Erori contabile si fiscale datorate omisiunii de inregistrare si raportare a facturilor emise. Cum se corecteaza situatia?
SRL cu activitate de transport a omis inregistrarea in contabilitate a ultimelor doua facturi emise in trim IV 2020. Suma lor se ridica la cca 27.000 lei TVA inclus, aceste facturi nefiind inregistrate nici in acest moment.
Bilantul pe anul 2020 a fost depus. Pentru repunerea corecta a situatiei va rog sa imi spuneti cum ar trebui sa procedez: facturile le inregistrez la luna decembrie 2020 si sa depun rectificativa la D300? In acelasi timp trebuie depusa rectificativa si la impozitul pe microintreprinderi iar venitul sa-l reglez in luna octombrie 2021 pe seama rezultatului reportat? Societatea declara tva trimestrial si platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor. Va multumesc pentru sprijin.
Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras:
Facturile omise a se inregistra in anul 2020, se inregistreaza in anul 2021, la data constatarii omisiunii, de exemplu in luna octombrie 2021. Corectarea unei omisiuni trebuie efectuata in functie de politicile contabile ale societatii, politici emise in baza prevederilor O.M.F.P. nr. 1802 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate.
Conform prevederilor sectiunii 2.5.2. "Corectarea erorilor contabile", pct. 65 si 66 din O.M.F.P. nr. 1802/2016 corectarea erorilor constatate in contabilitate se efectueaza la data constatarii, erorile din perioadele anterioare fiind considerate omisiuni
"65. - (1) Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.
(2) Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.
66. - (1) Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale."
Corectarea erorilor datorate omisiunii inregistrarii unor documente justificative se efectueaza prin inregistrarea fiecarui document emis in creditul contului contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile" care corespunde unui venit realizat in anul 2020. Inregistrarea contabila care se efectueaza este 411 = 1174/4427. Contul 1174 trebuie utilizat deoarece eroarea este semnificativa, fara a fi considerata nesemnificativa. Astfel, cele doua facturi nu pot fi inregistrate la venituri din activitatea de exploatare realizate in anul 2020, fiind obligatorie inregistrarea acestora pentru anul 2021. In acest sens, am in vedere prevederile pct. 67 alin. (2), (3) si (4) din cadrul sectiunii 2.5.2. "Corectarea erorilor contabile
" (2) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat (contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile").
(3) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, potrivit politicilor contabile aprobate, erorile nesemnificative pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere.
(4) Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala ori cumulata a elementelor."
De retinut este faptul ca situatiile financiare aferente anului 2020 nu pot fi corectate, chiar daca eroarea se corecteaza prin debitul contului 1174 in anul 2021 si se depune formularul cod 710 "Declaratie rectificativa" aferenta anului 2020. Acest aspect este reglementat prin O.M.F.P. nr. 1802/2014, pct. 68 alin. (1) " Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii. "
Deci, referitor la impozitul pe venituri microintreprindere, avand in vedere ca venitul este aferent anului 2020, asa cum ati precizat si dvs., se depune o declaratie rectificativa pentru raportarea impozitului pe venituri microintreprindere datorat pentru luna decembrie 2020.
In ceea ce priveste TVA colectata, valoarea celor doua facturi omise se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari intocmit pentru luna octombrie 2021, la data constatarii omisiunii. Documentele omise a se inregistra la data exigibilitatii TVA care a intervenit in luna decembrie 2020 trebuie evidentiate intr-o coloana distincta din jurnalul pentru vanzari, coloana alocata regularizarilor.
Valoarea operatiunii se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 intocmit pentru trimestrul IV 2021, la randul 16 “Regularizari taxa colectata”.
