Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Economia UE isi revine din recesiune. Vezi comunicatul Comisiei Europene

08-Mai-2013
2018
Dupa recesiunea care a marcat anul 2012, economia UE este de asteptat sa se stabilizeze in prima jumatate a anului 2013. Se prognozeaza ca cresterea PIB-ului va deveni treptat pozitiva in a doua jumatate a anului, inainte de a capata putin elan in 2014. Cum cererea interna este inca limitata din cauza mai multor impedimente tipice perioadelor de dupa o criza financiara profunda, motorul principal de crestere pentru anul acesta va fi cererea externa. Presiunile asupra consumului si investitiilor private se asteapta sa se reduca treptat, lasand loc anul viitor unei redresari modeste, sustinute intern.

Aceasta prognoza se bazeaza in continuare pe premisa ca o aplicare consecventa a politicilor va impiedica o noua intensificare a crizei datoriei suverane. Cresterea anuala a PIB-ului pentru anul acesta este prognozata a fi de -0,1 pentru intreaga UE si de -0,4 pentru zona euro. Pentru 2014, se prevede o crestere a activitatii economice de 1,4% in UE si respectiv de 1,2% in zona euro.


Olli Rehn, vicepresedintele Comisiei responsabil cu afaceri economice si monetare si cu moneda euro, a declarat: "Avand in vedere recesiunea prelungita, trebuie sa facem tot posibilul ca sa depasim criza somajului in Europa. Combinatia de politici ale UE se concentreaza asupra cresterii economice durabile si a crearii de locuri de munca. Consolidarea fiscala continua, dar si-a incetinit ritmul. in paralel, trebuie intensificate reformele structurale, pentru a descatusa cresterea in Europa".


Piedicile din calea cererii interne slabesc incet


In prezent, investitiile si consumul intern sunt inca franate de ajustarile de bilanturi si de constrangerile legate de furnizarea de credite din unele tari, de asteptarile reduse in privinta profiturilor si veniturilor viitoare, precum si de o puternica incertitudine in privinta perspectivelor economice. Daca situatia pietei financiare s-a imbunatatit semnificativ, iar ratele dobanzilor au scazut in UE in ansamblu, aceste lucruri nu s-au facut inca simtite in economia reala. Pana acum, au aparut doar semne timide de diminuare a fragmentarii financiare intre statele membre, iar intreprinderile din economiile vulnerabile continua sa se confrunte cu conditii de creditare foarte stricte.

Se inregistreaza progrese in ajustarea echilibrelor externe si interne si este de asteptat ca mai multe state membre vulnerabile sa obtina surplusuri de cont curent anul acesta, avand in vedere profitabilitatea crescuta a sectorului exporturilor. Cu toate acestea, desi gradul de indatorare scade, acesta va continua sa reprezinte o piedica in calea cresterii in perioada imediat urmatoare. in plus, situatia proasta de pe piata muncii este de asteptat sa tina la un nivel redus consumul privat. Global, cererea interna se prognozeaza ca va creste in proportii modeste in perioada imediat previzibila.

Redresarea activitatii economice va fi probabil prea lenta pentru a reduce somajul. Se prevede ca somajul va atinge o rata de 11% in UE si de 12% in zona euro in anul 2013 si ca se va stabiliza la aceste niveluri in 2014, iar diferentele dintre statele membre in aceasta privinta vor continua sa fie foarte mari. Rata de ocupare a fortei de munca se asteapta sa scada in continuare in 2013, caci impactul intarziat al recesiunii din 2012 continua sa se faca simtit. Totusi, in 2014, este de asteptat ca o crestere mai dinamica a PIB-ului sa inceapa sa imbunatateasca rata de ocupare a fortei de munca.

Inflatia preturilor de consum a continuat sa incetineasca in ultimele trimestre, pe masura ce a scazut impactul cresterilor recente ale pretului energiei. Scaderea treptata a inflatiei este de asteptat sa continue anul acesta, prognozele estimand ca va fi de 1,8% in UE si de 1,6% in zona euro si ca se va stabiliza la 1,7% si respectiv la 1,5% in 2014.

Consolidarea fiscala structurala avanseaza mai incet

Reducerea deficitelor publice generale este de asteptat sa continue. Deficitele fiscale globale se prognozeaza ca vor scadea la -3,4% in UE si la -2,9% in zona euro in anul 2013. Ritmul consolidarii in ceea ce priveste bilanturile bugetare structurale este de asteptat sa fie mai lent decat in 2012. Avand in vedere perspectivele slabe ale activitatii economice, ponderile datoriilor in PIB se prognozeaza ca vor atinge 89,8% anul acesta in UE si 95,5% in zona euro.

