Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Factura de avans pentru prestari de servicii intracomunitare. Ce reguli respectam?

04-Aug-2017
9685

Cum tratati corect factura de avans pentru prestari servicii intracomunitare? Ce confuzii trebuie sa evitati? Aflati mai jos! 

Avem astfel ca exemplu o societate cu sediul social in Romania care incaseaza in contul bancar un avans pentru prestari servicii si achizitii utilaje de la o firma straina cu sediul in alt stat UE. Firma din Romania emite factura de avans si o raporteaza in declaratia 390. 

In cazul in care se emite factura, vom vedea ce informatii va contine, daca se declara in decont si ce se inscrie la rubrica de TVA.

Iata ce ne sfatuieste specialistul:

Conform dispozitiilor de la pct. 95 din Normele metodologice date in aplicare pentru art. 319 din Codul fiscal, redate in continuare:

"95. (1) Persoana impozabila nu are obligatia de a emite facturi conform art. 319 din Codul fiscal pentru avansurile incasate in legatura cu o livrare intracomunitara de bunuri efectuata in conditiile art. 294 alin. (2) din Codul fiscal."



Daca ati emis factura de avans (desi nu aveati aceasta obligatie) pentru prestarile de servicii neefectuate, veti inregistra factura in decontul de TVA la rd. 3 si 3.1 si in declaratia 390 cu cod P.

Prestarile de servicii intracomunitare sunt scutite de TVA cu drept de deducere, conform prevederilor de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, locul prestarii find considerat la beneficiar.

Factura va avea mentiunea la rubrica TVA "neimpozabil in Romania" sau "Taxare inversa la beneficiar".

La data prestarilor de servicii veti storna factura de avans si veti declara in D 300 si D390 numai diferenta, daca este cazul. Daca factura de avans este egala cu factura de prestari servicii, ca valoare, nu mai raportati nimic in D300 si D390.

Pentru achzitii de bunuri intracomunitare raportati in D 300 si D390 numai facturile primite, nu si plata in avans(fara factura).


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SAF-T in 2024: Tu stii cum sa completezi CORECT declaratia 406? Iata cele mai frecvente dificultati

    • Declartia 406, pe care sunteti obligat sa o trimiteti lunar sau trimestrial catre ANAF, constituie cartea dvs. de vizita in fata autoritatilor fiscale, deoarece in baza ei, cu doar cateva clicuri, inspectorii vor putea verifica tot: TVA, impozit pe profit, contributii salariale etc. Declaratia trebuie sa fie, asadar, impecabila si sa nu ridice semne de intrebare, care se pot solda cu controale fizice, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere. Cum va asigurati ca declaratia dvs. nu va...» citeste mai departe aici

  • Proiect: ANAF actualizeaza categoriile pentru care platitorii de venituri au obligatia depunerii D205

    • Printr-un nou Proiect de Ordin pus in dezbatere publica de ANAF, institutia actualizeaza categoriile pentru care platitorii de venituri au obligatia depunerii D205. In plus, sunt modificate instructiunile de completare a formularului. Este vorba despre Proiectul de ordin al presedintelui ANAF pentru modificarea si completarea Ordinului nr.179/2022 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si...» citeste mai departe aici

  • Ordinul 6410/2024: 4 modificari aduse procedurii de aplicare a amnistiei fiscale

    • Prin Ordinul 6410/2024 au fost aduse 4 modificari importante cu privire la procedura de aplicare a amnistiei fiscale, aprobata prin Ordinul 5521/2024. Ordinul 6410/2024: 4 modificari aduse procedurii de aplicare a amnistiei fiscale Ordinul ministrului finantelor nr. 6410/2024 privind modificarea si completarea Procedurii de anulare a unor obligatii bugetare, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor nr. 5.521/2024, modifica si completeaza unele prevederi ale...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016