
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Guvernul a aprobat Hotararea privind majorarea salariului minim brut, de la 1 ianuarie 2019, de la 1.900 de lei, la 2.080 de lei, iar pentru angajatii pe functii pentru care sunt necesare studii superioare si care au cel putin un an vechime, salariul minim brut a fost stabilit, asa cum se anuntase anterior, la 2.350 de lei.
“In 9 noiembrie, Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care a fost modificat Codul Muncii - Legea nr. 53/2003 si a creat cadrul legal pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata diferentiat, prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor si al vechimii in munca”, se arata intr-un comunicat remis, vineri, de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.
Astfel, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata de la 1 ianuarie 2019, creste de 1.900 lei la 2.080 lei, ceea ce inseamna o majorare cu 9,47%. Totodata, personalul incadrat pe functii cu nivel de studii superior si o vechime in munca de cel putin un an va beneficia de o majorare a salariului minim brut de la 1.900 lei, la 2.350 lei – ceea ce se traduce intr-o crestere de 23,68%.
“Pentru un program complet de lucru, 167,333 ore, in medie, pe luna, in anul 2019 valoarea medie orara a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata reprezinta 12,43 lei/ora pentru cuantumul de 2.080 lei lunar, fata de 11,40 lei/ora pentru cuantumul de 1.900 lei lunar.
Pentru un program complet de lucru 167,333 ore, in medie, pe luna, in anul 2019 valoarea medie orara a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata reprezinta 14,044 lei/ora pentru cuantumul de 2.350 lei lunar, in cazul personalului incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu o vechime in munca de cel putin un an, fata de 11,40 lei/ora pentru cuantumul de 1.900 lei lunar”, se mai arata in sursa citata.
”In Programul de Guvernare este mentionat salariul minim diferentiat doar pe criteriul studii superioare. in urma discutiilor purtate in ultimele luni cu partenerii sociali, la cererea Sindicatelor, in proiect a fost introdusa si categoria persoanelor cu cel putin 15 ani vechime. Patronatele nu au fost, insa, de acord, in special cele din industria textila, care ne-au atras atentia ca o astfel de masura i-ar putea impinge catre faliment, astfel ca, pana la urma, s-a renuntat, momentan, la ea", precizeaza ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai, raspunzand astfel, posibilelor intrebari privind modificarea prevederii initiale care spunea ca o crestere salariala diferentiata se va aplica si in cazul persoanelor cu minimum 15 ani vechime in munca.
Documentul prevede, de asemenea, ca toate drepturile si obligatiile stabilite potrivit legii prin raportare la salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se determina utilizand nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata de 2.080 lei.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Am inteles ca pentru astfel de deplasare nu se poate acorda diurna, iar transportul se poate deconta doar daca angajatorul nu asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei. 1. Care este tratamentul TVA al cheltuielii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate primeste lunar decont pentru asigurarea masinii achizitionata in leasing. Cum se inregistreaza decontul de asigurare primit de la firma de leasing? Care este monografia contabila?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<