
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
O persoana juridica din Romania achizitioneaza de pe internet o licenta valabila un an de la o persoana juridica din Germania.
Am cod valid de TVA pe factura. Cum se trateaza aceasta achizitie ? Este un serviciu sau un bun ? Operatiunea merge pe regula generala ? B2B, adica societatea din Romania (beneficiarul) face taxare inversa si declaratia 390 ? Am nevoie de contract cu furnizorul ?
Solutie oferita de Serviciul de Consultanta al
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili
click aici pentru a beneficia si tu de consultanta
Faptul ca licenta se poate utiliza pe o anumita peri oada determinata de timp nu poate reprezenta pentru firma dvs. un bun, ci o prestare de serviciu. Practic, dvs. achitati valoarea unui serviciu de acces pentru aceasta licenta, fara a efectua achizitia acesteia astfel incat sa intre in patrimoniu ca o imobilizare necorporala.
D.p.d.v. contabil, pentru utilizarea licentei efectuati inregistrarea contabila 628 "Cheltuieli servicii" = 401 "Furnizori" , fara a inregistra operatiunea prin formula 205 "Concesiuni, brevete, licente, .." = 404 "Furnizori din imobilizari".
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Chiar daca este vorba despre o licenta, la prestari de servicii se incadreaza furnizarea electronica a urmatoarelor tipuri de programe:
* programele informatice software standard furnizate prin internet sau prin orice retea electronica, automatizata, care necesita o interventie umana minima. Programele informatice software standard reprezinta orice software produs ca un bun de folosinta generala care contine date preinregistrate si este comercializat ca atare.
* programe informatice software personalizate, indiferent de modalitatea de furnizare: prin internet, prin retea electronica sau pe baza unui suport electronic Programul software personalizat este un program electronic creat, sau deja existent dar adaptat cerintelor specifice ale clientilor.
* furnizarea de licente insotite de programele software standard aferente, salvate pe suporturi electronice care permit clientului instalare programelor respective pe diverse statii de lucru.
La livrari de bunuri se incadreaza furnizarea de programe informatice software standard sau personalizate stocate pe suport electronic (discheta, CD, etc.), insotita de licenta prin care:
- se interzice copierea si distribuirea programului furnizat;
- se permite instalarea programului pe un anumit numar de statii de lucru, egal cu numarul suporturilor electronice furnizate.
Aceste programe software se considera bunuri care se instaleaza, se implementeaza, se stocheaza si se utilizeaza ca atare, fara a suferi modificari. Programele software (stocate pe suport electronic) care cuprind la randul lor instructiuni de operare a programelor informatice standard, sunt considerate de asemenea bunuri iar furnizarea acestora se incadreaza la livrari de bunuri.
Sintetic, diferenta dintre licenta/soft (imobilizare necorporala) si licenta/soft prestare de serviciu se prezinta astfel:
* prestare de serviciu, daca:
- este adaptat la nevoile firmei, soft specific;
- de obicei este transmis pe cale electronica;
- se considera serviciu chiar daca este pe suport material;
- se declara in decontul 300;
- se raporteaza in declaratia 390;
- locul prestarii se considera locul unde este stabilit beneficiarul.
* bun sau imobilizare necorporala, daca:
- este general, soft standard, de exemplu windows;
- este furnizat pe suport material: cd, memory-stick;
- se declara in decontul 300 ca achizitie intracomunitara;
- se raporteaza in declaratia 390;
- locul achizitiei: locul cumparatorului.
Deci, in functie de aceste detalii si de cerintele impuse prin comanda transmisa, numai dvs. puteti decide daca operatiunea respectiva reprezinta o livrare de bunuri sau o prestare de servicii.
Totusi, dupa parerea mea, este vorba despre o licenta asupra unui program informatic, caz in care comercializarea licentelor este un serviciu electronic pentru care se aplica regula generala de taxare de la articolul 133 alineatul 2 din Codul fiscal.
