Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dividendele distribuite unei persoane juridice rezidente stat UE. Ce impozite se achita?

28-Feb-2017
10764

In analiza de mai jos, avem ca subiect o societate care obtine profit pe anul 2016 si care are ca asociat unic o persoana juridica din alt stat UE. La repartizarea profitului pe dividende, stabilim ce impozite trebuie platite conform noilor modificari avand in vedere ca asociatul este persoana juridica straina.



Din punct de vedere contabil, conform prevederilor pct. 420 si urmatoarele din Omfp nr. 1802/2014, privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile ulterioare, rezultatul definitiv al exercitiului financiar se stabileste la inchiderea acestuia si reprezinta soldul final al contului de profit si pierdere.

Preluarea la inceputul exercitiului curent (2017) a rezultatului din contul de profit si pierdere al exercitiului financiar precedent (2016) se evidentiaza cu ajutorul ct. 117 "Rezultatul reportat". Profitul contabil astfel preluat se inregistreaza in contabilitate si se repartizeaza pe destinatii dupa ce adunarea generala a asociatilor a aprobat aceasta operatiune.

Pentru inchiderea exercitiului 2016, in luna decembrie s-au efectuat urmatoarele inregistrari in evidenta contabila:
129 "Repartizarea profitului" = 1061 "Rezerve legale", daca a fost cazul.


In luna ianuarie 2017 se inchide contul de profit si pierdere. O parte este preluata pentru constituirea/majorarea rezervei legale, iar restul ramane in rezultatul reportat:
121 Profit si pierdere = 129 Repartizarea profitului
121 Profit si pierdere = 1171 Rezultatul reportat
Repartizarea in anul 2017 a sumelor catre dividende:
117 Rezultatul reportat = 457 Dividende de plata

Cota de impozit pe dividende pentru anul 2017 se mentine la 5%.

Impozitul pe dividende se calculeaza prin aplicarea cotei asupra sumelor brute, iar impozitul este final.

Reflectarea in evidenta contabila a impozitului se face:
457 = 446
Dividende de plata Alte impozite, taxe si
varsaminte asimilate 

Impozitul pe dividende se declara si se plateste la buget pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a efectuat plata dividendelor.

Inregistrarea platii impozitului catre bugetul statului:
446 = 5121
Alte impozite, taxe si Conturi la banci in lei 
varsaminte asimilate 

Plata sumelor catre asociat se inregistreaza in contabilitate astfel:
457 = 5121/5311
Dividende de plata Conturi la banci in lei / Casa in lei 

In ceea ce priveste asociatul persoana juridica cu rezidenta in Germania, prevederile art. 229, alin. 1), lit. c), din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, stabilesc ca dividendele platite de o persoana juridica romana unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, sunt scutite de plata impozitului aferent daca:

- beneficiarul dividendelor detine minimum 10% din titlurile de participare la persoana juridica romana, pe o perioada neintrerupta de cel putin un an, care se incheie la data platii dividendului,
- plateste, potrivit legislatiei fiscale a statului german impozit pe profit sau un impozit similar acestuia, fara sa existe posibilitatea unei optiuni sau exceptari,
- are una din formele de organizare prevazute in anexa nr. 1 la Titlul II, la art.24, lit. f),
- este incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri cu statul respectiv.

Pentru acordarea acestei scutiri, persoana juridica romana care plateste dividendul trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

1. sa fie o societate infiintata in baza legii romane care are una dintre urmatoarele forme de organizare: societate pe actiuni , societate in comandita pe actiuni , societate cu raspundere limitata , societate in nume colectiv sau societate in comandita simpla ;

2. sa fie platitoare de impozit pe profit, potrivit prevederilor titlului II, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari (de ex. sa nu fie platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor).

Cu statul german este incheiata Conventia de evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si pe avere, aprobata prin Legea nr. 29/2002. La art. 10 „Dividende se prevede ca sumele primite cu acest titlu de o persoana juridica rezidenta in Germania de la o societate din Romania pot fi impozitate in Romania, dar impozitul nu poate depasi cota de 5% aplicata asupra sumelor brute daca asociatul detine in mod direct cel putin 10% din capitalul societatii platitoare de dividende .

In oricare alt caz cota este 15% din suma bruta a dividendelor.

