Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Efectele cresterii salariului minim brut pe tara din 1 ianuarie 2018

23-Nov-2017
12252

Masurile fiscale adoptate de curand de Guvern, ce prevad transferul contributiei la asigurarile sociale de sanatate (CASS) si la asigurarile sociale (CAS) de la angajator la angajat, sunt precedate de alte modificari importante. Conform spuselor Ministrului Municii si Justitiei Sociale, Lia Olguta Vasilescu, pentru a evita ca slariile romanilor sa fie afectate de noile prevederi, salariul minim brut pe tara va creste incepand din 1 ianuarie 2018. Adoptata, hotararea va produce o serie de efecte, care se vor simti in buzunarele tuturor.

Un nou proiect de Hotarare de Guvern propune cresterea salariul minim brut pe tara cu 450 de lei fata de valoare sa actuala. Dar acest lucru nu inseamna neaparat mai multi bani in conturi, deoarece cresterea va acoperi mutarea unor costuri salariale in sarcina angajatului. Totodata, aceasta modificare va aduce cu sine mai multe urmari, printre care cresterea amenzilor de circulatie, cresterea costurilor ce trebuie suportate de angajatori si a birocratiei, majorarea sumelor ce trebuie platite de persoanele care nu sunt asigurate la sanatate.

 

Cum se va reflecta modificarea in buzunare

 

Cresterea salariului minim brut nu implica neaparat si cresterea salariului net, adica a banilor care ajung direct in conturile salariatilor. Majorarea salariului minim brut de la 1450 lei, cat este in prezent, la 1900 lei din 1 ianuarie, reprezinta, de fapt o crestere mult mai mica a salariului net. Acest lucru se explica prin trecerea contributiilor la sanatate si la pensii in sarcina salariatilor. Asadar, cresterea de 450 de lei va aduce dor 98 de lei in plus in buzunarele angajatilor.

Pe de alta parte, cei care vor beneficia de aceasta marire sunt zilierii. Plata la ora se calculeaza in functie de salariul minim brut pe economie. Astfel, dupa cresterea salariului minim si suma minima cu care poate fi platit un zilier va creste.

 

Nedreptate fata de unii angajati

 

Masura cresterii salariului minim brut pe tara, gandita sa elimine impactul transferului contributiilor sociale in sarcina angajatului, ar putea reprezenta o nedreptate pentru unii angajati. De exemplu, firmele care isi plateau deja angajatii cu un salariu brut de 1900 de lei, trebuie sa faca mariri salariale substantiale incepand cu 1 ianuarie. In caz contrar, munca angajatilor va fi rasplatita cu salariul minim pe economie, lucru care ar putea crea nemultumiri.

Apoi, daca toate companiile care plateau pana in prezent angajatilor salariul minim vor fi obligate sa le creasca leafa, in functie de noile prevederi, in celelalte cazuri, nu exista aceasta obligatie. Mai exact, nu exista o lege care sa oblige angajatorul din mediul privat sa creasca „in acte” salariul brut, pentru ca angajatul sa nu ramana cu mai putini bani in mana dupa adoptarea masurilor fiscale. Companiile pot alege sa mentina salariul brut actual si sa economiseasca banii care trebuiau anterior platiti la CAS si CASS. Acest lucru ar insemna reduceri majore ale netului, deoarece contributiile sociale intra in obligatia angajatului.

 

Costuri si majorari implicite

 

Cresterea salariului minim brut va aduce cu sine si costuri si majorari nedorite. De la data de 1 ianuarie vor creste amenzile de circulatie, acestea fiind calculate in functie de salariul minim brut. Mai exact, punctul de amenda reprezinta 10% din valoarea acestuia. Astfel, in loc de 145 de lei, pentru un punct de amenda, soferii vor scoate din buzunare 190 de lei. De asemenea, cea mai mica amenda de circulatie va fi 380 de lei, fata de 290 de lei, cat este in prezent.

O alta majorare se va inregistra in cazul sumelor ce trebuie platite de persoanele care nu sunt asigurate la sanatate. Romanii pot beneficia de serviciile medicale de stat chiar daca nu obtin venituri, insa trebuie sa plateasca fie o contributie lunara, fie o plata unica, in momentul in care doresc sa beneficieze de aceste servicii. Astfel, in cazul primei optiuni costurile vor fi de 190 de lei pe luna, in loc de 145 de lei. Iar in cazul platii unice, costurile se vor ridica la 13.300 de lei, in loc de 558 de lei.

Adoptarea proiectului de lege va afecta si angajatorii. Un prim impact va fi cresterea costurilor cu forta de munca. Pentru fiecare angajat platit cu salariul minim pe economie, companiile vor trebui sa plateasca in plus suma de 154 de lei.

O alta urmare neplacuta este cresterea birocratiei. Orice modificare salariala implica intocmirea unui act aditional la contractul individual de munca, care, in plus, trebuie raportate in Registrul general de evidenta al salariatilor (Revisal).

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016