Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dobandirea unui cod de ?inregistrare vamala? (EORI)

02-Iun-2009
40636

Obtinerea EORI, o noua obligatie de inregistrare EORI este prescurtarea acceptata de legiuitor pentru numarul de inregistrare si identificare a operatorilor economici in relatiile cu vama. Numarul EORI este format din urmatoarele elemente:

  • codul de tara ISO alfa 2, format din doua caractere alfabetice (RO);
  • maximum 15 caractere alfanumerice, reprezentate de codul unic de identificare urmate de numerele atribuite de catre autoritatea vamala din Romania.

Incepand cu data de 1 iulie 2009, fiecare operator economic este obligat sa detina acest numar unic atribuit de Autoritatea Nationala a Vamilor.

Retineti!
Dupa atribuirea EORI, incepand cu data de 1 iulie 2009, operatorii economici trebuie sa faca referire la acest numar in toate comunicarile care au loc atat cu autoritatile vamale romanesti, cat si cu autoritatile vamale din statele membre.

Baza legala
Normele tehnice privind inregistrarea si identificarea operatorilor economici stabiliti in Romania au fost recent reglementate prin Ordinul comun al MFP, ANAF si ANV nr. 691 din 18 februarie 2009, publicat inM.Of. nr. 106 din 20 februarie 2009.

Ordinul nr. 691/2009 este emis pe baza a doua documente elaborate de Directia generala taxare si uniune vamala din cadrul Comisiei Europene (DG TAXUD):

1. documentul DG TAXUD nr. 1.435/2007 privind proiectul de regulament de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar, adoptat de catre Comitetul Codului vamal;

2. documentul DG TAXUD nr. 1.633/2007 privind ghidul EORI care se refera la sistemul de inregistrare si identificare a operatorilor economici in Comunitate.

Numarul EORI se utilizeaza drept referinta comuna pentru:

  • relatiile dintre operatorii economici si toate autoritatile vamale de pe intregul teritoriu al Uniunii Europene;
  • schimbul de informatii intre autoritatile vamale si alte autoritati.

Datele nationale de start pentru EORI au fost transmise Comisiei Europene de catre Autoritatea Nationala a Vamilor din Romania pana la data de 31 martie 2009, data inscrisa in ?Ghidul de start EORI-AEO?. Colectarea informatiilor pentru baza initiala de date nationale a inceput din 23 februarie a.c. si a fost incheiata in data de 31 martie 2009. Baza integrala de date este programata sa se finalizeze pana la data de 1 iulie 2009.

Legatura intre EORI si TVA

Aparent, nu se intrevede nicio legatura cu taxa pe valoarea adaugata! Dar totusi exista!

De exemplu, prin O.M.F.P. nr. 2.222 din 22 decembrie 2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata, cu ultima modificare efectuata prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 3.424/2008, la art. 2 si 3 alin. (1) sunt enumerate documentele necesare pentru justificarea realizarii operatiunilor de export reglementate prin art. 143 alin. (1) lit. a) si b) din Codul fiscal. Astfel, scutirea trebuie justificata de exportator cu unul din urmatoarele documente vamale:

1) declaratia vamala de export, certificata de biroul vamal de iesire din spatiul comunitar sau certificarea liberului de vama acordat de autoritatea vamala;

2) documentul de insotire la export (EAD), certificat de biroul vamal de iesire din spatiul comunitar sau certificarea liberului de vama acordat de autoritatea vamala;

3) confirmarea electronica a parasirii teritoriului comunitar, transmisa de biroul vamal.

Incepand cu data de 1 iulie 2009, astfel de informatii vor fi furnizate operatorilor economici sau organelor de inspectie fiscala numai in baza numarului de identificare si inregistrare EORI eliberat de ANVR.

Categorii de persoane care trebuie sa obtina numarul EORI

1. operatorii economici

Operatorii economici sunt definiti la art. 1 pct. 12 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar.

Operatorii economici sunt persoanele care, in cadrul activitatilor lor profesionale, exercita urmatoarele activitati reglementate de legislatia vamala:

  • operatiuni de import;
  • operatiuni de export;
  • operatiuni de tranzit;
  • operatiuni de depozitare;
  • operatiuni de reprezentare;
  • operatiuni prealabile de sosire a marfurilor care se introduc de pe teritoriul Comunitatii;
  • operatiuni prealabile de plecare a marfurilor care se scot de pe teritoriul Comunitatii.