Asa cum sunt enumerate in Codul fiscal la articolul 125^1 "Semnificatia unor termeni si expresii" la punctul 26, in categoria serviciilor furnizate pe cale electronica se cuprind:
1. furnizarea si conceperea de site-uri informatice;
2. mentenanta la distanta a programelor si echipamentelor;
3. furnizarea de programe informatice - software - si actualizarea acestora;
4. furnizarea de imagini, de texte si de informatii si punerea la dispozitie de baze de date.
In situatia in care ati comunicat codul de inregistrare in scopuri de TVA in Romania al firmei din Romania, partenerul din Germania trebuie sa va emita o factura prin care nu colecteaza TVA, considerand operatiunea neimpozabila in Germania, dar impozabila in Romania. In acest caz se aplica regula generala de taxare B2B reglementata prin articolul 133 alineatul 2 care se materializeaza prin formula contabila 4426 = 4427.
Referitor la factura furnizorului, in conditiile in care serviciul a fost achitat si prestat in luna martie 2010, dar nu primiti factura furnizorului pana pe data de 15 aprilie 2010, aveti obligatia sa emiteti autofactura pentru achizitia intracomunitara a acestor servicii astfel incat operatiunea sa fie declarata si raportata prin decontul de TVA si declaratia 390 la data exigibilitatii TVA.
Data exigibilitatii taxei este data facturii emise de catre prestator (de exemplu 24 martie 2010) sau data autofacturii emise de catre firma dvs. (15 aprilie 2010). Raportarea operatiunii se face prin declaratia 390 completata si depusa pentru luna martie 2010, cu termen de depunere cel mai tarziu in data de 15 aplrilie 2010.
De asemenea, operatiunea trebuie raportata si in decontul de TVA completat pentru luna martie 2010, cu termen de depunere cel mai tarziu in data de 25 aprilie 2010. Raportarea operatiunii la urmatoarele randuri din decontul de TVA cod 300 aprobat prin O.A.N.A.F. nr. 77 din 21 ianuarie 2010 publicat in M.Of. nr. 67 din 29 ianuarie 2010, la urmatoarele randuri:
? la randul 7 denumit "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6, si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa), " cu preluarea sumei la:
- randul 7.1 denumit "Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" ;
- randul 7.1.1. daca prestatorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc prestarea intracomunitara.
Suma TVA se preia din rulajul creditor al contului 4427;
? randul 19 cu preluarea sumei la:
- randul 19.1;
- randul 19.1.1 .
Suma TVA se preia din rulajul debitor al contului 4426.
Pentru achizitia unui astfel de serviciu nu este obligatorie existenta unui contract. Pentru a dovedi realitatea serviciului achizitionat este suficienta doar:
1. comanda transmisa in format electronic;
2. confirmarea partenerului de primire a comenzii si transmiterea codului de acces;
3. dovada platii serviciului de care beneficiati.
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Articole similare
Discounturi acordate de firme. Care este baza legala in acest caz?Programul IMM FACTOR a fost publicat in Monitorul Oficial. In ce consta schema de ajutor (OUG 146/2020)Sinopticul operatiunilor cu numerar partea a II-aRevista Romana de Fiscalitate nr. 36, Februarie 2010Ce implicatii fiscale apar in cazul unui leasing operational externUltimele articole
Cum sa supravietuiesti noilor masuri legislative care zguduie din temelii sistemul fiscal romanescE-FACTURA in 2024. Termenul limita pentru transmiterea facturilor va fi de 5 zile. Ce SANCTIUNI se aplica in caz contrarPlati efectuate fara inregistrarea facturilor. Care este MONOGRAFIA contabila?Scutire de TVA, conform Legii 88/2023 si HG 653/2023. Care este perioada in care se aplica prevederile Codului Fiscal?E-FACTURA in 2024: Operatorii economici NU vor fi sanctionati in primele 3 luni daca nu respecta prevederile de raportareArticole similare
Impozit pe veniturile obtinute de nerezidenti sub forma de redeventeComunicat ANAF: Sinteza noutatilor propuse prin Proiectul MFP de modificare a formularelor 010 si 070Certificate de rezidenta fiscala 2020 pentru Google si FacebookFinantele initiaza proiectul SFERA, prin care declaratiile fiscale depuse de cetateni, dar si alte servicii, vor fi procesate mai rapidDeclaratia 205. Descarcati PDF inteligent pentru 2016 si raportare venituri 2015Ultimele articole
