Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Exercitarea dreptului de deducere TVA pentru spatii comerciale inchiriate. Cum procedam?

03-Oct-2016
5766

In analiza de mai jos, o unitate de cult recunoscuta de statul roman detine in proprietate si spatii comerciale inchiriate la diversi agenti economici. In cazul in care va depasi plafonul de scutire pentru TVA si va deveni platitoare de TVA, stabilim daca va putea deduce TVA-ul aferent facturilor de utilitati. Avand in sarcina sa si intretinerea si reparatiile spatiilor in cauza, vom vedea daca va putea solicita rambursarea de TVA daca opteaza pentru taxarea operatiunilor.

In primul rand, trebuie retinut faptul ca activitatea desfasurata intr-o biserica nu reprezinta operatiune din sfera de aplicare a TVA, motiv pentru care nu se poate considera ca biserica realizeaza operatiuni scutite fara drept de deducere asa cum sunt reglementate prin art. 292 " Scutiri pentru anumite activitati de interes general si scutiri pentru alte activitati " alin. (1) din Codul fiscal
. O operatiune este in sfera de aplicare a TVA daca se efectueaza cu plata. Astfel, pentru activitatile desfasurate pentru sustinerea unui cult religios, biserica se considera persoana neimpozabila d.p.d.v. al TVA. Astfel, conform prevederilor pct. 4 alin. (10) lit. b) din normele de aplicare ale art. 269 "Persoane impozabile si activitatea economica",

"Nu sunt considerate activitati economice: ….. b) livrarea de catre organismele de cult religios a urmatoarelor obiecte: vase liturgice, icoane metalice sau litografiate, cruci, crucifixe, cruciulite si medalioane cu imagini religioase specifice cultului, obiecte de colportaj religios, calendare religioase, produse necesare exercitarii activitatii de cult religios, precum tamaia, lumanarile, cu exceptia celor decorative si a celor pentru nunti si botezuri. "

Reprezinta operatiune din sfera de aplicare a TVA inchirierea de spatii comerciale catre diversi beneficiari. Din momentul inceperii inchirierii de spatii, contra cost, biserica dobandeste calitatea de persoana impozabila doar pentru activitatea economica astfel desfasurata. Dupa dobandirea calitatii de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal, a depasirea cifrei de afaceri de 220.000 lei din operatiuni taxabile sau din operatiuni scutite cu drept de deducere pentru care opteaza in vederea aplicarii regimului normal de taxare, biserica va avea posibilitatea sa exercite dreptul de deducere a sumei TVA deductibile aferente utilitatilor. Totusi, exercitarea acestui drept se va efectua numai pe baza de pro rata in situatia in care nu se poate determina cat din consumul total facturat de catre furnizor este utilizat pentru biserica si cat pentru acele spatii comerciale inchiriate.


Modul de exercitare a dreptului de deducere a sumei TVA deductibile aferente achizitiilor de bunuri si servicii este reglementat in Codul fiscal prin art. 300 denumit "Deducerea taxei pentru persoana impozabila cu regim mixt si persoana partial impozabila" din care rezulta ca o persoana impozabila, inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316, are posibilitatea sa aleaga una din urmatoarele alternative:

- sa deduca, integral, taxa aferenta achizitiilor destinate, exclusiv, realizarii de operatiuni care permit exercitarea dreptului de deducere, inclusiv de investitii destinate realizarii de astfel de operatiuni;

- sa nu deduca taxa aferenta achizitiilor destinate exclusiv realizarii de operatiuni care nu dau drept de deducere, inclusiv pentru taxa aferenta investitiilor destinate realizarii de operatiuni scutite fara drept de deducere.

- sa exercite dreptul de deducere pe baza de pro-rata in situatia achizitiilor pentru care, fie nu se cunoaste destinatia, pentru operatiuni care dau drept de deducere sau pentru operatiuni care nu dau drept de deducere, fie nu se poate determina proportia in care sunt sau vor fi utilizate pentru operatiuni care dau drept de deducere si operatiuni care nu dau drept de deducere.

In astfel de situatii, pentru exercitarea integrala a dreptului de deducere a sumei TVA deductibile aferente consumului de energie electrica, apa, gaze, etc. este recomandabila instalarea de contoare separate pentru fiecare loc de consum. In acest caz, factura se emite de catre furnizor, distinct, pe codul de TVA obtinut de biserica in calitate de persoana impozabila care isi poate exercita, integral dreptul de deducere a TVA, daca:

- spatiile respective sunt inchiriate cu obligativitatea furnizarii de catre locator a utilitatilor, iar locatorul (biserica) opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxare in cazul inchirierii spatiului. De retinut este faptul ca inchirierea de spatii este operatiune economica din sfera de aplicare a TVA, scutita fara drept de deducere conform prevederilor art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal;

- locatorul (biserica, in calitate de persoana impozabila) refactureaza chirasului (locatarul), cu TVA colectata, valoarea exacta a consumului efectuat in spatiul inchiriat.

In concluzie, daca inchirierea spatiului se efectueaza cu TVA , iar locatorul factureaza valoarea utilitatilor colectand TVA, nu se mai inregistra TVA de rambursat. Daca locatorul nu opteaza pentru taxarea operatiunilor de inchiriere, exercitarea dreptului de deducere pentru utilitatile aferente nu va fi dedusa, caz in care locatorul nu va avea TVA de rambursat.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016