Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

E-factura este obligatorie pentru TOATE firmele din 2024. Spete utile pentru contabili

25-Dec-2023
7881
E-factura este obligatorie pentru TOATE firmele din 2024. Spete utile pentru contabili

Facturarea electronica, obligatorie inca de la 1 iulie 2022 pentru anumite tranzactii, a generat in practica probleme greu de anticipat.

Firmele s-au confruntat brusc cu o schimbare radicala a modului lor de lucru, ceea ce a generat instantaneu o multime de situatii foarte dificil de gestionat, iar multe dintre intrebarile dumneavoastra nu si-au gasit inca raspuns.

In acest articol va prezentam cateva spete utile, asa cum au fost explicate de specialistii nostri de la portalcodulfiscal.ro.

Speta 1. Sistemul RO e-factura, emiterea si transmiterea facturii de catre un tert

Suntem o companie producatoare de bunuri si lucram cu distribuitori si retaileri. Avem agreate cu marea majoritate a retailerilor acorduri de facturare in numele furnizorului doar pentru facturarea discount-urilor comerciale. As dori sa stiu cum va functiona acest acord de facturare incepand de anul viitor (atat compania noastra cat si retailerii sunt inregistrati pe Ro-e-factura) - vor putea emite aceste facturi retailerii in numele companiei noastre? Multumesc.

Raspuns: 

Avand in vedere ca prin introducerea obligatiei emiterii si transmiterii facturii in sistemul RO e-factura nu au fost abrogate prevederile art. 319 alin. (19) din Codul fiscal, acestea vor fi aplicabile si in anul 2024
"(19) Pot fi emise facturi de catre un tert in numele si in contul furnizorului/prestatorului in conditiile stabilite prin normele metodologice, cu exceptia situatiei in care partea terta este stabilita intr-o tara cu care nu exista niciun instrument juridic referitor la asistenta reciproca."



Deci, aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 96 alin. (4) din normele de aplicare
" (4) In sensul art. 319 alin. (19) din Codul fiscal, emiterea facturii poate fi externalizata, respectiv factura se poate intocmi de un tert in urmatoarele conditii:
a) furnizorul/prestatorul sa notifice prin scrisoare recomandata organului fiscal competent faptul ca emiterea de facturi va fi realizata de un tert, cu cel putin o luna calendaristica inainte de a initia aceasta procedura, si sa anexeze la scrisoare numele, adresa si, dupa caz, codul de inregistrare in scopuri de TVA ale tertului;
b) factura sa fie emisa de catre tert in numele si in contul furnizorului/prestatorului;
c) factura sa cuprinda toate informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) sau, dupa caz, la art. 319 alin. (21) din Codul fiscal;
d) facturile sa fie puse la dispozitia organelor fiscale competente fara nicio intarziere, ori de cate ori se solicita acest lucru."

De altfel, conform prevederilor art. 17 din O.U.G. nr. 120 din 4 octombrie 2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania se reglementeaza ca
" Fara a aduce atingere prevederilor art. 1 - 16, pentru facturile electronice transmise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura se aplica in mod corespunzator prevederile art. 319 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare."

Facturile se emit de catre tert in format XML, Excel, etc. si se convertesc in formatul tehnic XML UBL impus de ANAF.
Persoana impozabila in numele careia se emit si se transmit facturi in cadrul fiecarei perioade fiscale de raportare TVA are obligatia:

  1. transmiterii facturilor in SPV. Totusi, consider ca, asa cum tertul poate fi imputernicit pentru emiterea facturilor in numele furnizorului, tertul poate fi autorizat si pentru transferul facturilor prin interfata api.anaf.ro, utilizand certificatul digital calificat pentru acces la SPV obtinut de catre persoana impozabila care efectueaza livrarile de bunuri/prestarile de servicii; 
  2. verificarii recipisei din care sa rezulte ca transmiterea este valida si fara erori;
  3. salvarii facturilor acestora in arhiva personala.”

Tertul are dreptul sa transmita facturile emise in numele furnizorului daca este inregistrarat in SPV ca reprezentant desemnat ori imputernicit al clientului. Conform raspunsului formulat de A.N.A.F.

