Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dividende platite unei societati din Elvetia. Tratament fiscal

07-Mar-2019
4189

"O Societate din Elvetia a cumparat, in 2019, 50% din partile sociale ale firmei din Romania. Se decide repartizarea pe dividende a profitului din 2018. Ce impozit se aplica pentru aceste venituri din dividende?" 

Vedeti opinia specialistului in raspunsul formulat mai jos!

Raspunsul specialistului

Dividendele distribuite de persoana juridica romana catre o persoana juridica nerezidenta se supun impozitului in cota de 5%, care se retine la sursa de catre persoana juridica romana, conform prevederilor de la art. 224 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal.
Conform prevederilor de la art. 230 alin. (1) din Codul fiscal, daca un contribuabil este rezident al unei tari cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de catre acel contribuabil din Romania nu poate depasi cota de impozit prevazuta in conventia care se aplica asupra acelui venit. in situatia in care sunt cote diferite de impozitare in legislatia interna sau in conventiile de evitare a dublei impuneri, se aplica cotele de impozitare mai favorabile.

Cu Elvetia este incheiata conventia de evitare a dublei impuneri, ratificata prin Legea nr. 60/1994.

Redam in continuare prevederile de la art. 10 pct. 1 si 2 din conventie:

"ART. 10
Dividende

  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Ajustari pentru deprecierea creantelor Pana la data de 01.01.2025, societatea a fost platitoare de impozit pe venit si a constituit ajustari pentru deprecierea creantelor pana la 31.12.2024. Incepand cu data de...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Parc fotovoltaic.Taxa stalp O societate care are cod CAEN 3511 Productia de energie electrica, a obtinut autorizatia de incepere a constructiei unui parc fotovoltaic. Va rog sa imi spuneti de cand trebuie sa...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    CASS PFA si salariat Avem doua situatii: 1. un PFA - sistem real, detinut de un pensionar (limita de varsta) care este si angajat cu contract de 8 ore la o alta unitate si care a realizat venituri in...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Facturare servicii transport marfa in UE As dori sa intreb daca transport marfa din Romania catre Ungaria pentru o firma din EU, cum trebuie sa emit e-factura pentru transportul efectuat, adica ce cod trebuie sa...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Numar mediu si numar efectiv de salariati In calculul numarului de 50 anagajati intra si contractele de mandat? Avem 2 tipuri de mandate - conducerea executiva (comitet director) si consiliul de supraveghere. Primele sunt...citeste mai mult

1. Dividendele platite de o societate rezidenta a unui stat contractant catre o persoana rezidenta a celuilalt stat contractant sunt impozabile in acel celalalt stat.
2. Totusi aceste dividende sunt, de asemenea, impozabile in statul contractant in care este rezidenta societatea platitoare de dividende, potrivit legislatiei acestui stat; daca persoana care primeste dividendele este beneficiara efectiva a acestora, impozitul astfel stabilit nu poate depasi insa 10% din suma bruta a dividendelor. Autoritatile competente ale statelor contractante vor reglementa, de comun acord, modalitatile de aplicare a acestei limitari. Dispozitiile acestui paragraf nu privesc impozitarea societatii pentru profitul pe care il realizeaza si din care se platesc dividendele."

Prin urmare, daca sunteti in posesia Certificatului de rezidenta fiscala eliberat de autoritatile din Elvetia, veti aplica cota de impozit sau scutirea din conventie, daca aceasta este mai favorabila, decat cota de 5% din Romania.

Impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile obtinute din Romania este impozit cu retinere la sursa. Retinerea se face la data platii facturii, la cursul BNR valabil in ziua platii si se declara si se plateste la bugetul de stat de catre platitorii de venituri.

Impozitul retinut se plateste si se declara prin formularul 100 pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile nerezidentului, conform prevederilor de la art. 224 alin. (1) din Codul fiscal.

La art. 224 alin. (5) din Codul fiscal, se prevede ca:

"Impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului, se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine, se declara si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru ziua in care se efectueaza plata venitului catre nerezidenti. in cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se declara si se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator, respectiv pana la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat, urmator anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, dupa caz. Impozitul nu se calculeaza, nu se retine si nu se plateste la bugetul de stat pentru dividendele distribuite si neplatite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, daca in ultima zi a anului calendaristic sau in ultima zi a anului fiscal modificat, dupa caz, persoana juridica straina beneficiara a dividendelor indeplineste conditiile prevazute la art. 229 alin. (1) lit. c)".

Societatea din Romania, are obligatia sa depuna la organul fiscal, Declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti (formular 207), pana in ultima zi a lunii ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, conform art. 231 din Codul fiscal.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016