Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Erori frecvente privind Deducerea TVA: control fiscal

24-Aug-2010
8031

 

In urma unui control fiscal referitor la anul 2005, inspectia fiscala a constatat ca o societate nu era indreptatita sa deduca TVA pentru:

a) tichete de parcare(cu toate ca pe tichete era trecuta cota TVA);

b) facturi fiscale incopie pe care era scris ca sunt conforme cu originalul;

c) bonuri fiscale cu valoarea sub 100 lei;

d) facturi fiscalepe care era scris Masa servita dar fara nota de plata detailata;

e) bonuri fiscale carburant fara toate datele cumparatoruluicomplectate;

f) facturi fiscale servicii fara formularComanda;

g) facturi fiscale fara toate datele cumparatorului respectiv greseli de complectare unitati de masura.

a) a procedat corect, deoarece tichetele nu sunt recunoscute ca documente justificative pentru deducerea TVA-ului;

b) nu a procedat corect, deoarece conform pct. 46 alin. 1 din normele de aplicare ale art. 146 se precizeaza ca:

?In cazul pierderii, sustragerii sau distrugerii exemplarului original al documentului de justificare, beneficiarul va solicita emitentului un duplicat al facturii, pe care se va mentiona ca inlocuieste documentul initial. Duplicatul poate fi o factura noua emisa de furnizor/prestator, care sa cuprinda aceleasi date ca si factura initiala, si pe care sa se mentioneze ca este duplicat si ca inlocuieste factura initiala sau o fotocopie a facturii initiale, pe care sa se aplice stampila furnizorului/prestatorului si sa se mentioneze ca este duplicat si ca inlocuieste factura initiala?.

Faptul ca pe respectiva copie in loc de mentiunea ?duplicat? scrie ?conform cu originalul? nu este un motiv real in justitie pentru sustinerea nedeductibilitatii TVA-ului.

c) a procedat corect, deoarece bonurile fiscale nu sunt recunoscute ca documente justificative pentru deducerea TVA-ului, cu exceptia celor pentru carburanti auto, in anumite conditii.

d), e), f), g) pentru aceste ultime patru cazuri, consideram ca a avut temei legal sa refuze dreptul de deducere pentru neindeplinirea unor conditii de forma a documentelor justificative, dar ar fi trebuit ca societatea sa solicite si sa i se permita remedierea acestor conditii, pe perioada controlului, deoarece la pct. 811 in normele de aplicare ale articolului 159 se precizeaza ca:

?Organele de inspectie fiscala vor permite deducerea taxei pe valoarea adaugata in cazul in care documentele controlate aferente achizitiilor nu contin toate informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal sau/si acestea sunt incorecte, daca pe perioada desfasurarii inspectiei fiscale la beneficiar documentele respective vor fi corectate de furnizor/prestator in conformitate cu art. 159 din Codul fiscal. Furnizorul/prestatorul are dreptul sa aplice prevederile art. 159 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal pentru a corecta anumite informatii din factura care sunt obligatorii conform art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, care au fost omise sau inscrise eronat, dar care nu sunt de natura sa modifice baza de impozitare si/sau taxa aferenta operatiunilor, sau nu modifica regimul fiscal al operatiunii facturate initial, chiar daca au fost supusi unei inspectii fiscale - aceasta factura va fi atasata facturii initiale, fara sa genereze inregistrari in decontul de taxa al perioadei fiscale in care se opereaza corectia, nici la furnizor/prestator, nici la beneficiar.?

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Erori frecvente privind Deducerea TVA: control fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Ce sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieli

    • Cheltuielile sociale ale unei companii constau in costurile sau investitiile care sunt directionate catre angajati sau catre comunitatea in cadrul careia compania isi desfasoara activitatea. Aceste costuri sau investitii sunt considerate beneficii intr-un cadru de responsabilitate sociala si au ca scop sprijinirea bunastarii angajatilor si contributia la o dezvoltare a conditiilor sociale. Cheltuielile sociale pot contribui la crearea unei imagini pozitive a companiei, la atragerea si mentinerea...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016