Desi riscurile pentru perspectivele economice s-au mai echilibrat in urma deciziilor politice importante luate incepand din vara trecuta, riscul de evolutie negativa nu a disparut. Ratele foarte ridicate ale somajului din unele state membre ar putea afecta coeziunea sociala si ar putea deveni cronice, daca nu se continua cu reformele. in general, aplicarea cu eficacitate a masurilor si politicilor de ajustare pentru consolidarea arhitecturii uniunii economice si monetare ramane esentiala pentru evitarea revenirii tensiunilor de pe pietele financiare. Vestea buna este ca o situatie calma pe piata financiara si un progres mai rapid decat se astepta al ajustarii si reformelor ar putea permite o revenire mai prompta a increderii si ar favoriza redresarea. Cresterea economica globala s-ar putea dovedi neasteptat de dinamica, de exemplu gratie masurilor de politica fiscala expansioniste recente. Riscurile legate de evolutia inflatiei continua sa fie in mare parte echilibrate.


Sursa: Comisia Europeana

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Lipsa de numerar in casierie. Care este monografia contabila

    • In urma inventarierii soldului de casa s-a constatat o lipsa la inventar. Banii au fost sustrasi de catre o persoana care nu este salariat al firmei, dar pe care am identificat-o. Care este monografia contabila pentru suma lipsa? Va rog si in situatia in care se va recupera sau nu aceasta suma... Multumesc! Monografie lipsa numerar in casierie - raspunsul specialistului: Constatarea lipsei de numerar din casierie este responsabilitatea casierului, sau a administratorului, daca nu este o persoana...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura: Cum se pot corecta facturile transmise eronat in sistem

    • Cum se poate corecta daca au fost emise doua facturi si au fost ridicate pe SPV cu acelasi numar, la date diferite si valori diferite? Corectarea facturilor transmise in sistemul national RO e-Factura – raspunsul specialistului: Corectarea facturilor, ca de altfel intreg sistemul care are in centru factura, se realizeaza in baza prevederilor Titlului VII din legea 227/2015 privind Codul fiscal, astfel cum rezulta din prevederile art. 17 din OUG 120/2021 privind implementarea...» citeste mai departe aici

  • Vineri, 20 septembrie 2024, termenul pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare

    • Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, vineri 20 septembrie 2024, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii organului fiscal cu privire la aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare: - Formularul 010 ”Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica”; - Formularul 016...» citeste mai departe aici

  • Brosura ANAF privind Decontul precompletat RO e-TVA

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, brosura privind Decontul precompletat RO e-TVA. Decontul precompletat RO e-TVA Prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3775/2024 a fost aprobat modelul si continutul formularului Decont precompletat RO e-TVA. De cand se implementeaza decontul precompletat e-TVA Decontul precompletat RO e-TVA se implementeaza cu data de 1 august 2024 pentru operatiunile efectuate incepand cu data de 1 iulie 2024 de persoanele impozabile...» citeste mai departe aici

  • Finantele propun extinderea stimulentelor fiscale pentru investitiile in activitati de cercetare-dezvoltare

    • Ministerul Finantelor propune o masura de sprijin pentru mediul de afaceri, menita sa incurajeze inovarea si progresul tehnologic, prin extinderea numarului contribuabililor care beneficiaza de deduceri fiscale pentru investitiile in activitatea de cercetare-dezvoltare. Concret, se propune reglementarea scaderii din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obtinute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentand deducerea suplimentara de 50% aplicata...» citeste mai departe aici

  • Fonduri elvetiene pentru IMM-urile romanesti. Cand se va derula programul si ce sume se acorda

    • Fonduri elvetiene pentru IMM-urile romanesti. Recent, ministrul Marcel Bolos a semnat un acord pentru sprijinirea investitiilor in sectorul productiv. Vor fi acordate fonduri elvetiene pentru IMM-urile romanesti. Cand se va derula programul si ce sume se acorda? Ministrul Marcel-Ioan Bolos si E.S. Ambasadorul Elvetiei in Romania dl. Massimo Baggi au semnat recent acordul pentru Programul „Consolidarea IMM-urilor prin acces imbunatatit la finantare”, parte a Programului de cooperare...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016