Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dobanzi la depozite din strainatate. Impozitare

18-Iun-2019
3001

O societate comerciala romana isi deschide cont in euro in banca elvetiana, unde isi face un depozit, care la sfarsit de an are si profit. Cum se impoziteaza acel venit, din punct de vedere fiscal? Ce venit reprezinta din investitii dobanzi?

Raspunsul specialistului

„Profitul” depozitului este dobanda, iar societatea va inregistra in veniturile proprii dobanda aferenta depozitului constituit in strainatate, similar dobanzilor inregistrate pentru depozitele constituite in tara (art. contabil 5124 „Conturi la banci in valuta”/anal. distinct = 766 „Venituri din dobanzi”). Asupra veniturilor din dobanzi obtinute din strainatate societatea va datora impozit pe profit in Romania conform art. 14 lit. a) din Codul fiscal.

In Elvetia, dobanzile obtinute de societatea din Romania vor putea fi supuse impozitului cu retinere la sursa in aceasta tara (similar impozitului pe veniturile persoanelor nerezidente aplicat veniturilor obtinute de nerezidenti din Romania).

Daca societatea din Romania va transmite bancii elvetiene certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatile fiscale din Romania, atunci se vor aplica cu prioritate prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri dintre Romania si Elvetia, inclusiv Protocolul, care la art. 11 paragraf 2 prevede o cota maxima de 5% pentru impozitarea dobanzilor.

Societatea romaneasca va putea beneficia de credit fiscal extern aferent impozitului pe dobanzi retinut la sursa in Elvetia conform art. 39 alin. (2) si (6) din Codul fiscal si pct. 39 din Normele metodologice de aplicare (exemplul concret de acordare a creditului fiscal este la alin. (6) al pct. 39 din Norme).

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016