Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

E-Factura: Exista obligativitatea intocmirii facturii electronice incepand cu ianuarie 2023 pentru toate companiile in relatia B2B?

20-Dec-2022
4190
E-Factura: Exista obligativitatea intocmirii facturii electronice incepand cu ianuarie 2023 pentru toate companiile in relatia B2B?

Exista obligativitatea intocmirii E-factura incepand cu 01.01.2023 pentru toate companiile in relatia B2B? Unul dintre clientii nostri sustine ca avem obligatia ca pe e-factura sa apara si codurile vamale NC8. Este adevarat? Sau trebuie doar sa le furnizam in caz ca le solicita? Multumesc!

 

• Tip societate: S.R.L.

• Numar de angajati: 10-49 angajati

• Platitoare TVA: Da

• Cod CAEN: 4690

Raspunsul consultantului fiscal Ionut Jinga: 

Deocamdata nu exista un act normativ care sa prevada generalizarea sistemului RO e Factura incepand cu 01.01.2023, in prezent aplicandu-se numai in relatia B2G (in cazul livrarilor si prestarilor de servicii efectuate in temeiul Legii achizitiilor publice si a altor acte normative), iar in relatia B2B NUMAI in cazul produselor cu risc fiscal ridicat si al facturilor incasate cu vouchere de vacanta.



Stirea privind generalizarea sistemului de la 01 ianuarie 2023 poate proveni de la un comunicat mai vechi al MFP emis cu ocazia implementarii facturii electronice, in care se mentiona ca ,, dupa o perioada de acomodare cu lucru in platforma Ro e-Factura, aceasta va deveni obligatorie pentru toate achizitiile publice realizate in Romania.

De asemenea, Ro e-Facturare va deveni instrumentul exclusiv pentru facturare incepand, cel mai probabil, din 2023’’.

Conform art. 4. din Ordonanta de urgenta nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea (1) Structura facturii electronice respecta:

a) specificatiile tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice asa cum sunt prevazute in standardul european SR EN 16931-1, care sunt aplicabile la nivel national;

b) specificatiile tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice - RO_CIUS - si regulile operationale specifice aplicabile la nivel national;

c) continutul semantic asa cum este descris in standardul SR EN 16931-1, sintaxele identificate in CEN/TS 16931-2, in conformitate cu art. 2 alin. (1) lit. j), si corelarea adecvata definita in subpartea aplicabila a CEN/TS 16931-3.

(2) Elemente principale ale facturii electronice sunt:

a) identificatorii de proces si de factura;
b) data facturii;
c) informatii privind identificarea operatorului economic care a livrat bunurile/produsele, a prestat serviciile sau a executat lucrarile;
d) informatii privind destinatarul facturii electronice;
e) informatii privind beneficiarul platii;
f) informatii privind reprezentantul fiscal al emitentului;
g) identificarea tipului de bunuri/produse livrate, servicii prestate sau lucrari executate;
h) referirea la contractul de achizitii publice/sectoriale, de concesiune de lucrari si servicii, precum si, dupa caz, la contractul de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii;
i) detalii privind executarea lucrarilor, livrarea bunurilor/produselor sau prestarea serviciilor;
j) instructiuni de plata;
k) informatii privind creditari sau debitari;
l) informatii privind pozitiile de pe factura;
m) defalcarea TVA;
n) totalul facturii.

Codurile vamale NC8 sunt codurile pentru produsele cu risc fiscal ridical pentru care exista obligativitatea emiterii facturii electronice in relatia B2B, conform Ordinului ANAF nr. 12/2022 privind stabilirea produselor cu risc fiscal ridicat, comercializate in relatia B2B.

Avand in vedere faptul ca structura facturii electronice trebuie sa respecte specificatiile tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice asa cum sunt prevazute in standardul european SR EN 16931-1, asa cum am observat in cadrul unor softuri create pentru emiterea facturii in sistem electronic, in nomenclator produse si servicii se completeaza codurile NC8 aferente produselor cu risc fiscal comercializate, codurile CPV pentru bunurile si serviciile comercializate catre institutii bugetare.

Elementul principal al facturii electronice cerut de legislatie este identificarea tipului de bunuri/produse livrate, servicii prestate sau lucrari executate, insa opinia mea este ca trebuie specificat si codul NC al respectivului produs, astfel incat sa corespunda cu unul din codurile alocate produselor cu risc fiscal ridicat pentru care exista obligativitatea emiterii facturii.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016