
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Dezbatem mai jos implicatiile fiscale aferente cazului in care trebuie sa inregistram penalitatile. Astfel de proceduri implica un grad de dificultate ridicat si un grad de risc mare, mai ales in cazul firmelor cu penalitati mari de plata.
Avem urmatoarele date: “Firma A s-a inscris la masa credala a firmei B cu o suma din penalitati in valoare de 1.500.000 lei (in baza unei facturi emise anterior catre B si neincasata s-a inscris la masa credala si cu factura neincasat). La data inscrierii la masa credala firma A nu si-a inregistrat penalitatile pe care le cerea catre B (venituri) cu scopul de a nu afecta fiscal, realiza venituri si apoi rezulta un provizion (cheltuiala). In decembrie 2016 firma B, in baza planului de reorganizare isi scoate intreaga datorie inclusive penalitatile insa hotareste sa si faca pentru penalitatile de 1.500.000 lei cheltuiala si apoi venit.
Este obligatoriu ca firma A sa isi inregistreze si veniturile din penalitati ca apoi sa le puna pe cheltuiala? Firma A in 2016 este platitoare de impozit pe venit si efectul fiscal la nu este zero. Cum trebuie procedat contabil si fiscal? Ce inregistrari se fac si care este impactul fiscal?”
Deoarece ati mentionat ca la data emiterii facturii nu era afectat rezultatul fiscal, presupun ca ati emis factura cand erati platitori de impozit pe profit.
Potrivit punctului 19 alin. (3) din OMFP 1802/2014, veniturile sunt recunoscute in contul de profit si pierdere atunci cand se poate evalua in mod credibil o crestere a beneficiilor economice viitoare legate de cresterea valorii unui activ sau de scaderea valorii unei datorii. Astfel, la data emiterii facturii de penalitati aveati obligatia recunoasterii veniturilor, concomitent cu constituirea provizionului.
Puteti trata aceasta situatie ca pe o eroare contabila. Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor. Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat (contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile").
Prin urmare, veti corecta erorile contabile pe seama rezultatului reportat, afectand astfel rezultatul fiscal al exercitiului in care ati emis factura:
4111 = 1174 valoarea penalitatilor facturate in execitiul precedent
1174 = 491 suma provizionului la valoarea probabila de incasat.
Daca la data emiterii facturii de penalitati erati platitori de impozit pe profit, rectificati declaratia 101 pentru respectiva perioada.
Daca totusi erati microintreprindere, depuneti rectificativa pentru formularul 100 si platiti impozit pe venit (desigur, se vor calcula si accesorii).
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Sfaturi de la experti
Intrebare: O societate este platitoare de tva. Factureaza servicii de creare programe catre o firma din afara UE. Cum emite factura? Cu tva sau fara tva? In cazul in care emite fara tva, conform carui articol?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Oferirea de produse gratuit in scopul stimularii vanzarilor
Intrebare: Societatea noastra incheie abonamente la presa scrisa editata de societate. In situatia in care o persoana se aboneaza pentru 12 luni, primeste gratuit un almanah (editat tot de societatea noastra). Acest almanah este oferit spre...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<