Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cine foloseste e-Factura in 2024. Ce trebuie sa stie contribuabilii

03-Iul-2024
27597
Cine foloseste e-Factura in 2024. Ce trebuie sa stie contribuabilii

Facturarea electronica, introdusa inca de la 1 iulie 2022, pentru anumite tranzactii, a generat probleme greu de anticipat pentru contribuabili.

Desi perioada de ''proba'' a trecut si din ianuarie 2024 sistemul RO e-Factura a devenit obligatoriu pentru TOATE tranzactiile efectuate intre persoanele impozabile stabilite pe teritoriul Romaniei, utilizarea lui ramane insa, pentru multe persoane, dificil de inteles si de pus in practica.

Tocmai de aceea venim in ajutorul dumneavoastra si va oferim cele mai importante informatii despre sistemul E-Factura: ce este acesta, ce reprezinta facturarea electronica, cine foloseste e-factura, ce elemente trebuie sa cuprinda facturile, dar si cum sa transmiteti sau sa descarcati facturi prin E-Factura, etc.
NOU! E-FACTURA 2023! Cele mai frecvente 50 de dificultati intalnite in practica de contabili! Iata ce solutii ofera expertii, AICI»

Ce este RO e-Factura?

RO e-Factura este un sistem de facturare electronica pus la dispozitie de Ministerul Finantelor, care permite incarcarea, stocarea si descarcarea facturilor electronice prin intermediul serverului ANAF. Spre deosebire de facturile clasice, in format hartie, unde informatiile despre furnizori si clienti erau completate manual, prin sistemul E-Factura acestea apar intr-un format electronic structurat de tip XML care permite prelucrarea lor electronica si automata.

Implementarea facturarii electronice contribuie la sporirea transparentei, la monitorizarea precisa a tranzactiilor si la raportarea in timp real catre autoritatile fiscale. De asemenea, ofera avantajul unei inregistrari precise si verificabile a tranzactiilor comerciale, simplificand procesele de verificare si audit. Astfel, autoritatile se asigura ca tranzactiile respecta reglementarile fiscale si nu sunt supuse manipularilor frauduloase.

Ce reprezinta factura electronica?

Factura electronica este factura emisa, transmisa si primita intr-un format electronic structurat de tip XML care permite prelucrarea sa electronica si automata.

Cu alte cuvinte, o factura electronica, fisier xml, ofera continutul facturii intr-un set de date structurat, care poate fi citit de masina.

Acest lucru asigura ca informatiile furnizate pot fi:
a) transmise electronic;
b) primite electronic;
c) procesate si aprobate pentru plata in mod automat.

Ce elemente trebuie sa cuprinda facturile electronice

Potrivit art. 4 din Ordonanta de urgenta nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, structura facturii electronice respecta:

a) specificatiile tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice asa cum sunt prevazute in standardul european SR EN 16931-1, care sunt aplicabile la nivel national;
b) specificatiile tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice - RO_CIUS - si regulile operationale specifice aplicabile la nivel national;
c) continutul semantic asa cum este descris in standardul SR EN 16931-1, sintaxele identificate in CEN/TS 16931-2, in conformitate cu art. 2 alin. (1) lit. j), si corelarea adecvata definita in subpartea aplicabila a CEN/TS 16931-3.

Elemente principale ale facturii electronice sunt:
a) identificatorii de proces si de factura;
b) data facturii;
c) informatii privind identificarea operatorului economic care a livrat bunurile/produsele, a prestat serviciile sau a executat lucrarile;
d) informatii privind destinatarul facturii electronice;
e) informatii privind beneficiarul platii;
f) informatii privind reprezentantul fiscal al emitentului;
g) identificarea tipului de bunuri/produse livrate, servicii prestate sau lucrari executate;
h) referirea la contractul de achizitii publice/sectoriale, de concesiune de lucrari si servicii, precum si, dupa caz, la contractul de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii;
i) detalii privind executarea lucrarilor, livrarea bunurilor/produselor sau prestarea serviciilor;
j) instructiuni de plata;
k) informatii privind creditari sau debitari;
l) informatii privind pozitiile de pe factura;
m) defalcarea TVA;
n) totalul facturii.

