Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Factura de transport emisa in valuta sau lei. Cum gestionam diferentele de curs?

13-Oct-2016
9520

In analiza urmatoare, avem ca subiect o firma de transport inregistrata in Romania care efectueaza transport de bunuri din alt stat UE in Romania pentru o firma romana. Ambele firma sunt inregistrate in scopuri de TVA. Factura este emisa cu TVA in euro si in lei. Daca plata facturii se va face in euro, vom vedea daca diferentele de curs valutar vor fi inregistrate in conturile de venituri sau cheltuieli, precum si cum procedam si inregistram factura in situatia cand plata se va face in lei.

Conform prevederilor de la art. 319 alin. (23) din Codul fiscal, sumele indicate pe factura se pot exprima in orice moneda cu conditia ca valoarea TVA colectata sau de regularizat sa fie exprimata in lei. In situatia in care valoarea taxei colectate este exprimata intr-o alta moneda, aceasta va fi convertita in lei utilizand cursul de schimb prevazut la art. 290, adica cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei in ziua anterioara si care este valabil pentru operatiunile care se vor desfasura in ziua urmatoare.

Prin urmare, factura poate fi emisa in orice valuta, de recomandat in moneda in care se incaseaza factura.

Desigur, daca plata se face in valuta veti inregistra diferentele de curs pe seama contului 665 sau 765, dupa caz.

Pentru factura inregistrata in lei, din punct de vedere fiscal la pct. 35 alin.(3) din Normle metodologice de aplicare a Codului fiscal, se prevede ca:


"(3) Pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii in interiorul tarii, contractate in valuta cu decontare in lei la cursul de schimb din data platii, diferentele de curs dintre cursul de schimb mentionat in factura intocmita conform alin. (1) si cursul de schimb utilizat la data incasarii nu sunt considerate diferente de pret si nu se emite o factura in acest sens."

Asadar, diferentele de curs valutar generate de valori diferite intre data facturii si data platii din cauza fluctuatiei de schimb valutar nu se factureaza.

In acest sens, societatea dumneavoastra va inregistra aceste diferente de curs valutar pe seama cheltuielilor si veniturilor din diferente de curs valutar, utilizand conturile 668 "Alte cheltuieli financiare" si 768 "Alte venituri financiare", dupa caz.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016