Daca asociatul unic al societatii din Romania, persoana juridica cu rezidenta germana indeplineste conditiile de mai sus, acesta nu datoreaza impozit pe venit pentru dividendele obtinute. Este necesar sa prezinte certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea competenta din statul sau de rezidenta si o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile de beneficiar al legislatiei Uniunii Europene.

Declaratia pe propria raspundere enuntata de alin. (2) al art. 230 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, are in vedere aplicarea prevederilor comunitare atunci cand sunt indeplinite conditiile speciale privind regimul derogatoriu (de ex. cota zero de impozit pe dividende).

Atat certificatul de rezidenta fiscala cat si declaratia privind indeplinirea conditiilor de beneficiar al legislatiei Uniunii Europene, se prezinta la data primirii sumelor reprezentand dividendele.

Modelul declaratiei este prezentat in anexa 16 din Omfp nr. 583/2016 pentru aprobarea formularisticii prevazute de art. 230 si 232 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Aceasta declaratie se semneaza de catre solicitant si se editeaza cu ajutorul programului de asistenta, asigurat de catre ANAF.

Un exemplar al documentului se pastreaza de catre beneficiarul efectiv al dividendelor, iar celalalt exemplar se depune la platitorul dividendelor pentru acordarea scutirii.

Declaratie este valabila pentru anul pentru care este emis certificatul de rezidenta fiscala, cu exceptia situatiei in care se schimba cerintele pentru acordarea scutirii.

Pentru dividendele anului 2016 distribuite si achitate in anul 2017 retinerea impozitului pe dividende se declara prin formularul 100 privind obligatiile de plata la bugetul de stat, cod 14.13.01.99/bs pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare aceleia in care s-a efectuat plata.

Legea nr. 227/2015 cu modificarile ulterioare mai prevede la art. 231 si obligativitatea depunerii de catre societatea din Romania a unei Declaratii informative pana in ultima zi a lunii februarie 2018 pentru veniturile scutite de impozit de natura dividendelor.

Totodata, pentru sumele de natura dividendelor platite persoanei juridice straine se depune, incepand cu anul 2017, si formularului 207 Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti , cod 14.13.01.13/v.n. aprobat prin Opanaf nr. 3695/2016.

Declaratia 207 se completeaza in doua exemplare, din care originalul se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al platitorului de venit, iar copia se pastreaza de catre platitorul de venit care are obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului pe dividende, scutite potrivit prevederilor art. 229, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare.

Pentru dividendele platite in anul 2017 declaratia se depune pana la sfarsitul lunii februarie 2018 inclusiv.



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Particularitati contabile si studii de caz utile pentru magazinele online

    • Magazinele online sunt din ce in ce mai populare, fiind, pentru multe persoane, mult mai comod sa dea cateva click-uri pentru a cumpara produsul dorit decat sa mearga in magazinele fizice. Daca si tu te-ai gandit sa iti deschizi un magazin online sau detii deja unul, trebuie sa tii contabilitatea si pentru ele. Desi in mare parte aceasta se bazeaza pe legile contabilitatii universale, exista si cateva aspecte usor diferite. In acest articol vom vedea care este tratamentul contabil la magazinele...» citeste mai departe aici

  • Firme care transporta marfa. Factura clasica mai poate fi utilizata ca document justificativ?

    • Pentru ca un transport sa fie legal, firmele care il efectueaza trebuie sa intocmeasca mai multe documente justificative, printre care si factura clasica. Insa in contextul aparitiei sistemelor RO e-Factura si RO e-Transport, si a unei noi legislatii, reprezentantul unei firme de transport se intreaba care sunt documentele justificative oficiale de insotire a marfii pe timpul transportului marfurilor, si daca factura clasica se poate folosi ca document justificativ pe...» citeste mai departe aici

  • Radiere intreprindere individuala. Etape si acte necesare

    • Pentru a incheia existenta unei intreprinderi individuale trebuie, ca ultima etapa, sa efectuezi radierea din Registrul Comertului. Insa avand in vedere ca in acest caz, spre deosebire de radierea in cazul SRL-urilor, nu exista situatii financiare de lichidare sau alte termene limita, etc, intreaga procedura va fi foarte simpla. Iar in acest articol vom vedea ce etape trebuie sa parcurgi pentru a radia intreprinderea individuala, de ce documente ai nevoie, dar si cateva lucruri esentiale pe care...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016