2. persoanele fizice care introduc sau scot marfuri in/din Uniunea Europeana

Procedura de obtinere a numarului EORI

Normele tehnice de eliberare a numarului EORI au intrat in vigoare incepand cu data de 23 februarie 2009 si sunt puse in aplicare de catre birourile vamale din cadrul ANVR. Eliberarea numarului EORI se face in baza unei cereri reglementate ca formular tipizat prin anexa nr. 1 din OANV nr. 691 din 18 februarie 2009.

a) Cum procedeaza operatorul economic din Romania?

Pentru obtinerea numarului EORI, trebuie sa parcurgeti urmatoarele etape:

1) consultati manualul de utilizare si instructiunile de acces ale aplicatiei ?EORI-RO? pe pagina de internet a Autoritatii Nationale a Vamilor www.customs.ro , sectiunea ?e-Customs?, subsectiunea EORI;

2) completati cererea prin utilizarea aplicatiei ?EORI-RO?;

3) anexati la cerere, in fotocopie, urmatoarele documente:

  • certificatul de inregistrare, eliberat de oficiul registrului comertului;
  • actul de constituire, inclusiv modificarile si completarile ulterioare;
  • contractul de reprezentare (daca este cazul);
  • documentele din care sa rezulte numarul de inregistrare in scopuri de TVA;

4) tipariti cererea inregistrata in aplicatia ?EORIRO?, semnati si stampilati;
5) depuneti cererea la directia regionala pentru accize si operatiuni vamale in a carei raza de competenta teritoriala sunteti stabilit.

b) Cum procedeaza ANVR?

A.N.V.R., prin directia regionala pentru accize si operatiuni vamale, notifica prin doua modalitati numarul EORI atribuit operatorului economic care a depus cererea de inregistrare:

Retineti!
Orice modificare asupra datelor cuprinse in cererea depusa initial, intervenita dupa obtinerea numarului EORI, trebuie notificata de operatorul economic directiei regionale pentru accize si operatiuni vamale care a atribuit numarul respectiv.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 02 iunie 2009

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie

    • Un nou sistem de calcul al impozitului pe constructii, care se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor inca din data de 31 decembrie a anului anterior, este un vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025. Cum se va stabili impozitul, pana cand se va plati acesta, si cine are aceasta obligatie, vedem in randurile care urmeaza. Mentionam insa ca pentru a putea aplica aceste reglementari Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice corespunzatoare. Din...» citeste mai departe aici

  • Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare

    • Angajatii sau administratorii firmelor care se deplaseaza in afara tarii in interes de serviciu sau pentru diverse misiuni sunt remunerati de angajatori cu diurna externa. Este extrem de important ca acesta sa fie calculata corespunzator, nu doar pentru respectarea reglementarilor fiscale, dar si pentru a evita posibile erori care ar putea afecta atat drepturile salariatului, cat si contabilitatea companiei. Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare In acest...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an

    • Inca din data de 1 ianuarie 2025 se aplica mai multe modificari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderii, pe care le vom enunta in continuarea articolului. Printre cele mai importante apare schimbarea cu privire la plafon, care a scazut de la 500.000 euro la 250.000 euro. Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an 1. Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, noua Clasificare a activitatilor din economia nationala - CAEN Rev.3 devine obligatorie pentru toti contribuabilii. In acext context, fiindca au aparut aceste actualizari prin Ordinul nr. 377/2024 al Institutului National de Statistica, persoanele fizice si juridice vor trebui sa actualizeze codul CAEN al obiectului de activitate, conform prevederilor legale. Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025 Avand in vedere ca prin Ordinul...» citeste mai departe aici

  • Norme de venit 2025. LISTELE pe judete

    • Normele de venit reprezinta plafoane anuale stabilite de stat pentru determinarea impozitului pe venit la persoanele care desfasoara activitati independente. Exista anumite conditii ce trebuie indeplinite de contribuabili pentru aplicarea normelor de venit, vom analiza in acest articol principalele reglementari legislative si vom prezenta listele cu normele de venit stabilite in 2025 pentru fiecare judet. » citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016