Cine foloseste e-Factura si ce inseamna B2G, B2B, B2C

Cele trei abrevieri, B2G, B2B si B2B reprezinta relatiile utilizate in sistemul national RO e-Factura:

B2G = Business to Government

Acest termen se refera la relatiile comerciale intre intreprinderi si sectorul public (guvernele). In acest context, companiile furnizeaza bunuri si servicii guvernelor sau institutiilor publice. In cazul RO e-Factura, este definita ca relatia dintre un operator economic si autoritati contractante/entitati contractante. B2G reprezinta tranzactia dintre un operator economic care are calitatea de contractant sau subcontractant si autoritati contractante sau entitati contractante care primesc si prelucreaza facturi electronice.

B2B = Business to Business

B2B se refera la relatiile comerciale intre doua sau mai multe companii. Intr-un mediu B2B, companiile vand bunuri sau servicii altor companii, in loc sa se adreseze direct consumatorilor finali. In cazul RO e-Factura, este definita ca relatia comerciala dintre doi operatori economici - B2B reprezinta tranzactia avand ca obiect executia de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii dintre doi operatori economici.

B2C = Business to Consumer

B2C se refera la relatiile comerciale intre o companie si consumatorii finali. Intr-un mediu B2C, companiile vand direct produsele sau serviciile lor catre clientii individuali. In cazul RO e-Factura, doar operatorii economici cu activitate de turism din Romania, care detin structuri de primire turistica clasificate si/sau agentii de turism licentiate si care accepta vouchere de vacanta ca modalitate de plata, denumite unitati afiliate, au obligatia de a raporta facturile emise catre titularii voucherelor de vacanta si in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
NOU! E-FACTURA 2023! Cele mai frecvente 50 de dificultati intalnite in practica de contabili! Iata ce solutii ofera expertii, AICI»

e-Factura in relatia B2G

Emitentul facturii poate fi, in conformitate cu prevederile art. 5 din OUG 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare:

a) operatorul economic stabilit in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) operatorul economic nestabilit in Romania, inregistrat sau nu in scopuri de TVA, conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, opteaza pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura.

Beneficiarul facturii in relatia B2G este autoritatea contractanta, entitatea contractanta care au incheiate contracte in baza Legii nr. 98/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii nr. 99/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii nr. 100/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 195/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si institutiile publice, astfel cum sunt definite la art. 5 lit. w) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 555 din 5 iulie 2019.

Institutiile definite la art. 5 lit. w) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 sunt:

„institutia publica - structura functionala care actioneaza in regim de putere publica si/ sau presteaza servicii publice si care este finantata din venituri bugetare si/sau din venituri proprii, in conditiile legii finantelor publice” (incepand cu 01.01.2024)

e-Factura in relatia B2B

Emitentul facturii poate fi orice operator economic stabilit in Romania si operator economic nestabilit in Romania, indiferent daca este sau nu inregistrat in scopuri de TVA.

Beneficiarul facturii poate fi orice operator economic stabilit in Romania si operator economic nestabilit in Romania, indiferent daca este sau nu inregistrat in scopuri de TVA.

e-Factura in relatia B2C

In situatia in care emiteti facturi catre persoane fizice, suntem in cazul unei relatii de tip B2C "Business to Consumer", pentru care nu exista obligativitatea transmiterii facturii in sistemul RO e-Factura, decat in cazul in care sunteti un operator din turism care accepta plata serviciilor de turism cu vouchere de vacanta.

Emitentul facturii in acest caz este operatorul economic cu activitate de turism din Romania, autorizati de Autoritatea Nationala pentru Turism, conform Ordonantei Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 755/2001, cu modificarile ulterioare, care detin structuri de primire turistice clasificate si/sau agentii de turism licentiate si care accepta vouchere de vacanta ca modalitate de plata, se denumesc, in mod conventional si in intelesul prezentei ordonante de urgenta, unitati afiliate. O alta masura luata a fost introducerea obligatiei unitatilor afiliate de a transmite facturile emise catre titularii voucherelor de vacanta si in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, incepand cu data de 1 aprilie 2022. Aceasta obligatie a fost instituita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 131/2021.

Beneficiarul facturii poate fi orice persoana fizica, care se identifica cu CNP/NIF.

