Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dobanzi si penalitati de intarziere pentru creantele fiscale

12-Dec-2011
7773
Intrebare:

Potrivit art 122^2 din OUG 39/2010, pentru creantele fiscale nascute anterior sau ulterior datei inregistrarii hotararii de dizolvare a contribuabilului la registrul comertului, incepand cu aceasa data nu se mai datoreaza si nu se calculeaza dobanzi si penalitati de intarziere. In consecinta, dobanzile si penalitatile de intarziere se achita pentru creantele fiscale nascute anterior sau ulterior primirii hotararii de radiere de la Registrul Comertului?

Intr-un astfel de caz, se precizeaza si raspunsul primit de contribuabil din partea Asistenta Contribuabili ANAF: se vor datora dobanzi penalitati de intarziere intre momentul scadentei datoriei fiscale si momentul primirii hotararii de dizolvare, desi articolul din lege prevede ca si pentru datoriile inregistrate anterior primirii radierii sa nu se mai calculeze/datoreze penalitati de intarziere.


Raspuns:

Art. 1222 din Codul de procedura fiscala prevede ca pentru creantele fiscale nascute anterior sau ulterior datei inregistrarii hotararii de dizolvare a contribuabilului la registrul comertului, incepand cu aceasta data nu se mai datoreaza si nu se calculeaza dobanzi si penalitati de intarziere.

In cazul in care prin hotarare judecatoreasca irevocabila a fost desfiintat actul care a stat la baza inregistrarii dizolvarii, se calculeaza dobanzi si penalitati de intarziere intre data inregistrarii la registrul comertului a actelor de dizolvare si data ramanerii irevocabile a hotararii de desfiintare.

Prin urmare, pentru creantele fiscale neachitate, nascute anterior primirii hotararii de dizolvare, dobanzile si penalitatile de intarziere se datoreaza din momentul scadentei si pana la data inregistrarii hotararii la registrul comertului, iar pentru cele nascute ulterior acestei date nu se mai datoreaza nicio dobanda sau penalitate.

Exceptie face doar situatia in care actul ce a stat la baza hotararii de dizolvare a fost desfiintat cu titlu irevocabil, situatia in care se reia calculul accesoriilor din momentul in care acesta a fost stopat initial. Raspunsul primit de la Asistenta Contribuabili este corect, pentru ca textul art. 1222 din Codul de procedura fiscala nu se refera la exonerarea totala de accesorii a creantelor fiscale nascute anterior dizolvarii, ci la stabilirea unui termen maxim pana la care se pot calcula aceste accesorii (data inregistrarii hotararii de dizolvare la registrul comertului). Cu alte cuvinte, in cazul dizolvarii, accesoriile se limiteaza, nu se anuleaza.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016