Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Emitere bon fiscal si vanzare catre persoane fizice. Cand utilizam obligatoriu casa de marcat?

18-Iul-2016
27250

In analiza urmatoare, vom vedea care este diferenta intre comertul cu ridicata si comertul cu amanuntul, precum si care dintre acestea doua permite vanzarea produselor catre persoane fizice si incasarea de la persoane fizice cu chitanta.

Vom raspunde, totodata, si urmatoarelor intrebari, facand referire la un caz concret: "La comertul cu ridicata (en-gros) se poate vinde doar persoanelor juridice si utilizatorilor profesionali si colectivi, nu si persoanelor fizice? In cazul comertului cu amanuntul (en-detail) se poate vinde catre persoane fizice doar cu bon fiscal, fara a emite factura cu chitanta? Societatea are si activitate pe cod CAEN 0812 "Extractia pietrisului si nisipului", vinde nisip si catre persoane fizice, a facturat si a incasat cu chitanta, fiind amendata cu 9.000 lei".

 

Codul CAEN 0812 se intituleaza " Extractia pietrisului si nisipului; extractia argilei si caolinului".
Acest cod CAEN desemneaza o activitate de productie, din care, prin desfasurarea unor activitati specifice, intre care si extractia, rezulta produse finite, si anume piteris, nisip, argila, caolin etc.
Deci, specific acestui cod CAEN este realizarea unor bunuri. Evident, dvs. realizati aceste bunuri pentru a le vinde diversilor clienti, care pot fi persoane juridice sau persoane fizice.

Asadar, o activitate de productie - cum este si cea din speta de fata - presupune ca societatea realizeaza ea insasi bunurile pe care doreste sa le vanda, din care obtine venituri.


Activitatea de comert, insa, este o activitate in care societatea vinde bunuri care nu sunt produse de ea insasi, ci de alte societati. Societatea comercianta cumpara bunurile si le revinde ca atare, fara sa aduca vreo modificare bunurilor respective.

Comertul este impartit in doua ramuri, a caror definitie este prevazuta in OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata - Republicare:

- comertul cu ridicata (en gross) - activitatea desfasurata de comerciantii care cumpara produse in cantitati mari in scopul revanzarii acestora in cantitati mai mici altor comercianti sau utilizatori profesionali si colectivi;
- comert cu amanuntul/de detail - activitatea desfasurata de comerciantii care vand produse, de regula, direct consumatorilor pentru uzul personal al acestora.

Din cele doua definitii, reiese caracteristica esentiala a comertului, indiferent de natura sa: cumpararea si vanzarea unor produse. Nu apar deloc notiunile de productie, produs.
Deci, si din definitiile legale, rezulta ca activitatea de comert - cu ridicata si cu amanuntul -, asa cum am mentionat, presupune doar cumpararea si vanzarea unor produse.

Asadar, avem de-a face cu doua activitati distincte: activitatea de productie - care presupune realizarea produselor ce vor fi vandute de catre societatea insasi - si comertul - care presupune achizitia produselor si vanzarea lor ca atare.

De altfel, si din punct de vedere contabil avem diferentiere in ceea ce priveste activitatile respective.
Astfel, in Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 avem urmatoarele diferentieri:
- marfurile sunt bunurile pe care entitatea le cumpara in vederea revanzarii sau produsele predate spre vanzare magazinelor proprii (aceste elemente de stoc se evidentiaza contabil cu ajutorul contului 371);
- produsele finite sunt produsele care au parcurs in intregime fazele procesului de fabricatie si nu mai au nevoie de prelucrari ulterioare in cadrul entitatii, putand fi depozitate in vederea livrarii sau expediate direct clientilor (aceste elemente de stoc se evidentiaza contabil cu ajutorul contului 345).

Dar si veniturile obtinute sunt diferentiate, in functie de activitatea desfasurata de catre societate:
- daca se obtin venituri din vanzarea marfurilor (adica din cumpararea si revanzarea bunburilor), contul de venit aferent este 707;
- daca se obtin venituri din vanzarea produselor finite (adica din vanzarea bunurilor realizate de societate), contul de venit este 7015.

Asadar, activitatea corespunzatoare codului CAEN 0812 este o activitate de productie, in care, pentru obtinerea de venituri, produsele vandute sunt realizate de catre societate.
Aceasta activitate nu are legatura cu o activitate de comert, sunt doua activitati distincte.

Vanzarea produselor realizate de societate (nisip, pietris etc) sunt vandute atat catre persoane juridice, cat si catre persoane fizice. Aceasta activitate nu este limitata la a vinde doar unor tipuri de clienti.
Limitarea se face doar in cadrul activitatii de comert:
- daca este vorba de un comert cu ridicata - societatea nu are voie sa vanda decat persoanelor juridice;
- daca este vorba de comert cu amanuntul - societatea nu are voie sa vanda decat persoanelor fizice (consumatorilor finali, care nu achizitioneaza bunurile pentru a le revinde, la randul lor).

Acum sa analizam ce document trebuie sa emita societatea, atunci cand isi vinde propriile produse.
La art. 1 alin. (1) din OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale - republicata, cu modificarile si completarile ulterioare - se arata:
"(1) Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale."

La alin. (2) se arata:
"(2) Operatorii economici prevazuti la alin. (1), denumiti in continuare utilizatori, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura."

Expresia "cu amanuntul" utilizata la alin. (1) desemneaza orice vanzare a bunurilor catre populatie (catre persoane fizice), incasata cu numerar, card sau substitute de numerar. Pentru vanzarea bunurilor catre populatie si incasarea in numerar, card sau substitutelor de numerar, societatea vanzatoare - indiferent ca este comerciant cu amanuntul sau isi vinde propriile produse - trebuie sa detina casa de marcat fiscalizata la locul de desfasurare a activitatii (a vanzarii) si sa emita si sa inmaneze bon fiscal clientilor persoane fizice.

Asadar, dvs, la locul de livare a nisipului catre persoane fizice, trebuie sa aveti casa de marcat si sa emiteti bon fiscal, nu chitanta. In cazul in care clientul solicita, acestuia i se va elibera si factura, pe care se mentioneaza "incasata cu bon fiscal nr... din data de...."

Fapta savarsita de societate care constituie contraventie si amenda aplicata de catre organul de control trebuie justificate, in procesul verbal, prin temei legal (reglementare, articol, alineat).

Faptele care constituie contraventie, in sensul OUG 28/1999, sunt prevazute la art. 10, iar sanctiunile aplicate sunt prezentate la art. 11.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016