Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Doua acte normative cu impact fiscal-contabil care se aplica de anul viitor

27-Dec-2021
3771
Doua acte normative cu impact fiscal-contabil care se aplica de anul viitor

Incepand cu 1 ianuarie 2022 se vor aplica noi masuri de simplificare la nivelul administratiei publice, dar si legea care prevede majorarea salariului minim brut pe tara.

Astfel, institutiile publice nu vor mai avea voie sa ceara, incepand cu 1 ianuarie 2022, persoanelor fizice sau juridice, copii dupa documente emise de alte institutii sau organe de specialitate.

Se interzice institutiilor publice si organelor de specialitate ale administratiei publice centrale sa solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, in vederea solutionarii cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de catre institutii publice sau organe de specialitate ale administratiei publice centrale.

Institutiile publice si organele de specialitate ale administratiei publice centrale solicita entitatilor care au emis documentele, in format electronic, copii sau extrase ale acestora, in baza consimtamantului expres al beneficiarului serviciului public, prevederile art. 2 alin. (2) si ale art. 4 aplicandu-se in mod corespunzator.

Legea 267/2021 pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 41/2016 privind stabilirea unor masuri de simplificare la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1076 din 10 noiembrie 2021.

De asemenea, incepand de anul viitor salariul minim net va fi de 1.524 lei, cu 138 de lei mai mult decat este in prezent, iar nivelul salariului minim brut va ajunge la 2.550 lei, ceea ce reprezinta o crestere de 10,9%.

„Este prima data in istoria recenta cand nivelul salariului minim pentru anul urmator este stabilit din timp, adica la sfarsitul lunii septembrie si odata cu el, un mecanism predictibil de crestere pentru anii urmatori.

In prezent, sunt 1.970.000 salariati cu contracte de munca active si norma intreaga cu salariul mai mic de 2.550 lei (34,7% din numarul de salariati activi). Dintre acestia, aproximativ 1.290.000 de salariati beneficiaza de salariul minim de 2.300 lei, respectiv 2.350 lei pentru studii superioare. Impactul bugetar al cresterii salariului minim in 2022 este de 1,8 mld lei, suma reprezentand venituri suplimentare la bugetul de stat din contributii si impozit”, declara ministrul in functie la momentul publicarii legii in Monitorul Oficial. 

Formula de calcul prezentata de ministru ia in considerare:

Rata inflatiei de 5,0 % prognozata de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza;

2,1 % cresterea reala a productivitatii muncii pe persoana pentru anul 2020 conform datelor EUROSTAT

Cresterea castigului mediu brut. Astfel, ponderea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata (2.550 lei) in castigul salarial mediu brut prognozat pentru anul 2022 de catre Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (5.889 lei la sfarsit de an 2022, in crestere cu 6,68% fata de inceputul de an 2022) este de 43,3%;

O parte din cresterea economica prognozata 2021/2022, plin aplicarea unui coeficient de corectie de 2%. 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016