Microintreprinderi in 2024: Firmele care depasesc plafonul de 60.000 euro vor achita un impozit de 3% pe veniturile microD301 in 2023. Cine are obligatia depunerii formularului?Nou pachet de masuri fiscale: Vor fi ELIMINATE exceptiile pentru HORECA privind incadrarea ca microintreprinderiCalendarul contabilului modern cu familia in prim-planGuvernul a decis! Microintreprinderile vor plati impozit de 1% sau de 3%, in functie de plafonul de 60.000 euroArticole similare
ANAF propune o noua procedura de inregistrare in scopuri de TVA (Proiect de Ordin)Agenda obligatiilor fiscale ANAF: MAI 2019Operatiuni neimpozabile in Romania. Implicatii fiscale TVA in alt stat membruLegea 129/2019 pentru prevenirea fraudei fiscale: Modificari aduse OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii (tabel comparativ ANAF)De la 1 decembrie 2021 a fost extinsa aplicarea cotei reduse de TVA de 5%Ultimele articole
Cum sa supravietuiesti noilor masuri legislative care zguduie din temelii sistemul fiscal romanescCalendar ANAF: 3 declaratii importante trebuie depuse la inceput de octombrie 2023Guvernul a aprobat noile masuri fiscale, cu mici rectificari. Ce prevederi au fost MODIFICATEPlati efectuate fara inregistrarea facturilor. Care este MONOGRAFIA contabila?Modificari fiscale 2024. TVA-ul la locuinte creste incepand cu luna ianuarie. Cum se poate plati in continuare cota redusaArticole similare
Pana la 1 iunie 2022 Codul Fiscal va fi MODIFICAT. Ce se intampla cu taxele si impoziteleAspecte fiscale care se aplica din 2023 impozitului pe venit si contributiilor socialeParvan (AOAR) explica de ce noul COD FISCAL nu incurajeaza muncaFactura de prestari servicii intocmita in exercitii financiare precedente. Stornare facturaContractele de fiducie in noul COD FISCALUltimele articole
Microintreprinderi in 2023. Cum se face iesirea din acest sistem de impunere in timpul anuluiConditii privind impozitul pe veniturile micro in cazul firmelor cu asociatiMajorare capital social. Ce operatiuni se inregistreaza in contabilitate si studii de caz utileScutire de TVA, conform Legii 88/2023 si HG 653/2023. Care este perioada in care se aplica prevederile Codului Fiscal?D301 in 2023. Cine are obligatia depunerii formularului?Articole similare
Facturare servicii intracomunitare si depunere DECLARATIA 390. Cum inregistram in decontul de TVA?Achizitii intracomunitare bunuri. Cum facem calculul plafonului de 10.000 euro?ONG cu activitate economica. Achizitie servicii din UE si din afara UE. Ce obligatii declarative si de plata apar?Calendar depunere declaratii cu termen in decembrie 2014Studiu de caz: DECLARATIA 390 si contractul de lohnUltimele articole
Modificarile aduse Declaratiei 394 se aplica incepand cu operatiunile derulate de la 1 aprilie 2022Reguli si exceptii aplicabile in prestarea de serviciiCum se depune formularul D390 si care este termenul limita. ANAF a actualizat PDF-ul inteligentAtentie! De la 1 ianuarie s-a modificat tratamentul fiscal-contabil al achizitiilor de servicii din afara RomanieiDeclaratia 394. Operatiuni cu persoane afiliate nerezidenteSfaturi de la experti
Detasat in Romania din Germania cu documentul portabil A1. Contributii sociale. Declaratii
Intrebare: O societate comerciala din Germania are un angajat, cetatean german, care este trimis in Romania sa lucreze la o societatea comerciala care este "fiica" societatii din Germania (actionar majoritar al societatii din Romania) pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Persoana fizica rezidenta in SUA. Venituri din chirii in Romania
Intrebare: O persoana cu dubla cetatenie in Romania si SUA, care are domiciliul in SUA si detine un apartament in Romania, realizeaza venituri din inchirierea apartamentului din Romania. Unde isi declara veniturile? Aici in Romania prin...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<