Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dreptul cetatenilor din statele membre UE la prestatii in natura. Care e procedura?

04-Iul-2016
2125

Analiza de mai jos se refera la o societate din Romania care a angajat cu contract de munca un inginer, cetatean italian, incepand cu data de 01.06.2016, pana la respectiva data, persoana fiind salariata a societatii mama din Italia. In data de 25.06.2016 persoana sufera o interventie chirurgicala care a are loc in Italia. Vom vedea in ce conditii persoana respectiva poate beneficia de concediu medical in Romania sau in Italia in situatia in care numarul de zile de concediu medical este:


a) mai mic de 5 zile calendaristice
b) mai mare de 5 zile calendaristice.


Potrivit art. 17 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, persoana asigurata sau membrii familiei acesteia care isi au resedinta intr-un alt stat membru decat statul membru competent beneficiaza in statul membru de resedinta de prestatiile in natura acordate, in numele institutiei competente, de catre institutia de la locul de resedinta, in conformitate cu dispozitiile legislatiei pe care o aplica, ca si cum ar fi fost asigurate in temeiul legislatiei mentionate.

In scopul aplicarii articolului 17 din regulamentul de baza, art. 24 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 stabileste ca persoana asigurata si/sau membrii de familie ai acesteia sunt obligati sa se inregistreze la institutia de la locul de resedinta. Dreptul acestora la prestatii in natura in statul membru de resedinta este atestat printr-un document care se elibereaza de institutia competenta la cererea persoanei asigurate sau la cererea institutiei de la locul de resedinta.

Documentul ramane valabil pana cand institutia competenta informeaza institutia de la locul de resedinta cu privire la anularea acestuia. Formularul S1 emis de autoritatea compententa deschide detinatorului dreptul la prestatii in natura in caz de boala, maternitate si paternitate in statul de resedinta. Acest formular este utilizat atunci cand o persoana are resedinta intr-o alta tara decat tara in care lucreaza. De asemenea, poate fi utilizat de membrii familiilor lucratorilor migranti care au ramas in tara de origine, dar beneficiaza de asigurarea de sanatate din tara in care persoana asigurata lucreaza in prezent (cu conditia ca membrii familiei sa nu fie salariati sau lucratori independenti in tara de origine). Asadar prin prezentarea formularului S1 detinatorul va avea dreptul la prestatii in natura in statul de resedinta.

Asa cum se prevede si la pct. 2 din cap. III din anexa 1 la HG 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016-2017, pacientii din statele membre ale UE/SEE/CE, beneficiari ai formularelor/documentelor europene emise in baza Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului, beneficiaza in asistenta medicala primara de serviciile prevazute la cap. II lit. A, printre care si activitatile de suport reprezentate de eliberarea documentelor de concediu medical.

Pentru acesti pacientii din statele membre ale UE/SEE/CE, beneficiari ai formularelor/documentelor europene emise in baza Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului, furnizorii de servicii medicale in asistenta medicala ambulatorie de specialitate acorda servicii medicale numai pe baza biletului de trimitere in aceleasi conditii ca persoanelor asigurate in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania, cu exceptia situatiei in care pacientii respectivi beneficiaza de servicii medicale programate, acordate cu autorizarea prealabila a institutiilor competente din statele membre ale UE/din SEE/CE. Pachetul de servicii este cel prevazut la cap. II lit. B din din anexa 1 la HG 161/2016 care cuprinde si eliberarea de concediu medical la consultatia medicala de specialitate.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016