Din punctul de vedere al TVA, omisiunea din anul 2020 nu este de natura unei erori materiale astfel incat, la data constatarii, sa se depuna la organul fiscal competent o cerere pentru corectarea erorilor materiale conform instructiunilor reglementate prin O.P.A.N.A.F. nr. 3604 din 9 decembrie 2015 pentru aprobarea Instructiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata. Conform acestui act normativ, corectarea unui decont de TVA cod 300 se solicita doar in cazul unor erori de natura materiala, asa cum sunt erorile de transcriere, constand in:
preluarea eronata a sumelor din jurnale;
inversarea unor cifre din sumele raportate in decont;
preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare (de exemplu: declararea eronata a soldului de plata din decontul perioadei fiscale anterioare), etc.;
De asemenea, valoarea celor doua facturi emise in anul 2020, omise a se inregistra in evidenta contabila si fiscala in anul 2020, trebuie raportate in anul 2020 si prin declaratia informativa cod 394. In acest caz, se depune o noua declaratie cod 394, corect completata pentru luna decembrie 2020 deoarece exigibilitatea TVA a intervenit la data emiterii celor doua facturi. Astfel, declaratia cod 394 corect completata in luna octombrie 2021 inlocuieste declaratia informativa depusa initial pentru luna decembrie 2021. Astfel, se asigura concordanta dintre valoarea tranzactiilor raportate de catre furnizor si valoarea tranzactiilor raportate de catre cumparator.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Diurna impozabila peste plafonul legal. Tratament fiscal
Intrebare: Diurna externa impozabila acordata peste 3 salarii, salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat, dar sub limita de 2,5 ori nivelul acordat pentru institutii publice, avand in vedere faptul ca se impoziteasa ca si venituri asimilate salariilor, reprezinta cheltuiala deductibila la determinarea impozitului pe profit conform prevederilor art. 25 alin. (2) din Codul fiscal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Obligatii declarative privind concediul de ingrijitor
Intrebare: La ce sectiune se evidentieza in declaratia 112 situatia unui salariat care a beneficiat de concediu de ingrijitor a unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul, cu o durata de 5 zile lucratoare intr-un an calendaristic, conform Legii 53/2003 din Codul muncii, precum si a OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicata in MOF partea I nr. 1013/19.10.2022, art. 152 alin. (1). Salariatul care beneficiaza de acest concediu este asigurat in sistemul asigurarilor sociale...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Calculatoare acordate gratuit salariatilor
Intrebare: O societate doreste sa ofere cu titlu gratuit calculatoarele amortizate integral angajatilor sai. Istoric, calculatoarele vechi au fost mereu preluate de catre o firma pentru distrugere/reciclare si nu au fost vandute pe piata. Vechile calculatoare vor fi inlocuite cu altele noi. Ce documente trebuie intocmite pentru a prezenta aceste tranzactii si ce inregistrari contabile trebuie realizate in contabilitate? Desi nu mai au valoarea contabila, pot fi aceste calculatoare considerate beneficii in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Dezvoltare produse noi in laborator. Tratament fiscal
Intrebare: O societate doreste sa dezvolte produse noi. In acest sens va avea un laborator chimic, unde se va testa la scara mica obtinerea de produse finite. Dupa ce se obtin monstre se va merge la omologarea acestora de institutiile avizate. Care este monografia contabila pentru utilare laborator, utilizare materie prima in cantitati mici, obtinere produs finit in cantitate mica? Acesta nu urmeaza a fi vandut, ci doar obtinut pentru omologare. Odata omologate produsele, cum scoatem laboratorul din...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Vanzare restaurant in rate
Intrebare: SC X SRL (restaurant, neplatitoare de TVA, platitoare de impozit micro) incheie un contract de vanzare comerciala cu SC Y SRL. Obiectul contractului consta in vanzarea restaurantului - fond de comert si bunuri mobile (echipamente) la pretul de 150.000 euro, din care valoarea bunurilor 100.000 euro, diferenta de 50.000 fond de comert. SC X SRL isi desfasura activitatea intr-un spatiu inchiriat de la societatea Z. SC Z SRL si-a dat acordul ca societate Y sa isi desfasoare activitatea de restaurant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz