
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Parlamentul a adoptat recent o noua propunere legislativa initiata de deputatii Claudiu Nasui si Cristina Pruna (USR). Toate firmele vor putea sa isi scada costurile caselor de marcat din impozitul pe profit.
Conform unui comunicat de presa al Uniunii Salvati Romania, in ultimii ani, antreprenorii au fost obligati sa isi schimbe casele de marcat de mai multe ori pentru ca statul a schimbat legislatia si nu a fost in stare sa elaboreze norme predictibile.
Intre 2017- 2019 au existat nu mai putin de 4 modificari legislative, cu privire la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, iar asta fara a pune la socoteala hotararile de guvern si ordinele de ministru care reglementeaza casele marcat.
Toate aceste modificari legislative au inseamnat costuri pentru antreprenori si cele mai afectate au fost mereu firmele mici, cele care nu sunt platitoare de TVA si nu isi pot deduce aceste cheltuieli.
Costurile unei case de marcat, de peste 1000 de lei sau peste 2000 de lei daca are si cititor de coduri, este unul mare mai ales pentru un mic antreprenor care are un magazin intr-o comunitate locala de exemplu. Iar in prezent, daca firma nu este platitoare de TVA, casa de marcat nu este o cheltuiala deductibila.
Propunerea legislativa a USR, initiata de deputatii Claudiu Nasui si Cristina Pruna, permite tuturor firmelor sa isi scada costurile caselor de marcat din impozitul pe profit. Atata timp cat statul roman nu este in stare sa elaboreze norme predictibile, care sa fie in beneficiul mediul de afaceri, atunci macar sa acorde companiilor posibilitatea de a-si scadea cheltuiala (pe care, din nou, statul o impune) din impozitul pe care trebuie sa-l achite.
”Acestea sunt initiative reale care pot ajuta mediul de afaceri, nu legi inutile pentru zile ale antreprenoriatului sau al comertului electronic asa cum am avut si astazi pe ordinea de zi, care nu fac decat sa consume tot resurse de catre stat din taxele si impozitele acestor mici antreprenori”, a spus deputata USR Cristina Pruna.
”De fiecare data cand statul a fost haotic si a tot obligat antreprenorii sa-si schimbe casele de marcat o data la cativa ani, greul l-au dus tot micii contribuabili. Colectarea nu s-a imbunatatit, bugetul de stat nu a castigat, insa, contribuabilii au avut de pierdut. Nu ar trebui sa fie asa. Contribuabilii nu ar trebui sa suporte costurile generate de incompetenta si dezordinea statului. Prin acest proiect exact asta facem. Statul sa fie incompetent pe banii lui, nu pe cei ai micilor intreprinzatori”, a declarat deputatul Claudiu Nasui.
Mediul de afaceri din Romania era deja sufocat de reglementari costisitoare si adesea inutile pentru care contribuabilii trebuie sa plateasca. Din aceste reglementari nu castiga nimeni, nici macar bugetul de stat.
Din cauza masurilor ridicole impuse de stat, Banca Mondiala a ajuns sa situeze Romania in clasamentul „Doing Business – Measuring Business Regulations” in spatele unor tari precum Kosovo, Muntenegru, Moldova, Serbia sau Belarus cand vine vorba de usurinta cu care pot fi derulate afacerile.
Prin aceasta propunere USR vine in sprijinul mediului antreprenorial din Romania, care reprezinta, de fapt, inima oricarei economii sanatoase.
ATENTIE! Propunerea legislativa a fost adoptata astazi in Camera Deputatilor si va fi inaintata spre promulgare presedintelui Iohannis.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Sfaturi de la experti
Livrare produse electronice catre Universitate
Intrebare: Firma ABC SRL a livrat catre Universitatea de Vest - Timisoara in 05.07.2022 o tabla interactiva si un smart TV si acum Universitatea ne cere sa dam o declaratie prin care spunem ca nu raportam in e-Factura aceasta factura, ci sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O SRL din Romania are doi asociati: unul persoana juridica din Olanda, iar celalalt persoana fizica Olandeza. Asociatul persoana fizica doreste sa cedeze partile sale sociale la valoare nominala, persoanei juridice. Valoarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<