Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dobanzi imprumuturi: Deductibilitate cheltuieli pentru operatiuni derulate intre doua entitati romane

02-Aug-2018
6753

In cele ce urmeaza vom analiza cazul unui SRL platitor de impozit pe profit. Firma are imprumuturi la banci romanesti si la asociati si participari la capitalul altor societati romanesti SRL astfel: 30%, 26% si 21%.

Intrebarile la care specialistii nostri vor oferi raspuns sunt urmatoarele:

Este considerata societatea o intreprindere asociata, si daca da, va aplica prevederile art. 40 cu 2? Ce se intampla cu dobanzile si diferentele de curs valutar reportate la 31.12.2017 conform art. 27 in vigoare la 31.12.2017?

Societatile Ia care detine participatii peste 25% au statut de microintreprindere. SRL-ul in cauza va dobandi, automat, caracter de intreprindere asociata, caz in care devine platitoare de impozit pe profit? Aplica atunci prevederile art. 40 cu 2?

Raspunsul specialistului

Noile reguli privind recunoasterea cheltuielilor cu dobanzile la imprumuturi, aplicabile incepand cu anul 2018 stabilesc ca acestea sunt deductibile in totalitate daca operatiunea se deruleaza intre doua entitati romane, in conditii reale de piata, adica acelea care nu fac parte dintr-un grup consolidat in scopuri de contabilitate financiara, asa cum este definit acesta la art. 40 indice 1 din Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare.

In cazul in care o entitate care inregistreaza cheltuieli cu dobanzile nu are nicio intreprindere asociata si niciun sediu permanent cheltuielile inscrise in evidenta contabila se pot deduce integral, indiferent ca sunt in valuta sau in moneda nationala.

In speta prezentata mai sus, imprumuturile sunt obtinute de la asociati si de la institutii bancare romanesti.

In acest caz sunt aplicabile prevederile art. 40 indice 2 din Codul fiscal adica dobanzile cumulate de la toate imprumuturile primite care depasesc echivalentul in lei a 200.000 euro in perioada pentru care se calculeaza impozitul pe profit se vor deduce limitat. Cursul la care se stabileste valoarea este cel comunicat de BNR valabil pentru ultima zi a trimestrului/anului fiscal, dupa caz.
Cheltuielile care depasesc plafonul deductibil sunt deduse limitat in perioada fiscala in care sunt suportate, pana la nivelul a 10% din baza de calcul stabilita conform algoritmului prevazut la alin. (2) al art. 40 indice 2.

Baza de calcul se determina astfel:
- se face diferenta dintre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile,
- din ceea ce s-a obtinut se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, costurile excedentare ale indatorarii si amortizarea fiscala.

Veniturile neimpozabile sunt cele definite la art. 23 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, iar amortizarea fiscala se preia din registrul de evidenta fiscala, asa cum se procedeaza si la calculul impozitului pe profit.

Veniturile din dobanzi sunt cele inregistrate in ”ct.766” si se refera, conform reglementarilor contabile, la veniturile financiare din dobanzile cuvenite pentru disponibilitatile din conturile bancare, pentru imprumuturile acordate, pentru operatiunile de vanzare cu plata in rate etc. conform clauzelor contractuale.

Sumele inregistrate in formularul 101 privind impozitul pe profit anual intocmit pentru anul 2017 (OPAANF nr. 4160/2017) inscrise la rd. 31, devin deductibile in totalitate pentru persoanele juridice care nu fac parte dintr-un grup consolidat in scopuri de contabilitate financiara. In situatia de mai sus, deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile care depasesc veniturile cu dobanzile (costul excedentar al indatorarii) preluate din anii anteriori se limiteaza la echivalentul in lei a sumei de 200.000, asa cum a fost prezentat anterior.

Societatile care au statut fiscal de microintreprindere aplica prevederile titlului III din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, indiferent de cotele de participare detinute in acestea. Limitarea cheltuielilor cu dobanzile la imprumuturi se aplica numai atunci cand se determina cheltuielile cu impozitul pe profit.

Trecerea societatilor asociate de la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor la plata impozitului pe profit se efectueaza numai in conditiile prevazute de art. 52 din Codul fiscal.
Caracterul de intreprindere asociata nu schimba statutul fiscal al acesteia.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, firmele mici capata si ele obligatia de a depune fisierul SAF-T (Declaratia 406), asa cum s-a stabilit prin Ordinul ANAF nr. 1.783/2021. Practic, vorbim de ultima etapa majora a calendarului de implementare a raportarii SAF-T in Romania, obligatia fiind deja in vigoare pentru contribuabilii mari si cei mijlocii, din 2022, respectiv 2023. Ce amenzi se aplica pentru nerespectarea legii? Reamintim ca SAF-T este un fisier in format electronic, standardizat international,...» citeste mai departe aici

  • Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele

    • Conform legislatiei in vigoare, salariul minim brut pe tara a crescut de la 1 ianuarie 2025 si a ajuns la suma de 4.050 lei. In acest context ITM Caras Severin aduce mai multe precizari importante pentru firme. Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele In raport de dispozitiile art.1 din HG nr. 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe ? ara...» citeste mai departe aici

  • Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie

    • Un nou sistem de calcul al impozitului pe constructii, care se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor inca din data de 31 decembrie a anului anterior, este un vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025. Cum se va stabili impozitul, pana cand se va plati acesta, si cine are aceasta obligatie, vedem in randurile care urmeaza. Mentionam insa ca pentru a putea aplica aceste reglementari Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice corespunzatoare. Din...» citeste mai departe aici

  • Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare

    • Angajatii sau administratorii firmelor care se deplaseaza in afara tarii in interes de serviciu sau pentru diverse misiuni sunt remunerati de angajatori cu diurna externa. Este extrem de important ca acesta sa fie calculata corespunzator, nu doar pentru respectarea reglementarilor fiscale, dar si pentru a evita posibile erori care ar putea afecta atat drepturile salariatului, cat si contabilitatea companiei. Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare In acest...» citeste mai departe aici

  • NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025 Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. Obligatia vizeaza companiile inregistrate direct, prin reprezentant fiscal sau cele cu sedii fixe in...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an

    • Inca din data de 1 ianuarie 2025 se aplica mai multe modificari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderii, pe care le vom enunta in continuarea articolului. Printre cele mai importante apare schimbarea cu privire la plafon, care a scazut de la 500.000 euro la 250.000 euro. Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an 1. Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016