Cum transmiti facturi prin e-Factura

Pentru utilizarea si accesarea sistemului RO e-Factura, operatorii economici trebuie obtina un certificat calificat pentru semnatura electronica, in vederea inrolarii in SPV. Abia mai apoi se va face inregistratrea in Spatiul Privat Virtual (SPV), cu ajutorul certificatului calificat digital, pentru a trimite manual facturile (emiti factura, o descarci in format XML si incarci fisierul in SPV, sectiunea “Factura electronica”).
NOU! E-FACTURA 2023! Cele mai frecvente 50 de dificultati intalnite in practica de contabili! Iata ce solutii ofera expertii, AICI»

Mentionam ca puteti transmite facturile si prin programele de facturare, dar tot aveti nevoie de acces in SPV.

Emiterea/transmiterea unei facturi in format XML se poate realiza, deci, prin doua metode:

I. Servicii web - utilizarea unei aplicatii proprii, prin interconectarea cu sistemul RO e-Factura folosind o serie de micro-servicii expuse sub forma unei API (Application Programming Interface);
II. Incarcare web - utilizarea aplicatiei (CLICK AICI<<) puse la dispozitie in mod gratuit de catre Ministerul Finantelor.

Acces e-Factura in SPV

Pentru a avea acces la E-Factura in SPV trebuie sa urmariti mai multi pasi, dupa cum urmeaza:

1. Obtinerea certificatului digital digital

Alegeti unul din furnizorii de servicii de incredere calificate ca sa obtineti un certificat digital calificat pentru semnatura electronica. Alegeti furnizorul si mai apoi urmati pasii indicati, insa in general ar trebui sa fie acestia:

-accesezi formularul de inregistrare;

-selectati optiunea ''obtinere'';

-selectati ''perioada de valabilitate'';

-completati datele de facturare;

-completati datele de livrare;

-incarcati documentele necesare.

De ce documente aveti nevoie?

a) Pentru persoane juridice:

-declaratie;

-Conditii Generale - 2 exemplare semnate de utilizator;

-Contract -2 exemplare semnate de reprezentatul legal;

-Copie a actului de identitate(semnat si marcat Conform cu originalul);

-Copie a certificatului de inregistrare a persoanei juridice(semnat si marcat Conform cu originalul);

-Dovada platii.

b) Pentru persoane fizice:

-declaratie;

-Conditii Generale - 2 exemplare semnate de utilizator;

-Contract -2 exemplare semnate de reprezentatul legal;

-Copie a actului de identitate(semnat si marcat Conform cu originalul);

-Dovada platii.

2. Inregistrarea in SPV

Dupa ce ati obtinut certificatul digital, trebuie sa faceti inregistrarea in SPV, astfel:

-Pe prima pagina a portalului ANAF este disponibila sectiunea Spatiu Privat Virtual.

-La accesarea link-ului, se afiseaza sectiunea INREGISTRARE/INROLARE PERSOANE FIZICE SI JURIDICE IN SPATIUL PRIVAT VIRTUAL:

-La accesarea sectiunii Inregistrare utilizatori, se deschide pagina cu servicii oferite pentru persoane fizice si persoane juridice:

-Pentru inregistrarea unui utilizator cu certificat digital, se afiseaza formularul in care se completeaza datele de identificare:

-La datele de identificare a solicitantului, trebuie completat CUI/CNP al persoanei fizice sau juridice pentru care se doreste accesul in SPV.
NOU! E-FACTURA 2023! Cele mai frecvente 50 de dificultati intalnite in practica de contabili! Iata ce solutii ofera expertii, AICI»

La datele de identificare a persoanei, se completeaza datele persoanei fizice, titular de certificat.

  • Cod numeric personal - CNP sau NIF al titularului de certificat
  • Nume, prenume - Numele, prenumele titularului de certificat
  • Tip act de identitate – se alege din lista tipul actului de identitate pe care il poseda titularul de certificat
  • Serie act de identitate – se completeaza conform documentului detinut
  • Numar act de identitate - se completeaza conform documentului detinut
  • Calitate – se alege din lista, conform documentului din care rezulta calitatea de reprezentant legal,reprezentant desemnat respectiv de imputernicit, potrivit art. 18, alin. (2) din Codul de procedura fiscala.
  • Nr telefon mobil – se completeaza cu un numar de telefon mobil din Romania
  • Adresa de email – se completeaza cu o adresa de mail valida. ATENTIE! Daca adresa este eronata, contribuabilul nu va putea finaliza inregistrarea.
  • Se bifeaza casuta „Sunt de acord sa primesc atentionari prin email de la ANAF – Gratuit” daca se doreste primirea atentionarilor pe email. ATENTIE! Aceste notificari sunt trimise in situatia in care utilizatorul nu a descarcat documentul in termen de 24 ore de la publicarea in SPV.
  • Se bifeaza obligatoriu casuta „Sunt de acord cu Termenele si conditiile de utilizare a serviciului, dupa citirea acestora.
  • Cu butonul Browse disponibil in formular, se selecteaza documentul de confirmare pentru certificatul detinut si arhiva zip cu documentele justificative:

