Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dobanda platita pentru un imprumut contractat de la persoana fizica. Tratament fiscal

17-Dec-2012
3872
Vom stabili mai jos in ce masura se face stopaj la sursa in cazul in care o casa de amanet cumpara aur incepand cu luna iulie 2012 de la persoane fizice in baza unui contract de vanzare-cumparare.

Solutia consultantului:

La pct. 40 din Normele metodologice de aplicare a Titlului III din Codul fiscal se prevede ca veniturile obtinute de persoanele fizice prin vanzare directa catre agenti economici (sau prin vanzare in regim de consignatie) a bunurilor rezultate in urma unei prelucrari sau procurate in scopul revanzarii sunt considerate venituri din activitati independente. In aceasta situatie agentii
economici achizitori vor solicita documentele care atesta provenienta bunurilor respective, precum si autorizatia de functionare.

Nu se considera venituri din activitati independente, veniturile obtinute de persoanele fizice din vanzarea bunurilor din patrimoniul personal. In consecinta, daca persoana fizica care vinde bijuteriile dovedeste ca acestea fac parte din patrimoniul personal (spre exemplu, cu declaratie pe proprie raspundere autentificata notarial, cu certificat de mostenitor etc.) atunci nu se face stopaj la sursa si nu se retine impozit, venitul persoanei fizice obtinut din vanzarea acestor bunuri mobile (bijuterii) fiind considerat neimpozabil, in conformitate cu prevederile art. 42 lit. g din Codul fiscal .

Daca persoana fizica nu aduce dovezi din care sa reiasa ca bijuteriile oferite spre vanzare sunt din patrimoniul personal, atunci societatea cumparatoare este obligata sa-i solicite, in primul rand, autorizatia de functionare, respectiv dovada inregistrarii la Registrul comertului ca persoana fizica indepedenta autorizata sa efectueze acte de comert. In acest caz, achizitia se va face in
baza documentelor de vanzare ce trebuie emise de persoana fizica autorizata respectiva (factura, daca persoana fizica este inregistrata in scopuri de TVA). In plus, daca achizitionarea bunurilor se face in baza unui contract de consignatie incheiat cu persoana fizica autorizata, societatea are obligatia retinerii la sursa, fie a impozitului de 10% cu titlu de plata anticipata, in baza art. 52 alin. 1 lit. b), alin. 2 lit. a) si alin. 3 din Codul fiscal , fie a impozitului de 16% cu titlu de impozit final, in baza optiunii exprimate in scris de persoana fizica, conform art. 521 din Codul fiscal.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016