"In acest moment, dreptul in SPV poate fi doar "total" - acces la toate informatiile clientului
" In cazul in care se doreste acces restrictionat doar pentru sistemul RO e-Factura, operatorul economic pentru care se solicita reprezentarea ar trebui sa detina o aplicatie informatica care sa aiba acces la intreg SPV-ul, si, in cadrul acesteia, sa defineasca un rol de transmitere facturi pentru persoana fizica a operatorului economic imputernicit, astfel incat sa poata accesa doar sistemul RO e-Factura.

In momentul in care se va implementa OAUTH2.0 se vor putea defini rolurile acordate fiecarei aplicatii informatice. "


Cele mai reprezentative 50 de intrebari legate de utilizarea sistemului RO e-Factura sunt rezolvate cu profesionalism intr-o lucrare de ultima ora si a carei utilitate in contextul actual este mai mult decat evidenta: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

Lucrarea explica excelent prevederile O.U.G. nr. 130/2021, ale Ordinului ANAF nr. 12/2022 si ale Legii nr. 139/2022 si ofera solutii sigure pentru situatiile controversate pe care simpla lectura a acestor acte normative nu reuseste sa le limpezeasca. Detalii AICI<<

Speta 2. Regim factura electronica prin sistenul national RO e-Factura B2B. Regim second hand

O societate nou infiintata cu activitate de comert cu haine second hand are obligatia primirii facturii prin sistemul national RO E-FACTURI In momentul cand aceasta societate ajunge la depasirea plafonului de tva, aceasta poate colecta si deduce tva conform art 316 sau este obligata sa aplice regimul special la marja? Multumesc!

Raspuns:

1. O societate nou infiintata cu activitate de comert cu haine second hand are obligatia primirii facturii prin sistemul national RO E-FACTURI

In conformitate cu prevederile alin 1 de art. LIX din Legea 296 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, operatorii economici stabiliti in Romania au obligatia ca in perioada 01.01-30.06.2024 sa transmita facturile in sistemul national privind factura electronica RO-e-Factura, chiar daca nu sunt inregistrati in Registrul RO e-Factura:

Articolul LIX (1) Operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275 si art. 278-279 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate in relatia B2B, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. n) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, au obligatia in perioada 1 ianuarie 2024-30 iunie 2024 sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prevazut in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.

Iar la alin 2 al aceluiasi articol este prevazuta obligativitatea furnizorilor sa transmita facturile clientilor la fel ca pana la data aprobarii legii 296/2023 in conformitate cu prevederile art. 319 din Codul fiscal:

Articolul LIX (5) Furnizorii prevazuti la alin. (1)-(3) sunt obligati sa transmita facturile emise catre destinatari conform prevederilor art. 319 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia situatiei in care atat furnizorul/prestatorul, cat si destinatarul sunt inregistrati in Registrul RO e-Factura.

ART. 319 Facturarea (1) In intelesul prezentului titlu sunt considerate facturi documentele sau mesajele pe suport hartie ori in format electronic, daca acestea indeplinesc conditiile stabilite in prezentul articol. Potrivit Legii nr. 296/2023,se introduce un nou alineat, alin. (11), cu urmatorul cuprins:

(11)Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2), sunt considerate facturi numai facturile care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania.

Detaliile privind gestionarea facturilor electronice RO e-Factura sunte reglementate prin OUG 130/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania actualizata la zi:

Articolul 4

(3) Factura electronica se transmite de catre emitent in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. (6) Exemplarul original al facturii electronice se considera fisierul de tip XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor.

(7) Data comunicarii facturii electronice catre destinatar se considera data la care factura electronica este disponibila acestuia pentru descarcare din sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. Destinatarul este notificat cu privire la facturile electronice primite in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura conform procedurii prevazute la art. 3 alin. (4). Data comunicarii este accesibila in sistem si emitentului facturii electronice.

Fata de prevederile legale prezentate in randurile anterioare rezulta ca nu aveti obligatia primirii facturii prin sistemul national RO e-Factura pana la data de 30.06.2024. Insa, dupa aceasta data sunteti obligat, sistemul RO e-Factura devenind obligatoriu pentru toti operatorii economici din Romania, chiar si in cazul in care acestia nu sunt inregistrati TVA conform art. 316 din Codul fiscal.

Dupa data de 30.06.24 toti operatorii economici B2B stabiliti in Romania sunt obligati sa utilizeze sistemul national RO e-Factura pentru transmiterea facturilor. Tot de atunci nu mai sunt valide din punct de vedere fiscal facturile emise pe support hartie sau in fostul format electronic ( adica facturile care nu sunte emise in formatul XML prin sistemul national RO e-Factura.

2. In momentul cand aceasta societate ajunge la depasirea plafonului de tva, aceasta poate colecta si deduce tva conform art 316 sau este obligata sa aplice regimul special la marja?

Avand in vedere prevederile art. 312 ramane la latitudinea dvs. ca atunci cand veti atinge plafonul privind inregsitrarea in scopuri de TVA daca aplicati sau nu regimul special de marja cu indeplinirea conditiilor din acest articol:
ART. 312 - Regimuri speciale pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati
ART. 312 - Regimuri speciale pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati
(2) Persoana impozabila revanzatoare va aplica regimul special pentru livrarile de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, altele decat operele de arta livrate de autorii sau succesorii de drept ai acestora, pentru care exista obligatia colectarii taxei, bunuri pe care le-a achizitionat din interiorul Uniunii Europene, de la unul dintre urmatorii furnizori:
a) o persoana neimpozabila;
b) o persoana impozabila, in masura in care livrarea efectuata de respectiva persoana impozabila este scutita de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. g);
c) o intreprindere mica, in masura in care achizitia respectiva se refera la bunuri de capital;
d) o persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea de catre aceasta a fost supusa taxei in regim special.
(3) In conditiile stabilite prin normele metodologice, persoana impozabila revanzatoare poate opta pentru aplicarea regimului special pentru livrarea urmatoarelor bunuri:
a) opere de arta, obiecte de colectie sau antichitati pe care le-a importat;
b) opere de arta achizitionate de persoana impozabila revanzatoare de la autorii acestora sau de la succesorii in drept ai acestora, pentru care exista obligatia colectarii taxei. Norme metodologice

(4) In cazul livrarilor prevazute la alin. (2) si (3), pentru care se exercita optiunea prevazuta la alin. (3), baza de impozitare este marja profitului, determinata conform alin. (1) lit. g), exclusiv valoarea taxei aferente. Prin exceptie, pentru livrarile de opere de arta, obiecte de colectie sau antichitati importate direct de persoana impozabila revanzatoare, conform alin. (3), pretul de cumparare pentru calculul marjei de profit este constituit din baza de impozitare la import, stabilita conform art. 289, plus taxa datorata sau achitata la import.

(5) Orice livrare de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie sau antichitati, efectuata in regim special, este scutita de taxa, in conditiile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a), b), h) - n) si p).

(6) Persoana impozabila revanzatoare nu are dreptul la deducerea taxei datorate sau achitate pentru bunurile prevazute la alin. (2) si (3), in masura in care livrarea acestor bunuri se taxeaza in regim special.

(7) Persoana impozabila revanzatoare poate aplica regimul normal de taxare pentru orice livrare eligibila pentru aplicarea regimului special, inclusiv pentru livrarile de bunuri pentru care se poate exercita optiunea de aplicare a regimului special prevazut la alin. (3).

(8) In cazul in care persoana impozabila revanzatoare aplica regimul normal de taxare pentru bunurile pentru care putea opta sa aplice regimul special prevazut la alin. (3), persoana respectiva va avea dreptul de deducere a taxei datorate sau achitate pentru:

a) importul de opere de arta, obiecte de colectie sau antichitati;
b) opere de arta achizitionate de la autorii acestora sau succesorii in drept ai acestora.
(9) Dreptul de deducere prevazut la alin. (8) ia nastere la data la care este exigibila taxa colectata aferenta livrarii pentru care persoana impozabila revanzatoare opteaza pentru regimul normal de taxa.
(10) Persoanele impozabile nu au dreptul la deducerea taxei datorate sau achitate pentru bunuri care au fost sau urmeaza sa fie achizitionate de la persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea acestor bunuri de catre persoana impozabila revanzatoare este supusa regimului special.

Speta 3. E-factura din 01.01.2024

Incepand cu data de 1.01.2024 transmitem in RO e-Factura facturi emise catre clienti in urmatoarele situatii: 1. Clienti din UE si non UE pentru produse cu risc ridicat? 2. Clienti din UE si non UE pentru servicii prevazute la art. 278 alin.(4) lit. a) in legatura cu un bun imobil situat in Romania? 3. Clienti non UE pentru serviciile prevazute de art. 278 alin.(6) lit.a).? 4. Clienti din UE si non UE pentru livrari de bunuri pentru care nu se face dovada transportului? 5. Clienti persoane fizice? Multumesc.