-Actul de identitate al reprezentantului legal/reprezentantului desemnat/imputernicitului,

-Documentele din care rezulta calitatea de reprezentant legal, reprezentant desemnat respectiv deimputernicit, potrivit art. 18, alin. (2) din Codul de procedura fiscala.

  • Dupa completarea si transmiterea cererii de inregistrare prevazuta la art. 16, Ministerul Finantelor Publice/Agentia Nationala de Administrare Fiscala inregistreaza cererea si atribuie un numar de inregistrare pe care il comunica solicitantului prin SPV.
  • Ministerul Finantelor Publice/Agentia Nationala de Administrare Fiscala verifica corectitudinea informatiilor inscrise in documentul prevazut la art. 16 si valideaza informatiile. Validarea informatiilor are ca efect aprobarea cererii.
  • In situatia in care informatiile referitoare la datele de identificare ale persoanei juridice, ale entitatii fara personalitate juridica sau ale persoanei fizice sunt validate, dar informatiile referitoare la calitatea reprezentantului sau calitatea de imputernicit nu se pot verifica sau informatiile furnizate sunt insuficiente se notifica solicitantul la adresa de posta electronica, in termen de 5 zile de la inregistrare, cu privire la faptul ca aprobarea cererii de inregistrare se face la ghiseu.
  • In cazul aprobarii la ghiseu, reprezentantul legal/reprezentantul desemnat/imputernicitul se prezinta la orice organ fiscal din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

NOU! E-FACTURA 2023! Cele mai frecvente 50 de dificultati intalnite in practica de contabili! Iata ce solutii ofera expertii, AICI»

  • In vederea aprobarii cererii la ghiseu, reprezentantul legal/reprezentantul desemnat/imputernicitul prezinta organului fiscal central prevazut la art. 17, alin. (7) din OMFP 660/2017

-Numarul de inregistrare primit ca urmare a trimiterii cererii de inregistrare

-Actul de identitate, in copie si original;

-Documentele din care rezulta calitatea de reprezentant legal, reprezentant desemnat respectiv de imputernicit in original sau copie legalizata, dupa caz.

Se completeaza, obligatoriu, Codul de validare afisat in josul paginii si se apasa butonul continua.

Se afiseaza pagina de validare a email-ului, in care se va completa codul primit pe email-ul declarat in formularul de inregistrare:

La apasarea butonului Trimite, se va afisa pagina cu toate informatiile completate in formular:

In aceasta pagina este disponibil butonul de tiparire, pentru situatia in care aveti acces la o imprimanta. Daca nu exista, se poate copia numarul de inregistrare, in vederea prezentarii lui la ghiseu.

3. Transmiterea facturii

In vederea transmiterii facturii trebuie sa fiti inregistrati in Spatiul Privat Virtual si sa va autentificati pe portalul www.anaf.ro, prin accesarea butonului Autentificare cu certificat.

Dupa autentificarea in Spatiul Privat Virtual, se selecteaza optiunea Trimitere factura din meniul Factura electronica.

Dupa alegerea optiunilor din listele puse la dispozitie in campurile Sintaxa XML (predefinit pentru standardul UBL) si CIF factura (se specifica CIF vanzator, avand in vedere ca un utilizator poate avea drepturi de utilizare pentru mai multe Coduri de identificare fiscala) se va apasa butonul Choose File si se va alege fisierul XML salvat pe calculatorul personal si se apasa butonul Transmitere XML Factura.

Aplicatia va intoarce un raspuns cu privire la incarcarea cu succes a fisierului („fisierul a fost transmis cu succes si urmeaza a fi prelucrat”) si va emite un ID (index de incarcare) prin intermediul caruia va putea fi verificat statusul transmiterii facturii. Acest ID se va copia in campul „Verificare stare fisier transmis anterior”, dupa care se va apasa butonul „Verifica”, la scurt timp afisandu-se un mesaj de instiintare care atesta prelucrarea facturii.

Sistemul RO e-Factura atribuie automat un numar de identificare, denumit „Index de incarcare”, utilizat ca referinta in cadrul proceselor si operatiunilor specifice sistemului. Atentie! Fisierele valide vor fi disponibile in sistem pentru descarcare pentru o perioada de 60 zile de la momentul publicarii in sistem.

4. Descarcarea facturii

Pentru descarcarea unei facturi se acceseaza sectiunea „Factura electronica – Raspunsuri factura”, se selecteaza CIF-ul si numarul de zile pentru care doreste sa se afiseze raspunsurile si se apasa butonul „Obtine raspunsuri”.

Dupa afisarea listei cu facturi incarcate, utilizatorul va apasa butonul „Descarca” din dreptul facturii care prezinta interes.

5. Transformarea fisierului XML in PDF

Pentru o vizualizare facila fisierul XML poate fi transformat intr-un fisier PDF cu ajutorul aplicatiei Transformare XML in PDF.

In cadrul acesteia se incarca fisierul XML si se vor apasa, pe rand, butonul incarca si butonul Descarca.

6. Arhivarea fisierelor XML

Data comunicarii facturii electronice catre destinatar se considera data la care factura electronica este disponibila acestuia pentru descarcare din sistemul RO e- Factura.
NOU! E-FACTURA 2023! Cele mai frecvente 50 de dificultati intalnite in practica de contabili! Iata ce solutii ofera expertii, AICI»

Fisierele corespunzatoare facturii electronice in format XML si mesajele de eroare sunt disponibile in sistem pentru descarcare 60 zile de la momentul publicarii in sistem, iar ulterior vor fi arhivate electronic si eliberate la cerere.

Termene de transmitere e-Factura

Termenul-limita pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii sau prestarii in Romania, in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.

Procesul de implementare va fi realizat in doua etape, astfel:

I. In prima etapa, in perioada 1 ianuarie 2024 - 30 iunie 2024, operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA au obligatia sa raporteze in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura toate facturile emise in relatia B2B si in relatia cu institutiile publice, altele decat cele efectuate in relatia B2G, pentru care exista obligatia utilizarii Ro e- Factura incepand cu data de 01 iulie 2022.

De asemenea, operatorii economici persoane impozabile nestabilite, dar inregistrate in scopuri de TVA in Romania au obligatia, incepand cu 1 ianuarie 2024, sa raporteze in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura toate facturile emise in relatia B2B pentru livrari de bunuri si prestari de servicii care au locul livrarii sau prestarii in Romania.

II. In a doua etapa, incepand cu data de 01.07.2024, emitentii facturilor electronice au obligatia de transmitere a acestora catre destinatari utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1) din OUG nr.120/2021.

Incepand cu data de 1 iulie 2024 pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2), sunt considerate facturi numai facturile care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021. Utilizarea facturii electronice face obiectul acceptarii de catre destinatar, cu exceptia facturilor care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare.

Totodata, primirea si inregistrarea de catre destinatari - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B, fara a fi transmisa prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, constituie contraventie si se sanctioneaza cu o amenda egala cu cuantumul TVA inscris in factura.

Amenzi e-Factura

Nerespectarea termenului limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii, cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii, si cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.

Prin exceptie, in perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, nerespectarea termenului limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura nu se sanctioneaza.

Intrebari frecvente despre e-Factura

1. Daca nu emit facturi trebuie sa folosesc e-Factura?

Chiar daca nu emiti tu facturi, tot trebuie sa utilizezi sistemul RO e-Factura, pentru a primi facturile de la furnizorii tai, dar si pentru a le inregistra ulterior in contabilitate. Atentie! Toti furnizorii sunt obligati sa transmita facturile prin SPV (pentru a putea fi inregistrate in contabilitate, dar si pentru ca tu sa poti afla informatiile de plata). Nu poti deduce TVA-ul daca nu ai confirmarea ca factura de la furnizori e transmisa in sistem.

