
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Obtinerea EORI, o noua obligatie de inregistrare EORI este prescurtarea acceptata de legiuitor pentru numarul de inregistrare si identificare a operatorilor economici in relatiile cu vama. Numarul EORI este format din urmatoarele elemente:
Incepand cu data de 1 iulie 2009, fiecare operator economic este obligat sa detina acest numar unic atribuit de Autoritatea Nationala a Vamilor.
Ordinul nr. 691/2009 este emis pe baza a doua documente elaborate de Directia generala taxare si uniune vamala din cadrul Comisiei Europene (DG TAXUD):
1. documentul DG TAXUD nr. 1.435/2007 privind proiectul de regulament de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar, adoptat de catre Comitetul Codului vamal;
2. documentul DG TAXUD nr. 1.633/2007 privind ghidul EORI care se refera la sistemul de inregistrare si identificare a operatorilor economici in Comunitate.
Numarul EORI se utilizeaza drept referinta comuna pentru:
Datele nationale de start pentru EORI au fost transmise Comisiei Europene de catre Autoritatea Nationala a Vamilor din Romania pana la data de 31 martie 2009, data inscrisa in ?Ghidul de start EORI-AEO?. Colectarea informatiilor pentru baza initiala de date nationale a inceput din 23 februarie a.c. si a fost incheiata in data de 31 martie 2009. Baza integrala de date este programata sa se finalizeze pana la data de 1 iulie 2009.
Aparent, nu se intrevede nicio legatura cu taxa pe valoarea adaugata! Dar totusi exista!
De exemplu, prin O.M.F.P. nr. 2.222 din 22 decembrie 2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata, cu ultima modificare efectuata prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 3.424/2008, la art. 2 si 3 alin. (1) sunt enumerate documentele necesare pentru justificarea realizarii operatiunilor de export reglementate prin art. 143 alin. (1) lit. a) si b) din Codul fiscal. Astfel, scutirea trebuie justificata de exportator cu unul din urmatoarele documente vamale:
1) declaratia vamala de export, certificata de biroul vamal de iesire din spatiul comunitar sau certificarea liberului de vama acordat de autoritatea vamala;
2) documentul de insotire la export (EAD), certificat de biroul vamal de iesire din spatiul comunitar sau certificarea liberului de vama acordat de autoritatea vamala;
3) confirmarea electronica a parasirii teritoriului comunitar, transmisa de biroul vamal.
Incepand cu data de 1 iulie 2009, astfel de informatii vor fi furnizate operatorilor economici sau organelor de inspectie fiscala numai in baza numarului de identificare si inregistrare EORI eliberat de ANVR.
1. operatorii economici
Operatorii economici sunt definiti la art. 1 pct. 12 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar.
Operatorii economici sunt persoanele care, in cadrul activitatilor lor profesionale, exercita urmatoarele activitati reglementate de legislatia vamala:
2. persoanele fizice care introduc sau scot marfuri in/din Uniunea Europeana
Normele tehnice de eliberare a numarului EORI au intrat in vigoare incepand cu data de 23 februarie 2009 si sunt puse in aplicare de catre birourile vamale din cadrul ANVR. Eliberarea numarului EORI se face in baza unei cereri reglementate ca formular tipizat prin anexa nr. 1 din OANV nr. 691 din 18 februarie 2009.
a) Cum procedeaza operatorul economic din Romania?
Pentru obtinerea numarului EORI, trebuie sa parcurgeti urmatoarele etape:
1) consultati manualul de utilizare si instructiunile de acces ale aplicatiei ?EORI-RO? pe pagina de internet a Autoritatii Nationale a Vamilor www.customs.ro , sectiunea ?e-Customs?, subsectiunea EORI;
2) completati cererea prin utilizarea aplicatiei ?EORI-RO?;
3) anexati la cerere, in fotocopie, urmatoarele documente:
4) tipariti cererea inregistrata in aplicatia ?EORIRO?, semnati si stampilati;
5) depuneti cererea la directia regionala pentru accize si operatiuni vamale in a carei raza de competenta teritoriala sunteti stabilit.
b) Cum procedeaza ANVR?
A.N.V.R., prin directia regionala pentru accize si operatiuni vamale, notifica prin doua modalitati numarul EORI atribuit operatorului economic care a depus cererea de inregistrare:
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Articol adaugat in 02 iunie 2009
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Societatea X SRL presteaza lucrari de constructie pentru primaria ALFA in suma de 95.350 lei. Primaria ALFA vireaza banii in Trezorerie, dar in contul entitatii Y SRL (din greseala). Societatea Y SRL nu verifica de unde vin banii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Pentru o livrare intracomunitara de servicii catre un client care nu prezinta un cod valid de TVA, s-a intocmit factura catre acesta cu TVA de 19%, colectandu-se TVA. Cum vom declara operatiunea in declaratia 390 si in decontul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<