
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
In analiza de mai jos, o firma are un an fiscal diferit de un an calendaristic (in cazul de fata - 1 iulie anul curent pana la 30 iunie anul urmator), raportarea contabila fiind la 31 decembrie 2017.
Vom vedea ce perioada va trebui sa cuprinda - 12 luni calendaristice sau 6 luni, conform anului fiscal.
Potrivit prevederilor art. 27 alin (6) din Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele care opteaza pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit alin. (3) si (5), au urmatoarele obligatii:
a) sa intocmeasca si sa depuna raportari contabile anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in conditiile prevazute la art. 37;
b) sa instiinteze in scris unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor Publice despre exercitiul financiar ales, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceputul exercitiului financiar ales.
Persoanele nou-infiintate depun instiintarea respectiva in termen de 30 de zile calendaristice de la data infiintarii.
Potrivit prevederilor art. 37, pentru asigurarea informatiilor destinate sistemului institutional al statului, Ministerul Finantelor Publice poate solicita persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1)-(4) sa depuna, in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar, respectiv a anului calendaristic, la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice o raportare contabila anuala, al carei continut se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice.
Potrivit prevederilor art. 6 din OMFP nr. 470 / 2018, pentru scopuri contabile, entitatile pot opta pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, in conditiile prevazute la art. 27 din Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic au obligatia sa intocmeasca si sa depuna raportari contabile anuale la 31 decembrie la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in conditiile prevazute in anexa nr. 2, care face parte integranta din prezentul ordin, sau in anexa nr. 3, dupa caz.
Entitatile prevazute intocmesc raportari contabile anuale la 31 decembrie distinct de situatiile financiare anuale incheiate la data aleasa pentru acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Din anexa nr. 2 rezulta ca formularele "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii" (cod 10), "Situatia veniturilor si cheltuielilor" (cod 20), "Date informative" (cod 30) si "Situatia activelor imobilizate" (cod 40), cuprinse in raportarea contabila anuala la 31 decembrie, sunt intocmite pe baza balantei de verificare a conturilor sintetice la data de 31 decembrie.
Raportarea contabila anuala va cuprinde perioada 01.01.2017-31.12.2017, neavand legatura cu exercitiul financiar ales.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil, consultant fiscal.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Sfaturi de la experti
Intrebare: O societate este platitoare de tva. Factureaza servicii de creare programe catre o firma din afara UE. Cum emite factura? Cu tva sau fara tva? In cazul in care emite fara tva, conform carui articol?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Oferirea de produse gratuit in scopul stimularii vanzarilor
Intrebare: Societatea noastra incheie abonamente la presa scrisa editata de societate. In situatia in care o persoana se aboneaza pentru 12 luni, primeste gratuit un almanah (editat tot de societatea noastra). Acest almanah este oferit spre...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<