuprinzand:
- numele si prenumele persoanei care le-a intocmit, inscrise in clar;
- calitatea acesteia (director economic, contabil-sef sau alta persoana desemnata prin decizie scrisa de administrator, persoana autorizata potrivit legii, membra a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania);
- numarul de inregistrare in organismul profesional, daca este cazul.
Art. V. -
Situatiile financiare interimare se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.
Legea contabilitatii nr. 82/1991
3) Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Sumele aferente repartizarilor interimare de dividende se inregistreaza in contabilitate si se reflecta in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari, respectiv asociati.
(3 1) Repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz.
(3 2) Regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar potrivit alin. (3 1) trebuie sa aiba loc dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar se restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale. Obligatia de restituire intervine pentru persoanele care au incasat dividende trimestrial, iar conducerea societatii are obligatia de a urmari recuperarea acestor sume si de a dispune masurile ce se impun in acest scop.
Legea societatilor nr. 31/1990Art. 272 1.Se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii care:
b) incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite in cursul exercitiului financiar pe baza situatiei financiare interimare si anual, pe baza situatiilor financiare anuale, sau contrar celor rezultate din acestea.
Raspunsuri oferite de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Repartizarea profitului. Studii de caz utileDIVIDENDE INTERIMARE pentru trimestrul IV. Intocmirea situatiilor financiareDeclararea si plata impozitului pe dividendele interimare neplatite pana la sfarsitul exercitiuluiDistribuire dividende. Repartizarea profitului trim. IV din 2022 poate fi efectuata in anul 2023?DIVIDENDE INTERIMARE. Termen depunere situatii financiare. Aspecte contabileUltimele articole
Declaratia Unica: Dividendele repartizate in anul 2023 se cumuleaza cu cele din 2024 si se depune o singura declaratie la 25 mai?Neclaritati privind noutatile fiscale din 2024? Afla acum solutiile pentru firma taBilant interimar 2023. Trebuie semnat de un expert contabil?Distribuire DIVIDENDE INTERIMARE in 2022 si platite in 2023. Cota de impozitare va fi de 5% sau de 8%?DIVIDENDE INTERIMARE. Care va fi cota de regularizare in 2023?Sfaturi de la experti
Intrebare: O societate comerciala, platitoare de impozit pe profit, desfasoara doua tipuri de activitati: 1. Comercializeaza cafea si zahar prin intermediul automatelor de cafea amplasate in diferite locatii pentru care plateste chirie....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: S-a efectuat o achizitie de pe Emag, in valoare de 8.000 lei, dar abia in extrasul bancar din octombrie am gasit plata. Atunci am cautat dupa factura si am avut surpriza sa constat ca furnizorul este din Polonia, inregistrat in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA