
Raportul Special
realizat de specialisti
Implementarea sistemului E-Sigiliu a fost aprobata prin Legea 296/2023, iar recent a fost publicat in Monitorul Oficial si Ordinul 5/2024, care prevede Procedura prin care va functiona efectiv sistemul. Conform legislatiei in vigoare, soferii sunt responsabili de integritatea sigiliilor inteligente, dar au si alte atributii, precum semnarea angajamentului de plata, etc.
Sistemul national RO e-Sigiliu este un sistem bazat pe utilizarea unei aplicatii informatice si a unor dispozitive inteligente care asigura autoritatilor competente accesul la informatii privind localizarea mijloacelor de transport pe care sunt montate, in scopul urmaririi deplasarii pe cale rutiera a bunurilor cu risc aflate sub supravegherea autoritatii vamale/fiscale.
Montarea e-Sigiliului se va efectua numai in prezenta conducatorului mijlocului de transport monitorizat. in cazul in care marfurile sunt supuse unui regim vamal, la montarea acestuia poate asista si comisionarul in vama sau principalul obligat ori declarantul in nume propriu, dupa caz.
Fisa de monitorizare si procesul-verbal de sigilare/desigilare vor fi semnate de catre conducatorul mijlocului de transport.
Conducatorul mijlocului de transport este obligat:
a) sa permita montarea e-Sigiliului de catre autoritatea competenta pe mijlocul de transport;
b) sa semneze angajamentul de plata prevazut in anexa nr. 4 la ordin;
c) sa asigure integritatea e-Sigiliului aplicat pentru supravegherea transportului.
Examen Consultant Fiscal 2025
Venituri impozabile si neimpozabile la calculul impozitului pe profit
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Atentie! Ca urmare a deciziei de monitorizare, in cazul afectarii integritatii dispozitivului inteligent (dispozitivul dispare sau sufera deteriorari), transportatorul rutier de marfa este obligat sa plateasca contravaloarea acestuia, conform angajamentului de plata.
Ruta de transport va fi declarata de conducatorul mijlocului de transport, iar aceasta va fi agreata si consemnata de autoritatea competenta.
Inainte de aplicarea e-Sigiliului pe mijlocul de transport se intocmeste fisa de monitorizare a transportului, editata in limbile romana si engleza.
Fisa de monitorizare a transportului se intocmeste de autoritatea competenta in doua exemplare, avand urmatoarele destinatii:
a) exemplarul nr. 1, la autoritatea competenta;
b) exemplarul nr. 2 insoteste transportul pana la destinatia de pe teritoriul national/punctul de trecere a frontierei pe unde mijlocul de transport monitorizat urmeaza sa paraseasca teritoriul national.
Fisa de monitorizare a transportului si procesul-verbal de sigilare/desigilare se semneaza de conducatorul auto dupa montarea e-Sigiliului pe mijlocul de transport.
Semnarea fisei de monitorizare a transportului si a procesului-verbal de sigilare/desigilare de catre conducatorul mijlocului de transport se face conform reglementarilor legale in vigoare si reprezinta acceptul acestuia cu privire la obligatiile care ii revin conform prezentei proceduri.
Exemplarul nr. 2 al fisei de monitorizare a transportului se prezinta in cazul controalelor in trafic executate de echipele de control din teren.
Important! Conducatorul auto este obligat sa anunte de indata autoritatea competenta care a initiat procedura de monitorizare sau serviciul de dispecerat, in cazul unui accident rutier in care a fost implicat ori al altor evenimente sau cazuri de forta majora care au avut ca rezultat modificarea in orice fel a modului de amplasare ori de functionare a e-Sigiliului.
Neindeplinirea de catre conducatorul auto a obligatiei de a asigura integritatea e-Sigiliului se sanctioneaza conform art. LVII alin. (7) din Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, cu modificarile si completarile ulterioare.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Perioada de facturare a energiei electrice pentru clientii casnici se va face LUNAR, conform Ordinului 5/2023Articole similare
Taxe 2024. Anumite persoane juridice vor plati impozit suplimentar in 2024 si 2025, conform Legii 296/2023Conditii microintreprindere in 2024. Firmele trebuie sa indeplineasca TOATE conditiile pentru a plati impozit microModificari fiscale 2024: Regimul de impozitare al microintreprinderilor va fi DIN NOU modificat de FinantePlafon plati numerar 2023: Plafonul de 50.000 lei se aplica si pentru PFA-uri sau II-uri?Plafon zilnic in casierie de pana la 50.000 lei. Noua lege se aplica in noiembrie 2023?Ultimele articole
Impozit special bunuri mobile si imobile. MONOGRAFIE contabilaE-Factura. Cum trebuia procedat de la 1 ianuarie 2024Reminder! Decontul precompletat RO e-TVA se utilizeaza incepand cu data de 1 august 2024E-Factura: Facturile storno trebuie incarcate in sistemul RO e-Factura?Sanctiuni in valoare de peste 20 milioane lei pentru nerespectarea prevederilor E-TransportArticole similare
Sistemul e-TVA. 3 lucruri importante pe care sa le aiba in vedere firmele din 20255 lucruri esentiale de stiut despre sistemul e-TVAE-SIGILIU: Soferii care transporta marfuri vor fi OBLIGATI sa aplice sigilii inteligente pe autovehicule. Amenzile pentru neconformare ajung la 50.000 leiDecont precompletat e-TVA. TOT ce trebuie sa stiiImplementare decont precompletat e-TVA incepand cu 1 august 2024. Au fost aprobate procedurile necesareUltimele articole
Sistemul RO e-TVA: Ce obligatii au contribuabilii care utilizeaza sistemul E-TVADecont precompletat e-TVA. Ce se intampla in cazul in care sistemul nu functioneazaReminder! Decontul precompletat RO e-TVA se utilizeaza incepand cu data de 1 august 2024Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate. Afla TOTUL despre Noul Cod Fiscal si modificarile din 2024E-SIGILIU in 2024: Cum vor fi alese transporturile care vor fi monitorizate de autoritati prin sistem?Sfaturi de la experti
Acordare premii in bani elevilor de liceu
Intrebare: Daca liceul nu are o fundatie/asociatie inscrisa in Registrul OUG, pot incheia un contract direct cu liceul pentru acordarea premiilor, iar cheltuiala sa fie considerata sponsorizare deductibila din impozitul pe profit? Daca da,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Cheltuieli de transport in regimul de marja contabilizare si TVA
Intrebare: Facturile pentru autoturismele second-hand le-am inregistrat in contul 371, iar facturile conexe le-am inregistrat pe cheltuieli, respectiv in contul 624, aplicand taxarea inversa. Este obligatoriu sa includ aceste cheltuieli in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA