Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Factura de comision si compensarea externa

21-Dec-2011
6006
Intrebare:

O firma A (din Romania) cumpara marfa de la firma B (din Spania), cu mentiunea ca ambele au cod valid de TVA. Firma A face factura de comision catre firma B deoarece a reusit sa vanda unor clienti din Romania. S-a facut compensare externa, s-a anuntat la BNR si s-a declarat in 390 atat ca achizitie marfa intracomunitara, cat si ca prestare de serviciu intracomunitara.

Luna urmatoare firma din Spania trimite un credit note (o factura de comision cu minus) si considera procedura corecta chiar daca nu s-a inregistrat cu factura emisa de societatea din Romania. Ce firma procedeaza corect si ce modalitate trebuie adoptata?


Raspuns:

Trebuie stabilit, in primul rand, de ce firma din Spania refuza factura societatii din Romania.
Un posibil raspuns ar fi lipsa unui contract de comision intre A si B, din care sa rezulte, printre altele, faptul ca acel comision cuvenit lui A va fi facturat chiar de A.

Daca, totusi, exista contractul de comision semnat de ambele parti, avind in vedere faptul ca, odata cu emiterea facturii de la A la B trebuia facuta si acea compensare atit la A, cit si la B, e posibil ca B sa fi refuzat factura de comision pe motivul ca in Spania nu se fac astfel de compensari. In aceasta ipoteza, B, ca sa remunereze totusi pe A pentru gasirea de clienti, a procedat la emiterea unui credit note. Acest credit note trebuia emis nu ca o factura de comision cu minus, ci ca o reducere de natura financiara aferenta datoriei lui A catre B din achizitia de marfa.

O alta eventuala explicatie pentru refuzul facturii de comision de catre B ar fi aceea ca B ar fi trebuit sa achite impozitul pe venitul nerezidentilor pentru acel comision.

Oricum, sfatul nostru fata de remedierea situatiei este urmatorul:
- solicitati lui B o explicatie asupra refuzului facturii emise de A;
- daca totusi B nu accepta factura de comision, solicitati firmei B sa schimbe credit note-ul din factura de comision cu minus in credit note de reducere financiara la datoria lui A catre B (adica B ar renunta la o parte din creanta pe care o are asupra lui A, evident la nivelul comisionului datorat lui A);
- in aceasta situatie, firma A inregistreaza credit note-ul ca un venit financiar in conul 767, fara a-l raporta in 300 sau 390;
- pe baza acestui credit note de reducere financiara, A opereaza in contabilitate stingerea datoriei fata de B;
- firma A trebuie sa faca regularizare pentru factura de comision in luna curenta la decontul de tva (cu suma respectiva cu minus pe regularizari) si la 390 aferent lunii in care a fost depus;
- fata de BNR, firma A sa depuna, eventual, o cerere de anulare a Anexei 6 prin care s-a raportat compensarea.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016