Exportatorii romani de produse cu dubla utilizare risca sa fie blocati de UE
Uniunea Europeana a publicat in 2011 Regulamentul nr. 1232/2011 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 noiembrie 2011 de modificare a Regulamentuui (CE) NR. 428/2009 al Consiliului de instituire a unui regim de control al exporturilor, al transferului, intermedierii si tranzitului produselor cu dubla utilizare, care a intrat in vigoare la data de 7 ianuarie 2012, prevederile fiind direct aplicabile tuturor statelor membre.
Prin acest regulament sunt introduse cinci noi autorizatii generale de export ale Uniunii, in vederea consolidarii competivitatii industriei si a stabilirii unor conditii de concurenta echitabile pentru toti exportatorii dn Uniune, pentru anumite produse cu dubla utilizare catre anumite destinatii.
Acelasi regulament dispune ca fiecare stat membru sa ia masurile corespunzatoare pentru a asigura aplicarea corecta a tuturor prevederilor acestuia si sa informeze Comisia Europeana cu privire la actele cu putere de lege si actele administrative adoptate pentru punerea lui in aplicare.
Neadoptarea prezentului act normativ in regim de urgenta va afecta exportatorii romani care nu vor putea exporta anumite produse cu dubla urilizare catre anumite destinatii specifice, in conditii de concurenta echitabile fata de ceilalti exportatori din Uniunea Europeana.
Totodata, neadoptarea prezentului proiect de act normativ in regim de urgenta ne poate pune in situatia constatarii de catre Curtea Europeana de Justiei a neindeplinirii obligatiilor ce ne revin in calitate de stat membru UE, caz in care pot fi aplicate sanctiuni.
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
Redam mai jos doar articolele referitoare la procedurile de export si la produsele cu dubla utilizare, asa cum au fost acestea cuprinse in proiectul de Ordonanta:
"La articolul 3, litera a) va avea urmatorul cuprins:
"a) produse cu dubla utilizare, operatiune de export, exportator, declaratie de export, intermediar, servicii de intermediere, tranzit, autorizatie individuala de export, autorizatie globala de export, autorizatie generala nationala de export, autorizatie generala de export a Uniunii, teritoriu vamal al Uniunii Europene, produse cu dubla utilizare care nu sunt din Uniune, utilizare finala militara, declaratia destinatarului final, transfer - definite si avand intelesul conform prevederilor Regulamentului."
4. La articolul 5, alineatul (1), partea introductiva si litera b) vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 5 - (1) Se supun regimului de control prevazut de prezenta ordonanta de urgenta si in conformitate cu Regulamentul urmatoarele operatiuni cu produse cu dubla utilizare:
b) transferul in interiorul Uniunii;"
5. Articolul 6 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 6 - Se supun regimului de control, in conformitate cu prevederile prezentei ordonante de urgenta, operatiunile cu produse cu dubla utilizare prevazute in anexa I la Regulament."
6. Alineatul (1) al articolului 7 va avea urmatorul cuprins:
"(1) Se supun regimului de control, in conformitate cu prevederile prezentei ordonante de urgenta, si operatiunile cu produse cu dubla utilizare care nu figureaza in anexa I la Regulament, in situatiile prevazute la art. 4 si 8 din Regulament."
Proiectul poate fi consultat integral
AICI.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Inregistrari contabile specifice activitatilor horeca: cazare, fizioterapie, restaurant si bar
Intrebare: Am urmatoarele date, cod CAEN 5510 (HORECA cazari, tratament fizioterapie, bazin apa sauna si masa servita pentru cazati) achizitionez marfa cu 19% si cu 9%. De exemplu, achizitionam iaurt si ceva cornuri cu 19% pe care le servim cazatilor pe langa altele la micul dejun sau gogosele la pranz, masa servita, desert. Nu se vand separat la bucata, intra in pachetul de masa servita a cazatilor. Inregistrarile contabile le facem dupa cum urmeaza: achizitia cu 19%, respectiv 9%, si vanzarea pe 9%. Tot...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Aport teren la capitalul social si cesionare ulterioara parti sociale
Intrebare: Societatea A detine 100% din capitalul societatii B de peste 1 an. Capitalul social al societatii B este 200 lei. Societatea A detine un teren, cu valoarea contabila de 100 lei, pe care intentioneaza sa il foloseasca pentru majorarea capitalului social al societatii B. In acest scop, in luna noiembrie apeleaza la serviciile unui evaluator, care evalueaza terenul la valoarea de 500 lei. Dupa obtinerea raportului de reevaluare, Societatea A demareaza procedurile legale in vederea majorarii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Dividende. Plata diferentiata catre asociati
Intrebare: O societate comerciala intocmeste situatii financiare interimare la 30.09.2024 si decide repartizarea de dividende catre cei doi asociati ai sai. Unul dintre asociati incaseaza dividendele in cursul anului 2024. Al doilea asociat nu doreste sa incaseze in 2024 dividendele repartizate pentru a nu depasi plafonul si a plati CASS. Este posibil ca societatea sa achite pana la finalul anului 2024 dividendele repartizate doar unuia dintre cei doi asociati? Pentru dividendele repartizate, societatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Tratament fiscal TVA si impozit pe profit autoturism livrat intracomunitar
Intrebare: Societatea a cumparat in mai 2023 un autoturism de lux in valoare de 3.448.012 lei, din care TVA 550.522 lei. La achizitie a fost dedusa TVA in proportie de 50% = 275.261 lei. TVA nedeductibila in valoare de 275.261 lei a fost inregistrata in valoarea mijlocului fix (cont 2133) si supus amortizarii pe o perioada de 5 ani. In luna octombrie 2024, societatea vinde autoturismul catre o societate din Germania cu cod valid de TVA, cu valoarea de 390.000 EURO / 1.939.587 lei. Factura de vanzare a fost...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Inregistrare servicii cazare
Intrebare: Firma platitoare de TVA cu sediul in Romania primeste de la o firma din UE o factura pentru servicii cazare, factura emisa cu TVA aferenta tarii respective. Cum se inregistreaza in contabilitate si care sunt declaratiile (300, 390 etc.) in care se declara?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<