Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Emil Boc a propus bancilor sa preia jumatate din riscul pentru Prima Casa

23-Mar-2011
2747
?Pentru programul Prima Casa, pana in momentul de fata au fost acordate 37.632 de garantii in valoare de un 1.500.000.000 de euro. Practic putem spune ca scopul social al programului a fost atins pana in acest moment, astfel incat un numar important de tineri sa poata avea acces la program.

Fac mentiunea ca din plafonul de garantii, pentru anul 2011, s-a consumat pana in momentul de fata aproximativ 50,7%, adica au fost acordate garantii in valoare de 101 milioane de euro. Cele mai multe garantii au fost acordate pentru locuinte cu doua camere; este vorba de 51% din totalul garantiilor care au fost acordate si au fost apartamentele cele mai cautate?, a declarat premierul Emil Boc, dupa intrevederea cu reprezentantii bancilor pentru analiza Programului ?Prima casa?

Seful Executivului a facut o analiza in functie de evaluare:
- 31% din numarul total al garantiilor au fost intre 50.000 si 60.000 de euro;
- 25% garantii sub 30.000 de euro;
- 24% garantii intre 30.000 si 40.000 de euro;
- 20% intre 40.000 si 50.000 de euro.


?Le-am inaintat bancilor o propunere, propunere rezultata si in urma discutiilor preliminare pe care colegii mei - domnul ministru, domnul Dragoi - le-au avut cu bancile, si in special cu BCR-ul, de a putea mari numarul beneficiarilor in cadrul programului Prima Casa. Deci, scopul nostru este ca, utilizand actualul plafon al garantiilor guvernamentale, sa marim numarul de beneficiari, numarul de tineri care sa beneficieze de programul Prima Casa.

Astazi, riscul este suportat 100% de stat. Propunerea noastra este sa impartim acest risc: 50% statul ? 50 % banca. Si ce ar insemna asta? Ar insemna, practic, ca la un nivel al garantiilor guvernamentale de 1.500.000.000 de lei, s-ar mai putea obtine inca 1.500.000.000 de lei garantii pentru programul Prima casa. Adica ar insemna dublarea numarului de beneficiari in cadrul programului, prin dublarea plafonului actual al garantiilor guvernamentale?, a mai spus Emil Boc.

Tags: Prima Casa,garantii,beneficiari,banci

Transportatorii lanseaza ipoteza unui aranjament intre stat si benzinari

Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) a dat publicitatii o solicitare facuta catre distribuitorii de carburanti din Romania prin care le-a cerut acestora sa afiseze defalcat toate taxele suportate de cumparatori la un litru de carburant, intr-un loc cat mai vizibil, la intrarea in statiile de alimentare sau la casa de marcat.

"Atat timp cat Guvernul refuza prezentarea in mod transparent a componentelor (taxe, accize, redevente, etc.) din pretul carburantilor, furnizorii au ocazia astfel sa demonstreze buna credinta in raport cu consumatorul", se arata intr-un comunicat al FORT, preluat de Mediafax.

?In cazul in care nici guvernul, nici distribuitorii de combustibil nu afiseaza transparent componenta pretului inseamna ca intre Guvern si furnizori exista de fapt o intelegere de tip cartel", au spus reprezentantii Federatiei.

Cel putin la nivel declarativ, intre Guvern si ?benzinari? exista un razboi declansat de scumpirile repetate ale carburantilor. Statul a considerat ca respectivele scumpiri nu sunt justificate si ca distribuitorii de combustibil au profituri uriase. De partea celalalta, ?benzinarii? au declarat ca mai mult de jumatate din pretul unui litru de carburant se duce la buget, reprezentand taxe si accize.

Carburantii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, dupa ce in 2009 pretul a avansat cu 13%. Majorarile de preturi au continuat si in acest an. Potrivit specialistilor, este foarte posibil ca pretul litrului de combustibil sa ajunga in curand la 7 lei.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016