Raspuns: 

Art. LIX din legea 296/2023 privind e-Factura stipuleaza urmatoarele:

"(1) Operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275 si art. 278-279 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate in relatia B2B, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. n) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 139/2022, au obligatia in perioada 1 ianuarie 2024-30 iunie 2024 sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prevazut in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.

(2) Operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275 si art. 278-279 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate in relatia cu institutii publice, astfel cum sunt definite la art. 5 lit. w) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, altele decat cele efectuate in relatia B2G, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, si altele decat cele prevazute la art. 6 din acelasi act normativ, au obligatia in perioada 1 ianuarie 2024-30 iunie 2024 sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prevazut in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.

(3) Operatorii economici - persoane impozabile nestabilite, dar inregistrate in scopuri de TVA in Romania, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275 si art. 278-279 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate in relatia B2B, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. n) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia incepand cu data de 1 ianuarie 2024 sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prevazut in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.

(4) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) - (3) livrarile de bunuri prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a) si b) si alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare."

Avand in vedere si prevederile art. 294 alin. (1) lit. a) si B0 si pe cele ale alin. (2) din Codul fiscal, formulez urmatoarea opinie:
1. Nu
2. Da
3. Da
4. Da, daca operatiunea este impozabila in Romania din cauza impozibilitatii justificarii aplicarii scutirii
5. Nu

Cele mai reprezentative 50 de intrebari legate de utilizarea sistemului RO e-Factura sunt rezolvate cu profesionalism intr-o lucrare de ultima ora si a carei utilitate in contextul actual este mai mult decat evidenta: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

Lucrarea explica excelent prevederile O.U.G. nr. 130/2021, ale Ordinului ANAF nr. 12/2022 si ale Legii nr. 139/2022 si ofera solutii sigure pentru situatiile controversate pe care simpla lectura a acestor acte normative nu reuseste sa le limpezeasca. Detalii AICI<<

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventar

    • In practica, firmele se confrunta frecvent cu situatii in care anumite obiecte de inventar se deterioreaza iremediabil si nu mai pot fi utilizate in activitatea economica. In lipsa predarii catre o unitate specializata pentru casare, este important ca scoaterea acestora din gestiune sa fie realizata corect din punct de vedere contabil si fiscal. In acest articol explicam care sunt pasii necesari: de la documentele obligatorii (inventariere, proces-verbal, decizia de scoatere), pana la...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177

    • Redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre cauze sociale sau culturale reprezinta o oportunitate importanta pentru contribuabili de a sprijini proiecte cu impact pozitiv in comunitate. Totusi, suma care poate fi directionata prin formularul D177 este limitata si calculata conform unor reguli specifice din Codul fiscal, care tin cont atat de cifra de afaceri, cat si de impozitul pe profit datorat, dar si de sponsorizarile efectuate si alte bonificatii fiscale aplicabile. In acest...» citeste mai departe aici

  • E-Transport: A fost extinsa lista de bunuri cu risc fiscal ridicat?

    • In contextul in care obligatiile de declarare in RO e-Transport devin din ce in ce mai stricte, tot mai multe companii se intreaba daca lista bunurilor cu risc fiscal ridicat a fost modificata sau extinsa. Aceasta intrebare este esentiala, deoarece doar anumite categorii de bunuri, in anumite conditii, impun declararea transportului intern in acest sistem. In acest articol clarificam daca lista oficiala a suferit modificari, ce transporturi intra sub incidenta declararii, cine are aceasta...» citeste mai departe aici

  • Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancer

    • Munca de freelancer vine cu multa libertate, dar si cu responsabilitati semnificative in ceea ce priveste administrarea banilor. Fara un salariu fix si cu venituri fluctuante, este esential sa ai o strategie clara de gestionare a finantelor, astfel incat sa poti acoperi toate obligatiile si sa iti construiesti un echilibru financiar pe termen lung. Afla in continuare cum poti sa iti gestionezi veniturile si cheltuielile pentru prosperitate pe termen lung. 1. Tine o evidenta clara si constanta a...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016