2. Daca emit doar o factura pe luna sunt obligat sa folosesc e-Factura?

Numarul de facturi nu este foarte relevant, ci mai degraba tipul de client. Astfel, in cazul in care factura este emisa de persoana juridica (B2B), ai obligatia de a trimite factura in SPV. Daca persoana este fizica( B2C), nu mai ai aceasta obligatie.

3. Serverul ANAF nu functioneaza, ce fac?

In cazurile rare cand serverul ANAF nu functioneaza este bine sa asteptati putin si sa incercati mai tarziu sa faceti aceleasi operatiuni ( cand revine in functiune serverul). De asemenea, anumite aplicatii si programe de facturare pun la dispozitie functionalitati care trimit automat facturile in momentul in care serverele redevin disponibile.

4. Daca sunt neplatitor de TVA trebuie sa aplic sistemul E-factura?

Da, chiar daca esti neplatitor de TVA, tot trebuie sa aplici sistemul E-factura. Conform legislatiei in vigoare, utilizarea sistemului se aplica pentru toate persoanele impozabile, indiferent daca sunt sau nu platitoare de TVA.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Infiintare PFA. Etape si acte necesare

    • Infiintarea unui PFA (Persoana Fizica Autorizata) reprezinta o optiune de luat in calcul pentru persoanele care doresc sa isi desfasoare activitatea profesionala in mod independent. Acest tip de organizare implica o procedura simplificata de infiintare, organizare si administrare, insa exista atat avantaje, cat si dezavantaje care trebuie sa fie pe deplin intelese. In acest articol, vom detalia etapele si documentele necesare pentru infiintarea unui PFA, oferindu-va in acelasi timp si cateva...» citeste mai departe aici

  • SAF-T in 2024. Contribuabili care trebuie sa depuna D406 si persoane care NU au aceasta obligatie

    • SAF-T reprezinta un standard international utilizat pentru transferul electronic de date din evidenta contabila si fiscala, de la contribuabili/platitori catre autoritatile fiscale si auditori. La noi, sistemul a fost introdus inca din anul 2022 pentru anumiti contribuabili si se aplica amenzi destul de mari in cazul in care acestia nu isi indeplinesc obligatiile legale. Mai exact, pentru raportare in SAF-T trebuie depusa D406 -Declaratia informativa privind fisierul standard de control...» citeste mai departe aici

  • Calendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in 25 octombrie 2024

    • ANAF a publicat Calendarul obligatiilor fiscale pentru luna octombrie 2024 pe site-ul oficial. Conform materialului, pana pe 25 octombrie 2024 trebuiesc depuse la fisc, de contibuabili, mai multe declaratii fiscale importante. Calendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta In 25 octombrie 2024 Vineri, 25 octombrie Obligatii fiscale: Depunerea Declaratiei lunare privind obligatiile de plata la bugetul de stat – Formularul 100. Categorii de contribuabili: Contribuabilii care au...» citeste mai departe aici

  • D112 in 2024. Modelul aprobat prin Ordinul 6330/2024 va fi utilizat pentru veniturile lunii septembrie

    • Prin Ordinul 6330/2024, publicat recent in Monitorul Oficial, au fost oficializate noi instructiuni pentru completarea D112, dar si un nou model de formular. Modificarile au aparut in contextul intrarii in vigoare a Legii 360/2023 privind noua lege a pensiilor. Ordinul 6.330/1.587/1.630/3.121/2024 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si...» citeste mai departe aici

  • Pensionarii platesc CASS pentru venituri din chirii? Ce spun specialistii

    • Veniturile din chirii, asa cum sunt definite in art. 83 din Codul Fiscal, sunt acele venituri obtinute din cedarea folosintei bunurilor, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente. In aceasta categorie sunt incluse: veniturile din inchirierea bunurilor imobile (case, apartamente, terenuri); veniturile din inchirierea bunurilor mobile...» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Este OBLIGATORIE transmiterea in sistem a facturilor emise catre persoane fizice?

    • Factura electronica, asa cum este definita de OUG nr. 120/2021, este transmisa de operatorii economici (orice entitate care desfasoara o activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii) utilizand sistemul RO e-Factura in cadrul tranzactiilor efectuate cu: autoritati contractante/entitati contractante - B2G "Business to Government" alti operatori economici B2B "Business to Business" persoane fizice doar in situatia operatorilor...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016